Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Články a obory nově na portálu TZB-info

Pravidelní čtenáři určitě zaznamenali změny, které byly postupně prováděny v minulém týdnu na titulní straně portálu a také v oborových částech TZB-infa. Jedná se o začátek změn, které by měly dlouhodobě vést zejména k přehlednějšímu a kvalitnějšímu obsahu celého portálu.

Dříve, než budu popisovat již provedené nebo do budoucna připravované změny na portálu TZB-info, dovolím si zmínit několik faktů z minulosti. Portál TZB-info byl již od svého vzniku veden snahou poskytovat zejména odborné veřejnosti pravidelné aktuální zpravodajství, novinky a další odborné informace z oboru TZB (technická zařízení budov). Nejspíš jsme si zpočátku ani zcela neuvědomovali, co všechno vlastně tento záměr s jednoduchou zkratkou TZB zahrnuje. Jen pro ilustraci zmíním základní podobory, které se řadí pod TZB:

  • instalace vytápění, vzduchotechniky, klimatizace, chlazení, rozvody plynu, vody a kanalizace v budovách, centrální vysavače
  • elektrotechnické rozvody, měření a regulace, zabezpečovací technika, řídicí systémy pro veškerá technická zařízení, hromosvody, telefonní rozvody, rozvody televizního signálu, počítačové sítě apod.
  • další technická zařízení v budovách (osvětlení, výtahy, apod.)
Z počátku jsme se orientovali z hlediska uvedeného výčtu na úzký obor vytápění a s ním související úspory energie. Postupně jsme se však snažili obsah rozšiřovat o další obory a zaplňovat tím uvedený informační trh. V současné době se TZB-info systematicky věnuje oborům vytápění, vzduchotechnika, zdravotní technika (voda, kanalizace, plyn) a dále související oblasti obnovitelných energií. I přesto, že se zatím jedná pouze o část TZB, je množství informací přibývající denně na portál TZB-info značné.

S rostoucím množstvím informací však už nejsme schopni umístit vše důležité pouze na titulní stranu portálu. Také vycházíme z předpokladu, že většina čtenářů jsou odborníci, jejichž specializací je pouze část oboru TZB, a potřebují veškeré podrobné a specializované informace především ze svého oboru. Ostatní obory potom potřebují sledovat na té úrovni, aby měli přehled o dění v příbuzných oborech. Proto jsme se rozhodli postupně začít TZB-info výrazněji členit na jednotlivé podobory TZB. Již dnes najdete v levém menu na prvním místě odkazy na obory:

  • Vytápění
  • Vzduchotechnika
  • Voda, kanalizace
  • Obnovitelné energie
V každém z těchto oborů jsou shromážděny informace určené pro určitý okruh čtenářů, které spojuje trvalý zájem o jejich obor. V oboru bychom chtěli publikovat na prvním místě aktuální informace, které jsou určeny pro pravidelné návštěvníky. Klíčovým typem informace v oboru je článek a krátká zpráva. Obor je vytvářen pro odborníky, kteří mají o dané oblasti přehled a zajímají se o její vývoj i aktuální dění. Pro usnadnění přímého přístupu k oborovým informacím má každý obor nově svoji samostatnou doménu (např. vytapeni.tzb-info.cz). O informační náplň oborů se starají jednotliví správci. Jméno správce oboru a možnost jej kontaktovat najdete ve spodní části levého menu.

Další důležitou novinkou a změnou na portálu TZB-info jsou tzv. týdenní tematické články. Abychom zvýraznili důležité odborné články a odlišili je od ostatních denních článků, umístili jsme nově do horní části titulní strany okno s tzv. týdenními články. Obdobné okno najdete také na titulní straně každého oboru. Pravidelně každé pondělí budeme zveřejňovat na tomto místě vybrané důležité články, které byste neměli přehlédnout. Na titulní straně portálu TZB-info najdete upoutávky na týdenní články ze všech oborů. Na úvodních stranách jednotlivých oborů potom vždy pouze článek z daného oboru.

Naším záměrem je posilovat informační hodnotu jednotlivých oborů, aby si každý čtenář snadno našel okruh svého zájmu a lépe se orientoval ve velkém množství informací. Věříme, že tato naše snaha bude užitečná především pro Vás - naše pravidelné čtenáře. Pro příští rok 2005 připravujeme rozšiřování portálu TZB-info o další obory.

 
 
Reklama