Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z výstav v Holešovicích (II)

Druhý díl informace o exponátech na výstavách Pragotherm, Frigotherm, Pragoregula/Elexpo a nově Coneco Praha představuje přístroje pro zjištění úniku plynu a přístroje pro lokalizaci vodovodu.

1. Přístroje pro bezpečné zjištění úniku plynu - TESTO

U nového přístroje testo 316-1 stojí na prvním místě bezpečnost při instalaci a servisu plynových topení.

Ochrana před výbuchem
Plynová vedení mohou vykazovat netěsnosti a hrozí tedy nebezpečí výbuchu. Nový přístroj pro zjišťování úniku plynu testo 316-1 detekuje spolehlivě i sebemenší únik plynu. Při překročení mezních hodnot spustí testo 316-1 pomocí optických a akustických signálů alarm.

Praktický a robustní
Testo 316-1 je lehký a praktický. Pomocí velkého otočného knoflíku nastavte citlivost přístroje dle podmínek na místě měření. Ohebné čidlo usnadňuje měření na špatně přístupných místech. V odolném ochranném pouzdru TopSafe je přístroj chráněn před nečistotami a nárazy.

Ohebné měřicí čidlo pro špatně dostupná vedení




2. Přístroje pro lokalizaci a trasování vodovodního potrubí - Radeton

PXL- 2 je precizní digitální lokátor, který obstojí i v husté městské zástavbě, kdy je trasové vedení v souběhu s jinými inženýrskými sítěmi a hrozí indukce signálu z vysílače na sousední vedení. Nabízí dva režimy trasování - režim maxima a minima. Je vybaven funkcí měření velikosti proudu CM.

PDL-2 kromě funkce měření velikosti proudu CM disponuje i funkcí CD, která umožňuje měřit směr proudu. Lze tedy 100% rozlišit hledané potrubí od ostatních sítí i v místech, kde je jejich výskyt hustý.

Vysvětlení funkcí:
CM (Current Measurement) Velikost proudu
Displej vyhodnotí velikost protékajícího proudu v mA při každém povelu obsluhy stisknutím tlačítka přijímače. I když indukuje na sousední vedení způsobí větší odezvu přijímače než nad vedením trasovaným, velikost proudu bude na trasovaném vedení největší. Díky této funkci lze také efektivně vyhledat přípojky.

CD (Current Direction) Směr proudu
Proud (signál) aplikovaný vysílačem na cílové vedení teče dopředným směrem a jakýkoliv proud naindukovaný na vedení sousední teče opačně, vrací se směrem k vysílači. Změřením směru proudu v husté síti nad všemi sousedními odezvami získá obsluha nezvratnou informaci o poloze trasovaného vedení. Šipka ukazující vzad okamžitě informuje o mylné detekci sousedního vedení.

Lokátor CAT - je ideální pro ověření dodaných informací o poloze inženýrských sítí před zahájením výkopových prací. V pasivních režimech tento přijímač detekuje buď silové kabely střídavého proudu 50 Hz, nebo frekvence VKV indukované do potrubí sdělovacích kabelů - lokalizuje tedy veškeré kovové inženýrské sítě pod zemí. Verze CAT+ měří i hloubku.

Lokalizace plastového potrubí
Lokátor RD500 je určen pro potrubí pod tlakem a pracuje na akustickém principu na potrubí pod tlakem. Vysílač Transonde je připojen k otevřenému hydrantu nebo kohoutu a oscilátor v těle Transonde reaguje na tok vody a vysílá zřetelnou tlakovou vlnu, která je přijímačem snadno detekovatelná. Přijímač je lehký, odezva na signál je vizuální i zvuková.

Flexi Trace je pružný prut potažený sklolaminátem, obsahující kabelové vodiče pro lokalizaci nekovových potrubí o malých průměrech a trubek do hloubky 3 m. Je určen pro přístupové potrubí a kanalizaci. Pracuje v potrubí od průměru 15 mm a poloměrech ohybu 25 cm. Může být napájen signálem po celé jeho délce nebo jen v sondě na jeho konci. Sondy jsou malé vysílače, které se zatahovacím perem posunují přímo v potrubí, kde vyzařují signál lokalizovaný přijímačem přímo z povrchu. V nabídce je celá škála sond pro různé průměry a hloubky.

V nabídce jsou dále i přístroje na detekci úniků vody, lokalizaci úniků a potvrzení úniků.




 
 
Reklama