Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky na veletrhu Aqua-therm Praha 2004

K letošnímu průběhu doprovodného programu zástupce pořadatelské firmy PPA Michal Drážďanský řekl: "Rád bych ujistil odbornou veřejnost, že ve spolupráci s našimi odbornými partnery bychom chtěli reagovat na uvedenou problematiku i formou letošního doprovodného programu, kde vytvoříme prostor k prezentaci řešení úspor energie jak z pohledu specializovaných firem tak nezávislých odborníků." Podle Drážďanského tak více firem než v minulých ročnících plánuje vyčlenění části svých expozic na "poradenská střediska", kde budou moci návštěvníci veletrhu konzultovat své problémy s odborně vyškolenými zaměstnanci jednotlivých vystavovatelů. (viz Bude AQUA-THERM Praha reagovat na zvýšení cen energií?)


Novinky veletrhu

  • Na veletrhu se představí více než čtyři sta vystavovatelů z jedenácti zemí. Tradiční vystavovatelské země jako Slovensko, Německo, Rakousko, Itálie již mají na veletrhu své nezastupitelné místo, za pozornost však budou jistě stát i "nově příchozí." K těm například patří vystavovatelé z kolektivní expozice Turecka.

  • Pořadatel veletrhu připravil ve spolupráci se svými odbornými partnery novou sekci veletrhu s doprovodným programem "Nízkoenergetická výstavba". Je určena firmám, jejichž oborem činnosti jsou mimo jiné: energeticky účinné, ekologické, alternativní a obnovitelné zdroje pro vytápění, chlazení a ohřev TUV v nízkoenergetických domech, systémy pro vytápění budov, systémy pro větrání nízkoenergetických budov, technologie pro inteligentní domy, energeticky úsporná sanitární a hygienická zařízení budov.

  • Doprovodný program doplňuje tuto novou sekci veletrhu. Pokračováním založené tradice je Konference TZB-2004, která probíhá od úterý 23.11. do pátku 26.11.2004. TZB-info je nejen hlavním mediálním partnerem, ale opět i jedním z pořadatelů. Úterý 23.11. bude o vytápění zemním plynem jako perspektivním vytápění nejen pro nízkoeneregetické, ale i nízkonákladové domy. Novinek je v této oblasti více než dost a den je určen pro odborníky i stavebníky a uživatele domů. Ve středu 24.11. se bude konat mezinárodní konference Slunce 2004 se zahraniční účastí a atraktivním programem přednášek s prezentací praktických zkušeností. Odborný program zajišťuje agentura Veronica. Ve čtvrtek se konají hned dvě akce. Hlavní program dne v přímé návaznosti na novou sekci veletrhu připravila Společnost pro techniku prostředí formou semináře s diskusním fórem na téma "Budoucnost nízkoenergetické výstavby v ČR". Odpoledne se bude konat slavnostní ocenění nejlepších výsledků ze zkušebního roku Solární ligy, která byla vyhlášena na loňské konferenci TZB-2003 a jejímž pořadatelem je Liga ekologických alternativ.
    Podrobný program celé konference bude zveřejněn na portálu TZB-info. Konference TZB-2004 je letos nově zařazena i do Programu celoživotního vzdělávání ČKAIT.

  • Při loňském ročníku ředitel PPA František Kočí zdůraznil, že konání veletrhu bude napříště ovlivněno vstupem ČR do EU, že tato skutečnost však nic nezmění na jeho uspořádání, protože Aqua-therm má renomé a jeho prioritou je kvalita poskytování služeb. Dá se tedy očekávat, že se letos zvýší počet firem, které nabízejí komplexní služby, např. v projektování topného systému obytného domu nebo ve výstavbě nízkoenergetických budov včetně rodinných domů. Vrcholem veletrhu je pak již tradiční soutěž o Zlatou medaili veletrhu, která je udělována těm výrobkům, které jsou tou nejlepší zárukou kvality a technického pokroku.


