Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Josef Fiřt: Máme šanci být v EU první v přijetí legislativní podpory kombinované výroby elektřiny a tepla

Rozhovor s Ing. Josefem Fiřtem, nově jmenovaným předsedou Energetického regulačního úřadu.

TZB-info: Dovolte, abych Vám nejprve poblahopřál k jmenování do nové funkce předsedy Energetického regulačního úřadu. Máte z této změny radost, nebo byste raději zůstal na ministerstvu průmyslu a obchodu?

Josef Fiřt: Musím říct, že jsem byl na svém bývalém pracovišti spokojen. Sekce energetiky, kterou jsem řídil, měla hodně široký záběr. Zahrnovala nejen elektroenergetiku a problematiku tepla, ale i další: paliva, jadernou bezpečnost a významně se podílela i na zpracování energetické koncepce. To jsou všechno věci, které mě zajímají, a z toho, že je budu muset opustit, jsem velkou radost neměl. Na druhou stranu je pravda, že místo vedoucího ERÚ je určitá výzva zkusit něco nového, a proto jsem nabídku přijal.

TZB-info: Ve své dřívější funkci jste s ERÚ poměrně úzce spolupracoval. Můžete dnes říct, co Vám na tomto úřadu vadilo?

Josef Fiřt: Ano je pravda, že komunikace s ERÚ byla velmi častá. Pozitivem naší spolupráce byla skutečnost, že úřad má velmi schopné pracovníky, velmi komunikativní a i velmi dobře odborně připravené. To, co mi vadilo, bych nazval těžkopádností. Například: jistě víte, že jsme společně poměrně dlouho připravovali novelu energetického zákona a nový zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Při projednávání zákona nelze pominout nikoho z dotčených a je pochopitelné, že každý si hájí své zájmy. Je to práce náročná a návrh novely nebo zákona se rodí poměrně složitě. A tady ERÚ nesehrával dobře svoji roli. V průběhu projednávání poměrně často měnil již dohodnuté body a to i ve chvíli, kdy byly návrhy projednávány v legislativním výboru vlády nebo dokonce již připraveny ke konečnému schválení ve vládě. Takže to, co mi vadilo, byla častá změna názoru a určitá nevykrystalizovanost postoje úřadu k připravovaným legislativním dokumentům.

TZB-info: Návrh novely energetického zákona byl již v Poslanecké sněmovně Parlamentu schválen. Jak se tento návrh oproti původnímu změnil?

Josef Fiřt: Návrh novely prodělal od doby předložení vládního návrhu do Parlamentu, což bylo v úvodu letošního roku, řadu změn. Ty byly vyvolány jednak pozměňovacími návrhy v průběhu projednávání v Parlamentu a jednak i určitým vývojem politického a právního prostředí v České republice. Myslím si, že řada změn je dobrá. Jedním z příkladů je např. podpora kombinované výroby elektřiny a tepla podle směrnice EU, která vyšla v únoru letošního roku a vyžaduje zapracování podpory v legislativách jednotlivých členských států do roku 2006. Takže pokud by návrh v této podobě prošel i třetím čtením v Parlamentu, budeme mít asi první v Evropě uzákoněnou podporu kombinované výroby elektřiny a tepla. To považuji za velmi pozitivní, vzhledem k tradici našeho teplárenství. Dále vidím jako velký přínos skutečnost, že se nám podařilo připravit stejný způsob podpory jako pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla i pro podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a pro druhotné zdroje.

TZB-info: K jakým dalším změnám při projednávání zákona došlo?

Josef Fiřt: Další změny byly hlavně v oblasti plynu. Tady byla situace dosud dosti odlišná od situace v elektroenergetice, kde trh je už dnes do značné míry otevřen. V plynárenství tomu tak není. První krok otevření trhu s plynem se nyní očekává od 1.1.2005. Při úpravě novely zákona došlo, podle mého názoru, k velmi rozumným kompromisům ohledně termínů a rozsahu jednotlivých etap při otevírání trhu.

