Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Regionální centrum pro vzdělávání žáků v oboru instalatér

V roce 2000 bylo SOŠ, SOU a U Otrokovice jmenováno Cechem topenářů a instalatérů regionálním centrem pro vzdělávání žáků v oboru instalatér. Zástupci školy se zúčastňují zasedání CTI a informace předávají ostatním školám ve Zlínském kraji, kde se učí instalatéři.

Škola připravuje na budoucí povolání žáky v tříletých oborech vzdělání zakončených závěrečnou zkouškou a ve čtyřletých oborech vzdělání s maturitou a v nástavbovém studiu. Patří k největším školám v kraji. V současné době navštěvuje školu více než 1 200 žáků. Škola je organizačně rozdělena na 4 směry: management a služby, elektro, stavební a strojní.

Obory stavebního směru: v současné době se ve škole učí žáci těmto oborům vzdělání - instalatér, zedník, malíř, tesař a truhlář. Praxe probíhá v prvním ročníku převážně v dílnách, ve druhém a ve třetím ročníku na stavbách a v provozech. Všechny obory jsou ukončeny závěrečnou zkouškou a úspěšní žáci dostávají výuční list. Po vyučení mají žáci možnost studovat dále a získat maturitu.

Obor instalatér: patří k tradičním oborům vzdělání stavebního směru v naší škole. V minulosti se žáci učili pro národní podnik Průmyslové stavby Gottwaldov. Tento velký stavební podnik měl, stejně jako mnoho jiných podniků, své učiliště. Pamětníci znají školu pod názvem Střední odborné učiliště stavební Otrokovice. Po reorganizaci se používá již několik let název SOŠ, SOU a U Otrokovice. Od září 2005 bude platit nový název školy SOŠ a SOU Otrokovice.

Žáci se v oboru instalatér v Otrokovicích učí od roku 1970, kdy byla škola postavena. Předtím fungovalo učiliště ve Zlíně v nevyhovujících prostorách. Škola v Otrokovicích má 3 budovy pro výuku, sportovní halu, 2 internáty, velkou jídelnu s kuchyní, víceúčelovou čtyřpodlažní budovu Jezerka s kongresovým sálem, autodílnu, restauraci a další budovy.

Pro žáky stavebních a strojních oborů škola postavila dobře vybavené dílny v Otrokovicích - Kvítkovicích. V těchto dílnách jsou kromě pracovních dílen také kanceláře, učebny, jídelna a sklady. Díky dobrým podmínkám a kvalitnímu pedagogickému sboru se mohou žáci pro svou odbornost připravovat na velmi dobré úrovni. O tom svědčí i pravidelná účast v různých soutěžích, ve kterých se naši žáci umísťují na předních místech.

V každém ročníku oboru instalatér se učí 20 - 24 žáků. V průběhu druhého a třetího ročníku žáci absolvují svářečské zkoušky. Po vyučení při předávání výučních listů dostávají žáci dále svářečské průkazy pro svařování oceli, mědi a plastů. Mají tak větší šanci získat po vyučení zaměstnání (naše škola provozuje pobočku svářečské školy UNO Praha).

Během fungování školy v Otrokovicích se zde vyučilo přes 700 instalatérů. Mnozí z nich po vyučení absolvovali nástavbové studium zakončené maturitou, někteří i vysokou školu a nyní působí na stavbách jako stavbyvedoucí nebo v projekčních kancelářích jako projektanti TZB. Vysokou úroveň výuky podporujeme pořádáním školení, seminářů, exkurzí, výukou pomocí audiovizuální a výpočetní techniky, účastí na výstavách a veletrzích. V současné době se ve škole budují 2 odborné učebny vyhrazené speciálně pro výuku instalatérů. Některé aktivity učitelů odborného výcviku a učitele odborných předmětů můžete zhlédnout v přílohách tohoto článku.

Pro získávání nových žáků se škola prezentuje na všech veřejně pořádaných akcích. Patří k nim například burza škol, den otevřených dveří, vlastní internetové stránky, soutěže, vědomostní olympiády a podobně.

