Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co ocenil vítěz vědomostní olympiády CTI ČR 2023?

Zvítězil Petr Sláma ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy a tato škola rovněž získala pohár Ing. Vladimíra Valenty.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Ve čtvrtek 11. května 2023 v zasedacím sále Dagmar Burešové Parlamentu Česká republiky proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků XVIII. ročníku Vědomostní olympiády, kterou pořádá Cech topenářů a instalatérů ČR.
Záštitu udělil místopředseda Poslanecké sněmovny ČR doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D. MBA, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

111 účastníků Vědomostní olympiády CTI ČR 2023

V letošním ročníku celostátní soutěže Vědomostní olympiády CTI ČR se do základního kola probojovalo 111 žáků ze středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci krajů.
Soutěž probíhala formou písemných testů ve vybraných oblastech středních škol. Za odborné garance Bohuslava Hamroziho, prezidenta CTI ČR, doc. Ing. Aleše Rubiny Ph.D., Ing. Jakuba Vrány, Ph.D., zástupců Vysokého učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav TZB.
Studijní materiál vycházel ze znalostí probraného učiva dle osnov, které byly zpracovány ve vydané publikaci CTI ČR pod názvem Souhrn otázek a odpovědí pro instalatéry I. II. a částečně III. ročník SOŠ a SOU. Účelem této soutěže je podpořit soutěživost mezi žáky, zvyšování a vyrovnání úrovně výuky na jednotlivých školách a pomoci školám ve vybavení moderními učebními pomůckami.
O vítězích rozhoduje získaný počet bodů a čas, za který byly otázky zodpovězeny. Pohár Ing. Vladimíra Valenty, zakladatele soutěže, získává střední odborná škola, ze které vzejde celkový vítěz.

Poděkování partnerům Vědomostní olympiády 2023

Generální partneři:
  • Firma Kermi, s.r.o. je jedním z největších zaměstnavatelů v okrese Tachov. Kermi je členem holdingu AFG Arbonia-Forster AG a patří k předním evropským dodavatelům v oboru vytápění a sprchových koutů s více než 50letou historií.
  • Firma KORADO, a.s. z České Třebové je dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patří mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.
Generální mediální partner:
  • TZB-info, internetový portál pro stavebnictví, technické zařízení budov a úspory energií. Portál je primárně určen pro profesionály, techniky, facility management a investory. Jeho sesterský portál ESTAV.cz, určený pro širokou stavební veřejnost a digitální televize estav.tv.
Hlavní partneři:
  • Společnost Hansgrohe CS s.r.o. působí na českém a slovenském trhu již více než 25 let. Zastřešuje prodej dvou německých značek hansgrohe a AXOR. Značka hansgrohe je prémiovou značkou sprchových, koupelnových a kuchyňských baterií včetně unikátního sprchového programu, který přináší nadčasová řešení, která v sobě spojují vynikající design, dlouhodobou kvalitu a inteligentní funkce pro maximální komfort ovládání.
  • Firma BOSCH, která si za dobu své přítomnosti na českém trhu vybudovala nezaměnitelnou image významného výrobce a investora. Výrobky Bosch se od automobilové techniky přes elektrické nářadí, domácí spotřebiče až po tepelnou a průmyslovou techniku úspěšně zabydlely nejen v českých domácnostech, ale i automobilech, servisech a průmyslových podnicích.
  • Družstevní závody Dražice-Strojírna s.r.o. jsou největším výrobcem ohřívačů vody v České republice, známým po celé Evropě. Vyváží své výrobky do 25 zemí celého světa. Základní činností společnosti DZ Dražice je výroba a prodej ohřívačů vody. Neméně důležitým předmětem činnosti je i výroba zásobníků vody s nepřímým ohřevem pro výrobce plynových kotlů.
  • Firma DELMAX s.r.o. provádí termografické měření tepelných poměrů rodinných domů, bytů, bytových domů, provádí všechny druhy vodoinstalatérských prací a v oblasti topenářských prací provádí instalace a servis celých topných systémů.

Před vyhlášením těch nejlepších si všichni ocenění i hosté vyslechli hudební vystoupení členů Symfonického orchestru hlavního města Prahy Romana Patočky a Kristýny Vocetkové, kteří zahráli skladbu Passacaglia pro housle a violoncello od Johana Halvorsena.

Výsledky celorepublikového kola XVIII. ročníku Vědomostní olympiády 2023

Vítězové obdrželi z rukou Evy Svobodové a Bohuslava Hamroziho diplomy a křišťály a věcné ceny od partnerů.

