Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komentář k novému Nařízení vlády č. 308/2004 Sb.

Komentář k novému Nařízení vlády č. 308/2004 Sb. (částka 102/2004, účinnost od 24.5.2004) o stanovení některých podmínek pro poskytování dotací na zalesňování zemědělské půdy a na založení porostů rychle rostoucích dřevin na zemědělské půdě určených pro energetické využití.

V roce 2004 došlo v souvislosti s naším vstupem do EU ke změnám i přijetí několika předpisů, které mají za cíl podporu záměrného pěstování biomasy na energetické využití. V ČR i v EU by biomasa měla pokrýt největší část - cca 70% - budoucího 12% podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie. Pro dosažení plánovaných cílů však nebude stačit stávající biomasa odpadní (z dřevozpracujícího a potravinářského průmyslu) a ani efektivnější využití biomasy reziduální (těžební zbytky z lesa, sláma obilnin a řepky). Proto se předpokládá, že by přibližně třetinu potřebného množství biomasy měly v horizontu 20-30 let dodat takzvané energetické plodiny pěstované převážně na zemědělské půdě v oblastech méně příznivých pro tradiční potravinové a technické zemědělské plodiny. Přijaté vládní nařízení se ve své druhé části týká podpory zakládání porostů jedné skupiny energetických plodin tzv. rychle rostoucích dřevin (RRD). Podrobnější informace o RRD můžete najít na internetové stránce odd. fytoenergetiky VÚKOZ.

NV č. 308/2004 Sb. je součástí širšího programu známého pod zkratkou HRDP - horizontální programu rozvoje venkova, který je koncipován podle zásad více-sektorových rozvojových programů EU financovaných ze strukturálních fondů. Podrobnosti o HRDP najdete na internetové stránce MZe ČR v části věnované dotacím. V českém právním řádu je NV č. 308/2004 Sb. vydáno v souladu se zákonem o zemědělství (§ 2c odst. 5 a 6 zákona č. 252/1997 Sb.), ve znění zákona č. 128/2003 Sb. a zákona č. 85/2004 Sb.

Uvedené nařízení navazuje na příslušné části staršího NV č. 505/2000 Sb. o podpoře mimoprodukčních funkcí zemědělství, které bylo již koncipováno jako předstupeň a příprava na čerpání strukturálních fondů přes HRDP. Pro ty, kteří žádali o podporu na zakládání porostů dřevin na zemědělské půdě již v letech 2000-2003, tak nové NV přináší četné změny ve struktuře žádosti a jejích podmínek, ale základní struktura zůstává shodná.

Jak je zřejmé již z názvu, uvedené vládní nařízení se týká některých podmínek, které žadatel musí splnit pro získání dotace na zakládání dvou typů porostů dřevin na zemědělské půdě:

  1. obvyklých lesních porostů určených zejména k produkci sortimentů pro dřevozpracující průmysl včetně tzv. topolových lignikultur a
  2. porostů rychle rostoucích dřevin (RRD) určených zejména k produkci dřevní štěpky k energetickému využití formou tzv. výmladkových plantáží RRD (v nařízení uváděné jako produkční porosty) a také matečnic RRD (v nařízení uváděné jako reprodukční porosty) určených pěstování sadby - řízků.

Podmínky pro založení porostů rychle rostoucích dřevin
Žadatelé o podporu na zakládání porostů rychle rostoucích dřevin musí podat žádost o dotaci do 28. února územnímu pracovišti Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Formulář žádosti i další potřebné dokumenty je možné získat na SZIF. V letošním roce byl tento termín prodloužen kvůli prodlení s vydáním NV až do 15.6., ale v dalších letech již bude nutné dodržet tradiční termín do konce února. Vyrozumění o přidělení dotace by mělo být vydáno do 30 dnů od podání žádosti. Žadatelé mohou být v zásadě fyzické osoby a organizace, které splňují podmínky uvedené v § 3 a 4 (obce mají některá omezení).

Hlavní součásti žádosti o dotaci jsou (podle NV č. 308/2004 Sb.):

  • Prokázání vlastnictví nebo nájemní smlouvy na pozemek na dobu nejméně 15 let u plantáže a 10 let u matečnice. Minimální rozloha plantáže musí být 0,5 ha, matečnice 0,25 ha.
  • Projekt na založení porostu RRD - od akreditovaného projektanta, který obsahuje náležitosti podle přílohy č. 2 nařízení (např. počty a druhy vysazených dřevin, způsob zakládání, pěstování a likvidace porostu atd.)
  • Stanovisko orgánu ochrany přírody k založení porostu
  • Souhlas orgánu ochrany zemědělského půdního fondu s dočasným odnětím zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu pro pěstování rychle rostoucích dřevin
  • U plantáže RRD potom čestné prohlášení, že zajistí provádění sklizně v 3-6 letých intervalech (obmýtích), využití štěpky k energetickým účelům a likvidaci porostu po ukončení jeho využívání.
  • U matečnice RRD čestné prohlášení, že zajistí příslušnou péči o porost a kvalitu produkovaných řízků (sadebního materiálu) podle příslušných předpisů zejm. zákona o sadbě o osivu č. 219/2003 Sb.

Na založení matečnic (reprodukčního porostu) je v případě dodržení uvedených podmínek možno získat dotaci 75 000 Kč/ha a na založení plantáže RRD (produkčního porostu) 60 000 Kč/ha. Dotace se vyplácí až po úspěšném založení porostu, pro které je nutno dosáhnout ujímavosti 75% (ztráty 25% jedinců z počtu uvedeného v projektu).

Vysvětlení a upřesnění podmínek dotace pro rok 2004 obsahují metodické pokyny MZe i MŽP, které jsou zasílány regionálním pracovištím (SZIF, Územní odbory MŽP).

 
 
Reklama