Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jiří Bašta: Není nadále možné, aby investor utratil miliony za stavbu, ale šetřil každou stokorunu za zařízení techniky prostředí

Rozhovor s doc. Ing. Jiřím Baštou, Ph.D., docentem na Ústavu techniky prostředí, ČVUT v Praze, Fakulty strojní a předsedou sekce Vytápění Společnosti pro techniku prostředí.

Pane doktore, dovolte nám upřímnou gratulaci k udělení titulu Docenta.

TZB-info: Co pro Vás znamená tento profesní mezník v rámci pedagogických povinností na Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze? Co se Vám líbí na práci VŠ pedagoga?

Jiří Bašta: V rámci pedagogických povinností se vlastně u mne nic nemění. Pouze formální stránka se poněkud zjednoduší. Např. tak, že u předmětů, které přednáším, nebudu dostávat písemné pověření přednáškami, a u studentů, kteří u mne chtějí dělat doktorát, nebudu veden jako školitel specialista, ale jako školitel. Práce VŠ pedagoga je především možnost formovat mladé lidi, ještě komerčním světem, řídícím se pouze honbou za ziskem, nezkažené. Práce se studenty je povzbuzující a mnohdy, v konfrontaci s okolním světem, potvrzující přísloví "Nevěř nikomu, komu je přes třicet". Je úžasné pokusit se pokud možno přijatelnou a přátelskou formou předávat své znalosti a třeba i zkušenosti, byť jsou nepřenosné. Nicméně člověk se musí smířit s tím, že ve vzdělávacím procesu může být výsledek jeho práce poměrně žalostný. Jistě mi dáte za pravdu z vlastní zkušenosti, že budoucího mladého kolegu nemůžete naučit to, co byste chtěla, pokud se učit nechce. Kladem práce VŠ kantora je určitá svoboda v rozhodování. Můžete dělat svůj výzkum (pokud si na něj seženete prostředky např. v podobě grantu) a vlastně děláte stále něco, co vás zajímá, co vás baví. Na druhou stranu to není pro člověka, který si chce odpracovat svých osm hodin a mít takříkajíc klid. Vy se problematikou, které se věnujete, vlastně zabýváte celý den od procitnutí do večerního umdlení. A samozřejmě to s sebou nese všechny aspekty, jako kterákoli jiná práce s lidmi.

TZB-info: Stojíte za řadou důležitých projektů v oboru, např. nový způsob návrhu otopných těles, opravné součinitele pro různé zákryty otopných těles, metodiku návrhu trojcestných regulačních armatur ... Jak vidíte úlohu vědecké práce na vysokých školách?

Jiří Bašta: Vědecká práce je a musí být nedělitelnou součástí tvořivosti VŠ pedagoga. Ať už se jedná o základní či aplikovaný výzkum, jednoznačně patří k univerzitě. Nejen že na výzkumné práci odborně roste sám pedagog a jeho kolegové z výzkumného týmu (např. studenti nejvyššího ročníku či doktorandi), ale vědecká práce je i jednoznačným přínosem pro pedagogický proces při předávání nejnovějších poznatků a u aplikovaného výzkumu má i okamžitý přínos pro praxi.

TZB-info: Blíží se veletrh Aqua-therm a je půl roku pro vstupu ČR do EU. Jak rychle k nám proudí novinky z oblasti vytápěcích systémů? A jak často se vůbec skutečné novinky objevují?

Jiří Bašta: Řekl bych, že v dnešní době Internetu není problém s rychlostí sdílení nebo hledání nových informací. Mnohem větší problém je se správně orientovat v tom nepřeberném množství informací a vybrat pouze ty hodnotné, ověřené a vědecky podložené. Domnívám se, že skutečných novinek je velmi málo. Spíše jsou to informace, které se jako novinky pouze tváří a mnohdy snahou o novost ztrácejí i na svém hodnověrném a konkrétním obsahu. Většinu lze, se zvýšenou mírou kritičnosti, označit jako pseudonovinky.

TZB-info: Mají otopné soustavy v ČR a vlastně celý obor vytápění u nás nějaká specifika?