Známí absolventi naší školy: Škola vychovala nejen mnoho dobrých odborníků, ale také známých sportovců. K nejznámějším patří např. tenista a reprezentant ČR Jiří Novák; Richard Čada (kulturistika); Dezidér Mihók (silový trojboj); Radek Fišer (cyklokros); Tomáš Cibulka (judo); Karel Pekáček (ragby); Michal Juříček (kulturistika); Jiří Brázdil (lehká atletika); Michal Sedláček (lední hokej); František Struhař (fotbal); Pavel Brimus (házená); Mirek Štekl (fotbal); Mirek Čáp (běh); Dobroslava Žáková (běh) a další.

Den otevřených dveří: každý rok pořádáme na konci listopadu dny otevřených dveří, které se konají v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne. Informace o možnostech studia a prohlídka školy zahrnuje ukázky klasických učeben, učeben odborných předmětů, laboratoří, dílen, sportovní haly, jídelny a dalších budov či místností. Tímto zveme všechny zájemce na den otevřených dveří a prohlídku školy. Další informace si můžete přečíst na naší internetové stránce www.souotrokovice.cz.
(Poznámka redakce: škola má velmi podrobné a zajímavé webové stránky.)

Zajímavosti o škole z webových stránek:
Areál školy se nachází v klidném a pěkném prostředí Otrokovic u lesoparku a rekreačního jezera Štěrkoviště. Tvoří jej tři pavilony pro teoretické vyučování, dva domovy mládeže vybavené třílůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením, kuchyň s nadstandardně vybavenou jídelnou, moderně rekonstruovaná sportovní hala a nová autodílna. Pro potřeby praktického vyučování dále slouží odloučená pracoviště v Otrokovicích a pracoviště individuální výuky. Významnou částí školy je nově rekonstruovaný penzion Jezerka nabízející všestranné služby. Pro praktickou výuku učebního oboru Kuchař jsou zřízeny cvičné kuchyně. Kongresový sál s kapacitou 200 osob je vybaven moderní audiovizuální technikou. Je využíván zejména školou a jinými školskými zařízeními a také veřejností. Probíhá zde například pravidelné celostátní setkání školských informatiků a další nadregionální akce. Pro účely rekreace a ubytování je zde připraveno 42 zařízených pokojů pro 140 osob. Penzion má vlastní restauraci.

Toto zázemí vytváří dostatečné podmínky pro kvalitní realizaci výchovně vzdělávacího procesu a škola je v současné době schopna poskytnout všem svým žákům komplexní systém výuky ve všech zařazených oborech. Maximální snahou vedení školy je aktualizovat nabídku vzdělávacích programů podle potřeb trhu práce a reagovat tak na měnící se podmínky ve společnosti a požadavky sociálních partnerů. Za tímto účelem velmi úzce spolupracujeme nejen s Úřadem práce Zlín, ale také s nejrůznějšími profesními cechy a svazy (např. Cech číšníků, Cech instalatérů, Svaz autoopraven ČR, Cech elektrotechniků apod.). Jsme satelitní školou v mezinárodním projektu pro elektrotechniku "IQ plus".

Při domově mládeže pracuje široké spektrum zájmových kroužků, tradičně se naši žáci zapojují do charitativních akcí. Žáci mají také k dispozici dva školní kluby vybavené mimo jiné počítači s neomezeným připojením k internetu. Zde mohou ve volném čase relaxovat, setkávat se, popř. se dále vzdělávat.

Žákovská samospráva je realizována prostřednictvím žákovského parlamentu, jehož existence má na škole svůj nesporný význam a jehož činnost je důležitým prvkem v každodenním životě školy.

Obrázky z výuky TZB:


Obr. 1a

Obr. 1b



Obr. 1c
Obr. 1 a,b,c - Budování odborné učebny TZB


Obr. 2a

Obr. 2b



Obr. 2c
Obr. 2 a,b,c - Výuku doplňují odborná školení firem


Obr. 3 - Ze soutěže Učeň instalatér


Střední odborná škola Otrokovice
logo Střední odborná škola Otrokovice

Škola připravuje na budoucí povolání žáky v tříletých oborech vzdělání zakončených závěrečnou zkouškou a ve čtyřletých oborech vzdělání s maturitou a v nástavbovém studiu. Patří k největším školám v kraji. V současné době navštěvuje školu více než 1 200 ...