Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Arnošt Křenovský: Pro letošní podzim připravujeme akci, která na našem trhu TZB ještě nebyla

Rozhovor s Arnoštem Křenovským, jednatelem firmy ARNEMA, o zajímavých instalacích z poslední doby a také o plánech firmy pro nadcházející topenářskou sezónu.

TZB-info: V právě vycházejícím časopisu Topenářství instalace je poměrně obšírná reportáž o zajímavé akci, jíž byla realizace topení pod ledovou plochou. Mohl byste nám k tomu říci něco bližšího?

Arnošt Křenovský: V těchto dnech se v Liberci opravdu probouzí k životu jedna z nejhezčích a nejmodernějších multifunkčních hal v republice, TIPSPORT ARENA. Tato hala, jak možná mnoho lidí již ví, se stane kromě jiného také hlavní základnou hokejového extraligového týmu HC Bílí Tygři. Celá stavba je pojata velmi moderně a byl kladen důraz na kvalitní řešení jednotlivých detailů tak, aby hala byla vyváženým celkem zajišťujícím veškeré požadované funkce na vysoké úrovni.
Jak jste v otázce zmínila, jedním z požadavků bylo zajištění ohřevu podloží ledové plochy. Jedná se poměrně složitou problematiku, jejíž vyřešení však do budoucna ušetří velké náklady, které by mohly vzniknout z oprav škod způsobených právě podceněním této problematiky. Řešení se ujal docent Kabele, který celou problematiku topení pod ledovou plochou obšírně objasňuje v rozhovoru právě vycházejícího časopisu Topenářství. Jako materiál pro realizaci uvedeného systému bylo použito standardních výrobků GIACOMINI. Rád bych uvedl, že kromě dodávky systému topení pod chlazením jsme se v rámci stavby celé multifunkční arény podíleli také na dodávce systému podlahového vytápění do tělocvičen, kde bylo použito suchého systému s uložením trubek do registru pomocí systémových lišt instalovaných pod dřevěnou podlahou. Tato technologie byla v minulosti již několikrát použita a její funkce splňují představy investorů o zajištění vytápění pro tento typ sportovních ploch.

TZB-info: Z Vašich slov je zřejmé, že při vytápění se nemusí vždy jednat pouze o klasické systémy zajišťující teplo pro obytné domy. Bylo by možno uvést i jiné zajímavé instalace topných systémů?

Arnošt Křenovský: V tomto konkrétním případě hrají jednu z hlavních rolí klimatické podmínky místa instalace. V rámci druhé etapy budování zábavního a kongresového centra Babylon v Liberci se vyskytla zajímavá situace. Při projektování příjezdové komunikace k vlastnímu objektu kongresového centra vyvstal problém kam se sněhem, který je zapotřebí v zimě z této komunikace odhrnout. Na metrové sněhové bariéry prostor nebyl a tak vznikla myšlenka vybavit tento úsek komunikace vyhříváním, které by napadaný sníh rovnou rozpustilo a ten pak mohl odtéci. Tím by byl zajištěn komfortní příjezd do kongresového centra a zároveň vyřešen problém "Kam s ním".
O projektové řešení byl opět požádán pan docent Kabele, který s využitím našeho sortimentu připravil projekt. Dnes je celá stavba ve stadiu realizace a zima, která se bohužel již blíží, jistě celý systém řádně prověří.

TZB-info: V loňském a také v letošním roce bylo o Vaší společnosti poměrně často slyšet v souvislosti s chladicími a otopnými stropy. Jak byste zhodnotil situaci v této oblasti trhu TZB z Vašeho pohledu firmy, která tyto systémy uvádí na trh?

Arnošt Křenovský: Jsem rád, že veřejnost zaznamenala naši snahu o uvádění systémů chladicích a otopných stropů do stavební praxe v Česku. Vyplývá z toho, že naše kampaň o sádrokartonech, které jsme naučili topit a chladit, zaznamenala ohlas. V loňském roce jsme realizovali několik zajímavých projektů, z nichž nejzajímavějším byla instalace chladicích stropů v nemocnici na Bulovce. O této akci jsme již mnohé řekli a tak jen podotknu, že bližší informace je možné nalézt na našich webových stránkách www.arnema.cz. Také se koncem léta chystáme k tomu, že bychom veřejnost informovali o zkušenostech uživatelů s tímto systémem.
Je pravdou, že kromě několika horkých dní zpočátku léta nebylo nejspíše moc příležitostí chladit, ale uvidíme. V letošním roce je připraveno opět několik realizací, o kterých budeme taktéž informovat na našich webových stránkách.
Jak jsem již v některém rozhovoru řekl, myslím si, že prosazení chladicích a otopných stropů do běžné stavební praxe je běh na dlouhou trať. Této skutečnosti jsme si vědomi a tuto trať jsme odhodláni běžet.

TZB-info: Prázdniny pomalu končí a hlavní část topenářské sezóny pomalu začíná, ráda bych se Vás v této souvislosti zeptala, co pro letošní sezónu firma ARNEMA chystá?

Arnošt Křenovský: Musím říci, že co se týká sortimentu našeho zboží, tak nepředpokládáme žádnou revoluční novinku. Bude průběžně docházet k drobným úpravám u některých druhů zboží - například nahrazení těsnicího teflonového nástřiku na některých armaturách gumovým těsněním. Tyto změny však probíhají již během celého roku a nedotýkají se funkce ani ceny těchto výrobků.
Během sezóny jsme připraveni realizovat několik připravených akcí chladicích a otopných stropů. Jsem rád, že mohu také zaznamenat poměrně příznivý trend u našeho systému GIACOQEST pro rozvody sanitární vody, u kterého dochází k nárůstu obratu.
Na konec výhledu hlavní sezóny snad ještě jednu poznámku. Vím, že mě naše marketingové a obchodní oddělení za tuto informaci nepochválí, ale nedá mi to, abych se nezmínil. Pro letošní podzim připravujeme akci, která na našem trhu TZB ještě nebyla, a jsem přesvědčen, že zaujme všechny, kdo se na tomto trhu pohybují. Více však již opravdu nesmím prozradit, o všem budeme včas informovat.

TZB-info: A nakonec bych se ráda zeptala, zda se letos budete účastnit veletrhu AQUA-THERM Praha 2005.

Arnošt Křenovský: V letošním roce počítáme s naší účastí na veletrhu a pilně se na ni připravujeme. V současné chvíli vybíráme dodavatele naší expozice a doufám, že náš stánek zaujme a bude příjemným zážitkem pro příchozí ve výstavním shonu, který ovládá výstaviště při každém ročníku AQUA-THERMU.

TZB-info: Děkuji za rozhovor a přeji všem úspěšnou podzimní sezónu.

 
 
Reklama