Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SOU, OU a U Olomouc - Zpráva o činnosti Centra instalatérů olomouckého kraje

Centrum instalatérů olomouckého kraje při CTI bylo zřízeno na SOU, OU a U Rooseveltova 79 na podzim 2002 na základě hlasování zástupců škol vyučujících obor instalatér v olomouckém kraji. Naše Centrum má devět členů. Členy Centra jsou všechny školy vyučující obor instalatér v olomouckém kraji. Hned na začátku činnosti byl zpracován "Statut Centra instalatérů olomouckého kraje".

Ihned po zřízení začali pracovníci Centra organizovat semináře pro své členy. V únoru to byly firmy OVENTROP, APK Folprecht a LIPOVICA. V březnu následovaly firmy MANNESMANN TRUBKY a KEMPER (absolventi tohoto školení obdrželi certifikát opravňující provádět lisované spoje).

Centrum instalatérů se také aktivně podílelo na organizaci krajského kola soutěže Učeň instalatér 2003, která proběhla dne 19.3.2003 a dále na organizaci oblastního kola Vědomostní olympiády instalatérů dne 20.3.2003. Obě soutěže proběhli na naší škole.

Činnost Centra se také zaměřuje na zkvalitňování teoretické výuky. Jako výhled práce na školní rok 2003/2004 byla schválena příprava učebních materiálů pro první ročník oboru instalatér - předmět Materiály.

Na podzim roku 2003 byla vyspecifikována potřeba, co nejvíce sjednotit závěrečné zkoušky. Proto se členové Centra domluvili na vypracování modelu jednotných závěrečných zkoušek. Jako podklad byly sloužili otázky ke zkouškám, které dali k dispozici všechny školy Centra. Bohužel se nám v tomto školním roce nepodařilo jednotné krajské závěrečné zkoušky dát dohromady.

Další aktivitou Centra byla příprava učebních textů pro první ročník oboru instalatér předmět materiály. Tyto texty zpracovali pracovníci Centra a dali je k oponentuře všem svým členům. Učbní texty byly přijaty s kladnou odezvou s tím, že konkrétní připomínky budou dány po praktickém otestování ve výuce.

Za velké podpory firem LIPOVICA, HERZ a ZENNER se v měsíci březnu roku 2004 uskutečnil na půdě Centra seminář MĚŘENÍ, TEPLO, REGULACE. Tento seminář byl určen jak pro odbornou veřejnost, tak pro žáky našeho SOU.

V měsíci dubnu roku 2004 organizovali pracovníci Centra odborný seminář s názvem SANITA. Tento seminář byl určen pro členy a spolupracovníky Centra. Jako lektoři se tohoto semináře zúčastnili zástupci firem SANELA Lanškroun, SANITEC s.r.o. a OVENTROP.

V květnu roku 2004 byl organizován Centrem seminář EKOPLASTIK. Účastníky byli také členové Centra a pracovníci spolupracujících firem.

V měsíci květnu roku 2004 jsme také ve spolupráci s firmou HCPC organizovali seminář pro odborné firmy na vytápěcí systém CUPROTHERM. Součástí tohoto semináře byla i přednáška zástupce firmy VIEGA o lisovaných spojích a výrobním programu firmy. Tohoto semináře se účastnili i naši žáci.

Vzhledem k dosavadní činnosti lze říci, že Centrum instalatérů olomouckého kraje má velkou snahu zvyšovat odbornou úroveň pedagogických pracovníků, jak svých, tak i ze škol, které jsou jeho členy. Je zde taky vidět snaha o co nejužší spolupráci s různými firmami z oboru.

V Olomouci dne 15.9.2004

Vypracoval: ing. Jurečka

 
 
Reklama