Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezucpávkové elektronické čerpadlo na chlazení? Proč ne!

Oběhová čerpadla jsou stále častěji používána nejen pro topení, ale i na chlazení a klimatizaci budov. Letní odstávka na výměny a opravy je buď minulostí, nebo se počítá na dny. Vznikají nové, stále náročnější požadavky na čerpadla.

Vznikají nové, stále náročnější požadavky na čerpadla. Jsou to zejména:

  • rozsahy teplot použitých médií
  • použití médií s protizámrzovými příměsemi v relativně vysokých koncentracích
  • možnost okamžitého přizpůsobení výkonu požadavkům soustavy v "zimním" a "letním" období
  • minimalizace dozoru a obsluhy čerpadla
  • spolehlivost a dlouhodobá životnost
  • četnost spínání
  • možnost propojení na SŘB
  • ekonomický provoz
  • malá hlučnost atd.

Většina oběhových a cirkulačních čerpadel pro technická zařízení budov jsou po konstrukční stránce čerpadla bezucpávková, která mají motor chlazený protékajícím médiem, krátce mokroběžky.

Jejich hlavní výhodou je tichý chod, jsou však citlivá na použité médium a jeho čistotu, na prostředí, ve kterém jsou provozována, a jejich účinnost je nízká, protože k oddělení suchého a mokrého prostoru v čerpadle se používají různé oddělovací trubky nebo kartuše ze speciální nemagnetické nerezové oceli. S nástupem dopravy studených médií pro potřeby chlazení a klimatizace se u mokroběžných čerpadel projevila jejich náchylnost ke kondenzaci vodních par obsažených ve vzduchu na povrchu čerpadel i jejich spínacích skříněk. Povrch motoru čerpadla protékaného relativně chladným médiem se při vypnutí čerpadla, následném rychlém vychlazení a při vyšší relativní vlhkosti okolního vzduchu rychle pokrývá kondenzovanou vodou. Po opětovném uvedení čerpadla do provozu pak může dojít k havárii, nejčastěji k vyhoření spínací skříně.

Zvlášť citlivá na kondenzovanou vodu jsou elektronická čerpadla s integrovanou plynulou změnou otáček a tomu odpovídá i přípustný rozsah teplot média. Například u čerpadel Wilo TOP-E je to +20°C až +110°C. Až donedávna bylo jediným řešením nasazení ucpávkových čerpadel, ta však bývají orientována na vyšší výkony.

A tak nastupovala různá "partyzánská řešení", kdy s přimhouřením očí výrobce byly spínací skříně různě omazávány silikonem a podobně a příslušné místnosti důkladně větrány. Životnost nasazených čerpadel stoupla až ke standardu, jejich provoz však probíhal pod Damoklovým mečem.

S nástupem nové řady čerpadel Wilo-Stratos je rázem po starostech. Stratosy jsou mokroběžná inteligentní čerpadla s integrovanou plynulou změnou otáček použitelná jako jediná svého druhu na topení a chlazení v rozsahu povolených teplot média od -10°C do +110°C. Disponují novým, unikátním systémem pohonu, elektronicky komutovaným motorem. To jim v kombinaci s revolučním řešením oddělení suchého a mokrého prostoru v čerpadle kompozitovou trubkou umožňuje dosažení velmi vysoké účinnosti. Ve srovnání se standardním mokroběžným čerpadlem s pevnými otáčkami spoří Stratos až 80% elektrické energie.

Wilo-Stratos se vyrábí i ve zdvojeném provedení, kdy jsou na jedné spirální skříni osazeny dva pohony, které pracují buď v režimu 100% záskok nebo v adičním (paralelním) chodu, při kterém je druhý pohon připojován v okamžiku dosažení optimální účinnosti prvního pohonu. Zdvojená čerpadla jsou velmi vhodná právě při nutnosti celoročního provozu s požadavkem na velký rozsah hydraulického výkonu. Nasazením zdvojeného čerpadla je tak dosaženo dodatečných úspor energie, protože dva malé regulovatelné pohony mají v konečném výsledku nižší spotřebu energie než jeden velký. Navíc je zde faktor záskoku a v případě poruchy jednoho z pohonů pracuje čerpadlo alespoň se sníženým výkonem.

Dozbrojením volitelnými vložnými moduly IF-Stratos lze čerpadla přizpůsobit veškerým požadavkům na regulaci, řízení a přenos dat na vyšší řídicí systémy a pod.
Stratosy je možné ovládat ze tří úrovní. Pomocí červeného knoflíku a velkoplošného displeje přímo na čerpadle, prostřednictvím vložených modulů IF z vyšších řídicích systémů SŘB nebo dálkově infračerveným ovladačem IR Monitor.

Kromě standardních regulačních režimů Δp-c a Δp-v (řízení na konstantní a variabilní diferenční tlak) nabízí možnost programovatelného režimu Δp-T (pomocí IR Monitoru), který sleduje teplotu v závislosti na diferenčním tlaku, řízení analogovým signálem 0-10 V, možnost nastavení libovolných pevných otáček a automatický útlumový režim (autopilot). Stratos je však nejen oběhovým čerpadlem na topení a chlazení, ale v provedení s bronzovou spirální skříní je vhodný i jako cirkulační čerpadlo na TUV. Jeho mokroběžný motor je totiž konstruován tak, že dochází jen k omezenému průtoku dopravovaného média, které motor chladí a zároveň maže kluzná ložiska. To vede k výborné životnosti i při použití agresivního média jako je TUV. Momentálně je k dispozici rozsah průtoků do 45 m3/hod a tlakový přínos do 12 m.

Wilo-Stratos je univerzálním čerpadlem na topení i chlazení a celoroční provoz. Vyrábí se jako závitová DN 30 nebo přírubová DN 32 až DN 65. Ucelená řada bude pokračovat až do DN 100, úměrně k tomu porostou i výkony čerpadel.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.