Vybrané novinky vystavovatelů

Společnost ENBRA přichází s novinkou, fluidikovým měřičem tepla SUPERSTATIC 440 + SUPECAL 531. V kooperaci se švýcarskou firmou SONTEX přináší měřič převrat do oblasti měření a regulace, a to zcela unikátním principem měření, jeho přesností, způsobem ověření a dynamickým rozsahem průtoků.
V oblasti topenářské techniky představí mimo jiné plynový superkompaktní kombinovaný kotel nové generace DOMICOMPACT a inovovanou řadu plynových kondenzačních kotlů ECONCEPT, oba od světového výrobce FERROLI.

Firma ELVL připravila designersky zpracovaná stavebnicová otopná tělesa BITHERM s použitím přírodních materiálů v původních barvách, jako je kámen a kov. Tato kombinace materiálů proporčně uspořádaná přináší působivý styl interiérových těles. Touto rozšířenou nabídkou navazuje na loňský úspěch, kdy byla stavebnicová otopná tělesa BITHERM oceněna Zlatou medailí za nejlepší exponát na 10. ročníku veletrhu Aqua-therm Praha 2003.

Chorvatská firma LIPOVICA poprvé vystaví hliníkový radiátor SOLAR 700, který je přihlášen do soutěže o Zlatou medaili. Všechny radiátory této firmy jsou vyrobeny jako vysokotlaké odlitky ze speciální slitiny hliníku - siluminia. Tyto radiátory nejenže nejlépe předávají teplo, ale jsou i vysoce estetické, provedené v barevných odstínech a mají dlouhou životnost.

Firma ATMOS vyvinula další typy zplynovacích kotlů, které splňují nejpřísnější limity Evropské unie a nabízí též 12 typů italských krbových kachlových kamen v nejmodernějším provedení, designu a špičkové kvalitě.

ROSSY - regulační systém nové generace pro vytápění od firmy KÜBLER je vybaven velkým displejem umožňujícím přehledné uspořádání všech informací na první pohled. Díky širokým tlačítkům je programování teplot i provozní doby velmi snadné. Přímo na displeji se také zobrazuje interaktivní návod k použití. Rozvaděč ROSSY lze na přání zákazníka doplnit tiskárnou, dálkovým ovládáním z libovolného PC s Windows či adaptačním modulem SmarTec pro úsporu energie.

Firmu CLAGE SOBOTKA budou reprezentovat nově řešené ohřívače s vestavěnými regulátory průtoku, které zajišťují hospodárný a ekologický systém ohřevu. Ohřívače DX spolupracují se systémy solárního ohřevu a dokáží pouze dohřát teplou vodu na požadovanou hodnotu s přesností 1°C.

Společnost AMTEX Radiátory připravila několik tvarových a modelových variací koupelnových radiátorů. Například variaci Kandavu je možné upravit podle přání zákazníka, aby se stala zajímavým interiérovým doplňkem vstupní haly či předsíně. Variace Kandavu šikmina lze využít do podkrovních prostor.

V oboru klimatizace může odbornou veřejnost zaujmout například klimatizační jednotka firmy ALTEKO. Vyznačuje se skeletovou konstrukcí s tepelnou a hlukovou izolací tloušťky 50 mm a zcela novým způsobem spojování jednotlivých komor jednotky. Provedení jednotky s přímým pohonem (bez řemenového převodu) současně zaručuje vyšší provozní spolehlivost a snížení nároků na údržbu.

V oboru armatur nabízí firma DYTRON, zabývající se výrobou zařízení na svařování plastů, svařovací jednotku pro čelní svařování, která umožňuje automatizovat svařovací proces, což je výhodné zejména pro velké množství opakovaných svárů na potrubí shodné dimenze. Jednotka je vybavena mikroprocesorovým řízením a elektornickým zapisovačem.

 
 
Reklama