Petr Sláma ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy, vítěz Vědomostní olympiády CTI ČR 2023
  1. Petr Sláma ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy za dosažených 100% bodů s časem 3:43 z teoretické části v oblasti vytápění, instalace vody a kanalizace, plynárenství, stavební konstrukce.
  2. Jiří Heryán ze Střední průmyslové školy Hranice, za dosažených 100% bodů s časem 3:52 z teoretické části v oblasti vytápění, instalace vody a kanalizace, plynárenství, stavební konstrukce.
  3. Rostislav Štěpáník ze Středního odborného učiliště stavebního Opava, za dosažených 100% bodů s časem 5:40 z teoretické části v oblasti vytápění, instalace vody a kanalizace, plynárenství, stavební konstrukce.

"Soutěž mi určitě pomohla i při přípravě na závěrečné zkoušky," říká celkový vítěz Petr Sláma. "Bavila mne na tom i atmosféra, podporovali jsme se s kamarádem a věřili, že jeden z nás dojde do republikového kola," říká dále Petr Sláma s poděkováním paní učitelce Ivě Bočkové a s tím, že se dále připravuje na nástavbové studium v Brně Bosonohách.

Pohár Ing. Vladimíra Valenty a věcnou cenu od generálních partnerů převzala Ing. Olga Žilková, zástupce Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy

"O obor instalatér je tradičně velký zájem. Máme radost, když studenti po ukončení zůstávají v oboru, nebo pokračují dalším studiem a samozřejmě když se vrátí a pochlubí se svými úspěchy," říká Ing. Olga Žilková, zástupce Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy a pokračuje: "Za pohár Ing.Valenty jsme rádi, všichni kolegové jsou štastni a vnímají to jako velký úspěch. Jsou nyní na výjezdu v zahraničí, ale věřím, že duší jsou s námi na této slavnostní akci."

Výsledky krajských kol XVIII. ročníku Vědomostní olympiády

Výsledky z teoretické části v oblasti vytápění, instalace vody a kanalizace, plynárenství, stavební konstrukce
Vítězové obdrželi z rukou Bohuslava Hamroziho diplomy a věcné ceny od partnerů.
  1. Petr Sláma ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy, s počtem 65 bodů z 65ti možných bodů, s nejlepším časem 4:14
  2. Jiří Heryán ze Střední průmyslové školy Hranice, s počtem 65 bodů z 65ti možných bodů, s časem 6:58
  3. Rostislav Štěpáník ze Středního odborného učiliště stavebního Opava, s počtem 65 bodů z 65ti možných bodů, s časem 7:08
  4. Josef Dvořák ze Střední odborné školy Nové Město na Moravě, s počtem 64 bodů z 65ti možných bodů, s časem 8:35
  5. František Vysoký ze Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb, Litoměřice
  6. s počtem 63 bodů z 65ti možných bodů, s časem 8:38
  7. Petr Tyleček ze Střední školy řemesel, Frýdek Místek s počtem 63 bodů z 65ti možných bodů, s časem 10:29
  8. František Moravec ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Kladno, Dubská s počtem 62 bodů z 65ti možných bodů, s časem 4:31
  9. Kamila Hastíková Karagul ze Střední průmyslové školy Jeseník s počtem 62 bodů z 65ti možných bodů, s časem 7:09
  10. Roman Hochman ze Střední odborné školy Jarov s počtem 62 bodů z 65ti možných bodů, s časem 7:29
  11. Zdeněk Pícha za Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Hradec Králové, Vocelova 1338 s počtem 62 bodů z 65ti možných bodů, s časem 7:45

"Jsem soutěživá, a tak jsem si to užila. Soutěžit mezi chlapci byla zajímavá zkušenost, klučičí věci mne vždycky bavily," říká Kamila Hastíková Karagul ze Střední průmyslové školy Jeseník s vděčností k učitelům a zejména panu učiteli Láďovi Šuškovi a vzpomínkou na dva bratry a dědovu dílnu, kde se jí vždycky líbilo. Její kroky míří na nástavbové studium Provozní technika.

"Gratulujeme všem dnes oceněným a držíme jim palce na další životní a profesní cestu. Děkujeme pedagogům, kteří věnují svůj čas mladé generaci. A víme, že v rámci přípravy na vědomostní olympiádu je to samozřejmě mnoho hodin navíc. Děkujeme také partnerům soutěže, kteří nás po celou dobu pořádání soutěže podporují. Speciální poděkování bych rád směřoval k paní Zdence Habartové ze sektretariátu CTI ČR, která se soutěži věnuje s maximální péčí a v letošním roce také společnosti Hansgrohe CS, která nám pomohla s logistikou krajských kol," řekl Bohuslav Hamrozi, prezident CTI ČR.





















 
 
Reklama