Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Informace o nových topenářských normách

V září 2003 vyšly dvě důležité topenářské normy. První z nich je ČSN EN 12170 (06 0810) "Tepelné soustavy v budovách - Návod pro provoz, obsluhu, údržbu a užívání soustav vyžadujících kvalifikovanou obsluhu". Druhou je ČSN EN 12171 (06 0811) "Tepelné soustavy v budovách - Návod pro provoz, obsluhu, údržbu a užívání soustav nevyžadujících kvalifikovanou obsluhu". Protože obě normy jsou si podobné, seznámíme se dále s normou ČSN EN 12170, která je rozsáhlejší.

Informace o ČSN EN 12170 (06 0810)
"Tepelné soustavy v budovách -
Návod pro provoz, obsluhu, údržbu a užívání soustav vyžadujících kvalifikovanou obsluhu"


Úvodem
Norma je českou verzí evropské normy EN 12170:2002, která byla vypracována technickou komisí CEN/TC 228 "Tepelné soustavy v budovách". Do normy byly k některým článkům doplněny informativní národní poznámky. Na zpracovatele obou norem se musíte dívat spíše jako na topenářské překladatele, kteří se od anglického originálu evropské normy nesměli odchýlit. Zkratka OM&U pro provozní dokumentaci je povinně převzata z angličtiny. I když je pro naše prostředí tato zkratka absolutně nevhodná, ČSNI od ní neustoupil. My však budeme pro provozní dokumentaci používat zkratku PD.

Norma obsahuje předmluvu, úvod, oblast použití, termíny, definice a zkratky, všeobecné požadavky na podklady k provozní dokumentaci a vlastní obsah. Norma dále obsahuje informativní přílohu A, která je příkladem příručky PD, a informativní přílohu B, která je příkladem seznamu adres.

Norma je určena k použití při zpracování návodů pro provoz, údržbu, obsluhu a užívání nových nebo modernizovaných zařízení nebo pro aktualizaci stávajících návodů. Následně jsou návody uváděny jako PD. Účelem této normy je zajistit, aby PD obsahovala alespoň stanovený minimální rozsah podstatných informací. PD má zajistit, aby pro tepelnou soustavu byl k dispozici její trvalý popis a soubor návodů a požadavků pro provoz, údržbu, obsluhu a užívání. PD je nutná, aby byla zajištěna bezpečnost zařízení, hospodárná spotřeba energie a řízení kvality prostředí. Norma je určena především osobám, které zpracovávají PD, projektantům zařízení, výrobcům, pracovníkům montáže a přejímacím technikům a vlastníkům.

Poznámka autora informace
V normě ČSN EN 12170 je uvedeno, že platí pro tepelné soustavy vyžadující kvalifikovaný obslužný personál, které jsou provedeny tak, že mohou být obsluhovány pouze osobami, které mají speciální technické školení, vědomosti nebo zkušenosti. Naopak v normě ČSN EN 12171 je uvedeno, že platí pro tepelné soustavy nevyžadující kvalifikovaný obslužný personál, které jsou provedeny tak, že mohou být obsluhovány osobami, které nemají speciální technické školení, znalosti nebo schopnosti.

Z uvedeného pochopitelně nevyplývá a ani nemůže vyplývat přesná hranice mezi oběma normami. Domnívám se, že zařazení tepelných soustav do jedné z uvedených norem musí určit projektant s ohledem na jednotlivá navržená zařízení soustav. Pokud v návodech na obsluhu jednotlivých zařízení nebude od výrobců zdůrazněna potřeba vyžadující kvalifikovanou obsluhu, nebo pokud nebude technickými předpisy pro zařízení nebo soubory zařízení požadována odborná obsluha, lze nahlížet na tepelnou soustavu pohledem pouze jednodušší normy ČSN EN 12171, která nevyžaduje kvalifikovanou obsluhu.


