Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Indonéská džungle - jeden z největších projektů v historii nejen pražské, ale i všech evropských ZOO

Pavilon nazvaný Indonéská džungle nás zavede do tropického deštného lesa a mangrovů jihovýchodní Asie. Bude mít podobu obrovského skleníku zapuštěného částečně pod úroveň terénu a jedinou bariérou mezi návštěvníky a zvířaty budou uvnitř vodní plochy.

Expoziční část pavilonu

Expozice se nacházejí v hale eliptického půdorysu, která je zastřešena samonosnou prosklenou kopulí tvaru vrchlíku rotačního elipsoidu. Konstrukci nesou obloukové prostorové příhradové nosníky z oceli.

Kvůli snížení energetické náročnosti musí být kupole zasklena izolačním dvojsklem. Tabule mají tvary nepravidelných lichoběžníků, přičemž největší tabule mají rozměry cca 2 x 2 m. Zasklení musí odolávat klimatickým vlivům, sněhu či krupobití. Sklo rovněž musí splňovat požadavek na optimální propustnost UV záření a musí být z vnější stany částečně pochozí z důvodu čistitelnosti. Požadavkem architekta bylo, aby celá kupole působila celistvě a nebyla pohledově zatížena rušivými prvky nosných konstrukcí skel. Proto musí být zasklení upevněno pouze ve spárách mezi skly a mohou zde být přiznány jen malé přítlačné terče.

Nosná příhradová konstrukce je navržena z lehkých hliníkových profilů, které musejí mít z důvodu klimatu s vysokými teplotami kolem 35 °C a s vysokou relativní vlhkostí vzduchu v interiéru (až 90%) řízený odvod kondenzátu uvnitř profilů příhradoviny k patě konstrukce. (Podrobně o návrhu klimatizace zítra - díl II.)

V hřebenu je konstrukce prolomena větracími okny, fungujícími v případě výpadku vzduchotechniky či pro odvod kouře v případě požáru.

Skla pro zasklívání kupole jsou vrstvená, část je opatřena zatavenou bezpečnostní fólií. Protože tato skla nepropouštějí dostatečné množství UV záření pro rostliny a zvířata, je zbytek skel sice bez fólie, ale bezpečnost je zajištěna speciální konstrukcí. Pro případ extrémního počasí je kupole kromě vzduchotechniky opatřena podél konstrukce i automaticky otvíranými světlíky k dodatečnému větrání.

Zajímavost mimo obor TZB:

V pavilonu byla vztyčena jedna z nejmonumentálnějších soch umělého stromu na světě. Gigant je dílem tří významných českých umělců: Lukáše Rittsteina, Barbory Šlapetové a Michala Gabriela. Oba sochaři jsou nositelé nejprestižnější výtvarné ceny Jindřicha Chalupeckého, zaštiťované prezidentem republiky pro nejtalentovanějšího umělce do 35ti let.

Strom pro Indonéskou džungli začali tvořit loni na podzim a dne 28. 4. bude definitivně dokončen. Měří okolo 16 metrů a váží více než 2 tuny. Je "porostlý" světle zelenobílými lišejníky a řasami.Jeho vzdušné kořeny tvoří jakousi stromovou katedrálu. Stojí na obřích nohách, mezi kterými bude možné procházet z jedné expozice pavilonu do druhé. Strom vznikal v segmentech v ateliéru umělců. Je dutý, na kovové kostře je speciální technikou nanesena vlastní "kůra" stromu. Jednotlivé části pak byly převezeny do ZOO a přímo na místě smontovány do celku, a to ve vodorovné poloze. Poté byl celý strom vztyčen. Následovat budou další stromy, tentokrát menší a méně rozvětvené.

Pavilon bude slavnostně otevřen zítra 29.11.2004. Zítra také zveřejníme odborný článek o zajímavém řešení klimatizace tohoto unikátního pavilonu.

 
 
Reklama