Jiří Bašta: Určitě ano. Stejně jako každý projekt má či by měl mít svá specifika i obor vytápění u nás má svá specifika. Je to dáno jak historickým vývojem, osobnostmi pohybujícími se v oboru, které propagují určitá svá řešení, tak zvyklostmi někdy bohužel již přežitými.

TZB-info: Jste odborníkem v regulaci vytápění a řízení otopných soustav s přehledem v celém oboru vytápění. Jakou předpokládáte reakci na blížící se zvyšování cen energií?

Jiří Bašta: Domnívám se, že tam, kde budou prostředky, se půjde cestou úspor, tj. nasazením funkční cejchované měřicí techniky a regulace optimalizované soustavě a objektu. Předpokládám, že regulace, DDC systémy a inteligentní řízení budov budou hrát i stran investic čím dál důležitější roli. Není nadále možné, aby investor utratil miliony za stavbu, ale šetřil každou stokorunu za zařízení techniky prostředí. Tam, kde prostředky nebudou, se lidé vrátí k využívání fosilních paliv a to bohužel s tou nejlacinější a nejjednodušší technologií. Stát si zřejmě neuvědomuje, že svou cenovou a energetickou politikou nepřímo nutí maloodběratele chovat se opět neekologicky.

TZB-info: V rozhovoru v r. 2002 si čtenáři přečetli mimo jiné přečetli:
1. Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?" ...Nepochybně ano. Jen doufám, že budeme moci ve větší míře ovlivňovat tvorbu technických předpisů a nikoliv je pouze přejímat jako text přeložený z cizího jazyka, což je případ EN." Vidíte nějaký posun, nebo nám nezbývá než jen dále doufat?

Jiří Bašta: Posun vidím, ale bohužel k horšímu. Dnes můžeme dosti ovlivňovat i sami naše energetické i technické předpisy. Bohužel ti, kteří mají možnost naši legislativu ovlivňovat, mají zřejmě zcela jiné zájmy, než uplatňovat racionální a vědecky podložené technické poznatky z oboru. Nicméně já jsem pesimista; třeba to není tak zlé.

2. Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout? " ... Rovněž mne zaměstnává příprava konference vytápění, která se uskuteční koncem dubna 2003 v krásném lázeňském městě Třeboň, pokud se podaří sehnat potřebné finanční prostředky." Konference byla velmi úspěšná, mezi odborníky se nešetří superlativy, tradice je založena ... co nám prozradíte k pokračování?

Jiří Bašta: Opět mne zaměstnává příprava konference Vytápění - Třeboň 2005, která se bude konat 26. až 28. 4. 2005 stejně jako předchozí v kongresovém centru Roháč. Velice rád bych poděkoval všem, kteří se zúčastnili konference v roce 2003 za příjemnou atmosféru, kterou svou přítomností vytvořili. Tématicky bude konference v roce 2005 rozdělena do šesti skupin:

A) Řešení vytápění a větrání u nízkoenergetických domů
B) Otopné soustavy a nové poznatky
C) Řízení a regulace
D) Obnovitelné zdroje energie
E) Ekonomie a provoz
F) Spalinové cesty a přívod spalovacího vzduchu

Snad jedna významnější odlišnost přeci jen bude. Uvažujeme o tom, že nebudeme organizovat společné, "kolektivní" doprovodné akce jako v roce 2003 (prohlídka zámku, pivovaru, kotelny), ale necháme účastníky, aby volný čas využili dle svého uvážení. Srdečně všechny zvu na konferenci již nyní a věřím, že s vydatnou pomocí mých kolegů z výboru odborné sekce Vytápění Společnosti pro techniku prostředí dopadne opět dobře.

TZB-info: Na závěr bych Vás jako významného a aktivního odborníka ráda požádala o názor na TZB-info a máte-li nějaký tip na zlepšení naší práce.

Jiří Bašta: Portál TZB-info je mým stálým společníkem v mé práci. Nemám, co bych mu vytkl. Naopak obdivuji vaši práci. To, že váš pracovní kolektiv dokáže zaujmout široké spektrum od specialistů, projektantů, obchodníků až po montážní firmy, je nelehké, úctyhodné a přinejmenším obdivuhodné.

Ing. Dagmar Kopačková, TZB-info: Děkuji za rozhovor i Váš čas a přeji mnoho úspěchů v další práci.

 
 
Reklama