Předmět normy
Norma určuje požadavky na PD tepelných soustav v budovách vyžadujících kvalifikovanou obsluhu. V rámci této normy k tepelným soustavám patří zejména zařízení pro výrobu tepla včetně jejich řízení, zabezpečovací zařízení, zařízení pro přívod spalovacího vzduchu a odvod spalin, včetně manipulace s kondenzátem, výměníky tepla, měřiče tepla, zařízení pro ohřev vody i vzduchu, zásobování palivem, rozvody tepla, otopné plochy včetně příslušenství, řídicí a monitorovací systémy, úpravny vody a postupy úpravy vody.


Termíny, definice a zkratky
Mezi nejdůležitější pojmy patří:

  • provoz - souhrn fyzikálních a lidských činností nezbytný k dosažení a využití projektovaných parametrů tepelné soustavy,
  • údržba - kombinace všech technických a administrativních činností a prohlídek, které jsou určeny pro udržení zařízení v takovém stavu, který umožní požadovanou funkci,
  • užívání - proces, při němž jsou dosaženy projektované parametry a výkon, na který je soustava navržena,
  • preventivní údržba - údržba, která je prováděna v předem stanovených lhůtách nebo podle pevně stanovených kritérií, aby byla snížena pravděpodobnost výpadku nebo omezení funkce některého zařízení,
  • PD - soubor návodů na provoz, údržbu, obsluhu a užívání.


Požadavky na podklady PD
Musí být zajištěno sestavení souborů pokynů PD, které jsou částí PD. Pokyny PD musí být napsány v úředním jazyce té země, ve které bude tepelná soustava zřízena. PD musí obsahovat projektové požadavky na provoz a na údržbu tepelné soustavy. PD musí zahrnovat návody pro užívání od výrobců jednotlivých zařízení.


Obsah PD
PD musí obsahovat úplné informace o tepelné soustavě podle návrhu projektanta. Jedná se o všeobecný popis soustavy. Popis musí obsahovat údaje o účelu a využití zařízení, pro které bylo navrženo a předpokládáno. Popis má být zakončen výrokem "Tento PD byl sestaven podle EN 12170". Dále musí PD obsahovat výkresy uspořádání budov, přístrojů a zařízení na pomoc osobám pověřeným provozem, údržbou, obsluhou a opravou soustavy a také výkresy schémat pro zařízení a soustavu. V PD nesmí chybět stav, typ, účel a data přístrojů a zařízení soustav, údaje a data pro uvedení do provozu, zpráva o uvedení do provozu a o hydraulickém seřízení. Součástí PD je i časový plán provozu, služeb uživatelům, údržby a oprav soustav i systémů, seznam adres, odkazy na příslušné zdravotní a bezpečnostní předpisy včetně odhadu rizika, dokumenty výrobců přístrojů a funkčních dílů tepelných soustav, jméno zpracovatelů PD, datum zhotovení a data všech aktualizací. Další částí mají být všechny záruční podmínky, všechny podklady pro přístroje a funkční díly tepelné soustavy, na něž je v dokumentech PD odkazováno, změny zachycující nejnovější stav s udáním místa, kde bude PD k dispozici nebo archivována.


Provozní pokyny
Sestávají z provozního programu, průběhů provozu každodenního nebo pravidelného uvádění tepelné soustavy do provozu nebo přerušení jejího provozu. Návody musí obsahovat doporučení projektanta tepelné soustavy, které informují o tom, jak se dosáhne pohoda prostředí ekologickým, ekonomickým a energeticky vědomým provozem soustavy.

Dále se připojí doporučené způsoby pro provozní odstavení zařízení, pokyny pro provoz řídicích a bezpečnostních systémů tepelných soustav. Ve zprávě o provozu mají být zásady pro zápisy o provozních událostech, o dodávkách a o spotřebě paliv, energií a provozních hmot.

PD musí obsahovat všechny požadavky nebo pokyny pro pravidelné prohlídky a činnosti, jak byly určeny projektantem nebo výrobci zařízení soustavy. Dále pokyny, které budou učiněny v případě poruchy provozu tepelné soustavy nebo zařízení, bezpečnostní postupy týkající se paliva, odvodu spalin, úpravy vody a isolace elektrických rozvodů a zařízení. V PD musí být zahrnuty postupy pro havarijní a poruchové odstavení zařízení.


