Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozšíření nabídky o systémy Ekoplastik PEX a Ekoplastik ALUPEX neznamená, že se na systém Ekoplastik PPR zapomíná

Společnost Wavin Ekoplastik uvedla v poslední době na trh dva nové systémy ze síťovaného polyetylénu, Ekoplastik PEX a Ekoplastik ALUPEX, jako další alternativu k již zavedenému systému Ekoplastik PPR z polypropylenu. I přesto zůstává Ekoplastik PPR vhodným řešením pro řadu aplikací.

Všechny systémy jsou shodně určeny pro tlakové rozvody studené a teplé vody, podlahové a ústřední vytápění, tak jak je to uvedeno i na certifikátech, vydaných ITC ve Zlíně.

Asi každý z nás má své vlastní požadavky a zkušenosti a přes jistou universálnost systémů asi nelze říci, že některý z těchto tří systémů je lepší než ty ostatní. Závisí na ceně, na tom, jakým nářadím a zkušenostmi je vybavena montážní firma a hlavně na konkrétním použití. V našem pohledu zůstává systém Ekoplastik PPR "šitý" přímo pro sanitární rozvody studené a teplé vody (naopak asi nemůže konkurovat systému Ekoplastik PEX v podlahovém vytápění) a tímto směrem se bude ubírat i další vývoj:

Podpora pro projektanty
Do budoucna bychom rádi rozšířili použití programu Instal-san (pro výpočty vnitřních instalací studené, teplé vody a cirkulace - pro systémy PEX a ALUPEX) i pro systém Ekoplastik PPR.

Nové technologie
Vícevrstvé trubky STABI (PPR/Al/PPR) máme již v sortimentu delší dobu, v loňském roce jsme zavedli výrobu na vlastní výrobní lince. Pro rostoucí zájem jsme letos instalovali již druhou linku pro výrobu těchto trubek.

Podpora zákazníků
Nové technologie s sebou přináší i nový způsob práce, proto vždy počátkem roku organizujeme v naší firmě sérii školení, jejichž účelem je seznámení s novinkami, součástí je i exkurze v naší firmě.

Ověřování teorie v praxi
Pravidelně provádíme zkoušky, nejen k ověření kvality výrobků, ale i k potvrzení doporučených montážních zásad - sem například patří zkoušky v CSI Praha k ověření funkčnosti kompenzačních smyček, roztažnosti STABI trubek (3x menší roztažnost než klasické PPR trubky), vzdálenosti podpor apod. Výsledky pravidelně zapracováváme do Montážního předpisu. Do budoucna počítáme se zkouškami vlivu špatně provedených svárů na tlakové ztráty v potrubí.



Ukázka použití oblouku

Nové výrobky - oblouk, trojcestné koleno, redukce


Rozšiřování sortimentu
Každý rok se snažíme přijít s něčím novým. Jako jednu z nových tvarovek představujeme oblouk v průměru 20 mm, který při nahrazení klasického 90° kolena sníží tlakové ztráty a zajistí plynulejší proudění, využije se i při křížení tras potrubí. Do konce letošního roku počítáme s uvedením na trh zpětné klapky a filtru 25 mm. Vítáme veškeré podněty z řad projektantů i instalatérů, neboť nechceme vyrábět tvarovky, které vám neschází.


Své náměty nám můžete sdělit buď telefonicky nebo prostřednictvím ankety na našich www stránkách.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...