TZB-info: V souvislosti s otázkou trhu se zemním plynem bych se rád zeptal na Váš názor na perspektivu vývoje cen zemního plynu. V pátek 1.10. došlo rozhodnutím ERÚ ke zvýšení cen plynu. V tento den vyšel v MF Dnes i článek, kde byla uvedena srovnávací tabulka cen plynu v některých zemích EU převzatá z Eurostatu, ze které vyplývá, že cena ZP v Rakousku a Německu byla v roce 2003 asi 8,90 €/10 GJ zatímco v České republice 5,20 €/10 GJ. Chtěl bych se zeptat, čím je podle Vašeho názoru způsoben poměrně velký rozdíl cen plynu u nás a u našich nejbližších sousedů resp. i oproti průměrné ceně v zemích EU15 (8,37 €/10 GJ)?

Josef Fiřt: Myslím si, že je potřeba především vnímat skutečnost, že trh se zemním plynem stále není otevřen. Teprve po plném otevření trhu dojde k naprosté transparentnosti jednotlivých složek, které tvoří cenu plynu. Druhým faktorem, který zde hraje roli, je určitá výhoda, kterou má Česká republika z pozice země, přes kterou probíhá významný tranzit zemního plynu z Východu na Západ.

TZB-info: Domníváte se, že se ceny v ČR budou postupně vyrovnávat s průměrnými cenami v EU a jestliže ano, v jakém časovém horizontu?

Josef Fiřt: Zcela určitě ano. Pokud bude trh plně liberalizovaný, není možné udržet rozdílné ceny plynu v jednotlivých státech. Tím myslím vlastní cenu plynu bez tarifů za přepravu a distribuci. Ty mohou být a budou rozdílné. A časový horizont? Určitě to nebude do roku 2007.

TZB-info: Zmínil jste se pane předsedo o otevírání trhu s plynem. Můžete upřesnit, co to konkrétně bude znamenat pro podniky a v druhé etapě i pro občany?

Josef Fiřt: První datum otevírání trhu s plynem, jak již jsem uvedl, bude k 1. lednu příštího roku. Od tohoto data budou moci odběratelé plynu, kteří splní stanovené podmínky a stanou se oprávněnými zákazníky, zvolit dodavatele zemního plynu podle vlastního výběru a uzavřít s ním smlouvu o dodávkách. Co se týče stanovených podmínek, tak ta základní je minimální roční odběr 15 mil. m3, další pak např. odpovídající měření odběru plynu. Distribuční společnosti jsou povinny potřebné měření instalovat. A od 1.1.2007 se oprávněnými zákazníky stanou všichni koneční spotřebitelé plynu, tedy drobní podnikatelé a domácnosti. Určité omezení bude však způsobeno dříve uzavíranými kontrakty na dodávku plynu. Tím nebude umožněno plné využití principu "přístupu třetích stran" k přenosové soustavě, protože část kapacit přenosové soustavy bude blokována těmito kontrakty.

TZB-info: Poprosil bych ještě o odpověď na poslední otázku. Ve sdělovacích prostředcích proběhly informace o připravovaném zdražení elektřiny od začátku příštího roku. Předpokládám, že asi nemůžete dnes sdělit výši cen, které stanoví ERÚ svým cenovým rozhodnutím. Pro naše čtenáře by ale jistě bylo zajímavé, kdybyste mohl popsat výchozí podmínky a mechanizmus pro stanovení této regulované ceny elektřiny.

Josef Fiřt: Především bych chtěl upřesnit, že ERÚ nestanovuje ceny silové elektřiny pro oprávněné zákazníky. Cena v tomto případě je dána dohodou mezi dodavatelem (obchodníkem) a odběratelem. ERÚ ale určuje poplatky za použití přenosové a distribuční soustavy; poplatek za služby Operátora trhu s elektřinou a za rezervaci kapacity. V těchto oblastech se ale žádný dramatický nárůst od 1. 1. 2005 nepřipravuje.

TZB-info, Ing. Milan Bechyně: Děkuji Vám za rozhovor.

 
 
Reklama