Pokyny pro údržbu
Pokyny pro údržbu musí obsahovat plán údržby podle údajů uvedených projektantem. Zvláštní zřetel se věnuje pravidelnému přezkušování bezpečnostních zařízení, provádění a plnění zákonem nařízených požadavků. Musí být zahrnuty metody odstavení a připojení soustav a při údržbě a opravě.

Pokyny pro inspekci a údržbu přístrojů a zařízení tepelných soustav musí odpovídat požadavkům výrobců a údajům projektanta soustavy. Pokyny musí obsahovat formuláře a protokoly pro plán kontrol a prohlídek a záznamy podle požadavků projektanta a dodavatelů, pro preventivní údržbu podle požadavků projektanta a dodavatelů a pro údržby odstraňující závadu.


Pokyny pro užití
PD musí obsahovat pokyny k užívání tepelné soustavy. Musí zahrnovat samostatné provozní popisy pro užití tepelné soustavy v samostatně řízených zónách a pro zachování energie při dodržení stanovených vnitřních provozních podmínek. Uživatelské pokyny od dodavatele zařízení musí být zahrnuty v pokynech pro uživatele/provozovatele. V PD musí být popsáno riziko nevhodného užití/obsluhy tepelné soustavy v jednotlivých zónách. Dále musí být popsány činnosti uživatele/provozovatele při jednání v nouzových situacích.


Příloha A (informativní)
Příklad příručky PD
Příloha má sloužit autorům PD jako pokyn pro jejich provedení. Příručka má sloužit provozovatelům a osobám odpovědným za údržbu, aby se seznámili s instalovaným technickým zařízením a s jeho soustavami a také systémy. Příručka PD je rozdělena do 10 svazků, přičemž každý svazek má vlastní číslování kapitol. Každý z 10 svazků může být rozdělen do dvou hlavních oddílů; mechanická zařízení a elektrická zařízení. Každý hlavní oddíl je rozčleněn do 13 částí.

Příručka má obsahovat následující části:
  • všeobecný popis budovy a jejího využití, návrhové údaje a užitné vlastnosti, všeobecné zkratky, zkratky týkající se zařízení, seznam archivovaných výkresů, seznam všech zařízení soustavy včetně seznamu dodavatelských firem a hlavní přehledný plán a hlavní schéma tepelné soustavy,
  • obecný popis zařízení,
  • popis provozních postupů nejdůležitějších zařízení soustavy včetně předběžných kontrol a prohlídek, uvádění do provozu, denně se opakujících kontrol, postupů při odstavení a v nouzových případech,
  • technická data všech zařízení včetně výrobního dokladu, typového označení a funkce,
  • postupy údržby a schémata soustavy a zařízení,
  • krátký popis s odkazem na zvláštní příručky pro zařízení řídicího systému,
  • všeobecné údaje k bezpečnosti a k ochraně zdraví po dobu provozu, obecné bezpečnostní postupy, podrobné zjišťování závad,
  • doporučení pro minimální skladování náhradních dílů,
  • záruční listy a prohlášení o shodě od dodavatele,
  • zprávy o uvádění do provozu a o testech zařízení a soustav,
  • abecedně seřazenou dokumentaci příslušných výrobců oddělenou štítky,
  • způsob archivování výkresů,
  • sestavení seznamů pro záznam dat pro provoz a údržbu.

Příloha B (informativní)
Příklad seznamu adres
Tato příloha má poskytnout autorům PD návod na sestavení seznamu adres zainteresovaných institucí. V seznamu má být jméno instituce, ulice, PSČ, místo, telefon, fax a e-mail. Mezi zainteresované instituce patří projektant zařízení, montážní firma, provozní, údržbové a pohotovostní služby, úřady, hasiči, policie, dodavatelé paliv a energií, kominické služby, výrobci nebo dodavatelé dílů soustav a systémů, (např. oběhových čerpadel, zabezpečovacího zařízení, otopných ploch). Dále dodavatelé chemických přísad pro úpravu vody a proti korozi.

 
 
Reklama