Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Potřebují malí a střední podnikatelé ve stavebnictví svou organizaci?

Proč v Evropě existují dvě střechové organizace zastupující podnikatele ve stavebnictví? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ve dnech 17. - 19. června se v Praze koná kongres Evropské federace stavebního průmyslu známé pod zkratkou FIEC. Organizací kongresu byl letos pověřen český člen FIEC - Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice (SPS).
Koncem června navštíví Prahu prezident jiné evropské organizace stavebního průmyslu známé pod zkratkou E.B.C. O zprostředkování setkání s představiteli českých podnikatelských sdružení zastupujících malé a střední podnikatele ve stavebnictví požádal Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení České republiky (SPTZ).

Je třeba si položit otázku: Proč v Evropě existují dvě střechové organizace zastupující podnikatele ve stavebnictví? Jaký je mezi nimi rozdíl? FIEC a jeho národní členové tvrdí, že zastupují všechny podnikatele ve stavebnictví. E.B.C. má skromnější cíl, chce zastupovat jen malé a střední podnikatele ve stavebnictví. Zdůvodňuje svou existenci tím, že FIEC zastupuje především zájmy velkých stavebních společností, které jsou mnohdy odlišné nebo dokonce protichůdné zájmům malých a středních podnikatelů (MSP).

Skutečností je, že v Evropské unii existuje dvojí podnikatelská reprezentace. A to nejen ve stavebnictví. Jedna zastupuje zájmy velkých podnikatelů a druhá malých a středních. Střechová organizace zastupující zájmy velkých podnikatelů se jmenuje UNICE a ta, která zastupuje malé a střední podnikatele, UEAPME.

Členem UEAPME je např. Hospodářská komora České republiky. Vedle národních členů jsou členy UEAPME i evropské oborové ("sektorové") organizace zastupující MSP a řemeslníky z jednotlivých oborů (profesí).
Nejvýznamnější evropské sektorové organizace z oboru stavebnictví začleněné do UEAPME jsou:

  • E.B.C. /European Builders Confederation/
  • CEETB /European Technical Contractors Committee for the Construction Industry/ - Evropský svaz montážních firem technického zařízení budov. Zastřešuje 2 panevropské organizace v oboru technických zařízení budov: GCI-UICP (sdružuje evropské asociace montážních firem v oborech vytápění, chlazení, vzduchotechniky, zdravotní techniky, vody, plynu a pokrývačství) a AIE (International Association of Electrical Contractors - evropská asociace elektromontážních firem). Členem GCI-UICP je Svaz podnikatelů v oboru technického zařízení ČR (dále jen SPTZ)
  • ESCHFÖ /European Federation of Chimney Sweeps/ - Evropská federace kominíků (členem je Společenstvo kominíků ČR)
  • IFD /International Federation for the Roofing Trade/ - Evropská federace střech (členem je Svaz klempířů, pokrývačů a tesařů ČR)
  • U.N.I.E.P. /Union Internationale des Entrepreneurs de la Peinture/ - Evropský svaz malířů, lakýrníků a dekoratérů

Hlavním cílem UEAPME je zastupovat na evropské úrovni zájmy MSP a řemeslníků jako zaměstnavatelů, je to tedy především zaměstnavatelská organizace. V EU je UEAPME přiznán statut tzv. "evropského sociálního partnera". V EU mají tento statut na straně zaměstnavatelů pouze tři organizace. Vedle UEAPME také UNICE a CEEP, organizace hájící zájmy firem s veřejnou (tj. i státní) vlastnickou účastí.

UEAPME se opírá o dlouhodobou evropskou zkušenost, že MSP musí mít své vlastní zaměstnavatelské organizace, protože zaměstnavatelské svazy reprezentující velké společnosti prosazují zájmy těchto společností, které nejsou vždy totožné se zájmy MSP. Zejména výrazně se tato rozdílnost zájmů velkých společností a MSP projevuje ve stavebnictví. FIEC zaujímá často odlišné postoje od E.B.C. i od CEETB. Tato rozdílnost zájmů se projevovala též v činnosti Evropského stavebního fóra /European Construction Forum/, jehož sekretariát je obsluhován FIECem. FIEC dokonce někdy bránil tomu, aby se evropské stavební asociace sdružené v UEAPME účastnily tohoto fóra jako plnoprávní účastníci. Proto se evropské sektorové organizace ve stavebnictví sdružené v UEAPME v r. 2001 dohodly a založily "Stavební fórum UEAPME". Hlavním cílem "Stavebního fóra UEAPME", které se schází dvakrát ročně v Bruselu, je prosazování a hájení zájmů MSP ve stavebnictví při tvorbě legislativy EU.

Představitel SPTZ se již po dva roky zúčastňuje práce "Stavebního fóra UEAPME". O výsledcích jednání fóra jsme publikovali řadu článků v odborném stavebním a podnikatelském tisku. Jasně se ukazuje, že hlavní problémy, kterým čelí MSP ve stavebnictví v zemích EU, jsou v podstatě shodné s těmi, kterým čelí MSP na českém stavebním trhu. Stavební trh v EU je pravděpodobně nejslaběji regulovanou částí jednotného trhu EU. Přijímání jednotné evropské legislativy pro oblast stavebnictví postupuje pomalu a nelze předpokládat výraznější změnu tohoto trendu ani v nejbližších létech. Současná situace a legislativa ve stavebnictví v EU nejsou pro MSP příznivé. Všeobecně lze říci, že na evropském stavebním trhu dochází ke stále větší koncentraci, necelé 1% největších firem posiluje svůj podíl na trhu na úkor MSP. Nejohroženější jsou střední firmy s 50 - 250 zaměstnanci. 97 % stavebních firem v EU má méně než 20 zaměstnanců, 93 % méně než 10 zaměstnanců.

Velké stavební firmy nalézají cesty jak obcházet právní předpisy EU zaručující vysokou právní ochranu zaměstnanců. Snižují počty svých zaměstnanců a využívají ve stále větší míře malé podnikatele jako subdodavatele. Protože malí podnikatelé nemají takovou právní ochranu jako zaměstnanci, podléhají ve stále vyšší míře vykořisťování ze strany vyšších dodavatelů. Ti to nepopírají, ale hájí se tím, že je to důsledek neetického chování investorů.

Jako příklad konkrétního problému, kterým se zabývá "Stavební fórum UEAPME", je problém pozdních plateb. Ukazuje se, že problém pozdních plateb sužuje MSP ve stavebnictví ve všech zemích EU. Většinou se totiž jedná o pozdní platby vyšších dodavatelů svým subdodavatelům. V žádné evropské zemi neexistuje prozatím legislativa, která by tento problém uspokojivě řešila, i když v některých zemích byly přijaty zákony (v SRN např. v r. 2000) týkající se plateb dodavatelům a subdodavatelům. Za nejpřijatelnější schéma řešící problém je považováno následující: investor složí před zahájením výstavby nasmlouvanou částku na vázaný účet a subdodavatelé jsou placeni přímo z tohoto účtu, tedy investorem a nikoliv přes vyšší dodavatele. V některých zemích již takováto praxe existuje a je podepřena i právními akty. Subdodavatelé však tuto možnost mnohdy nevyužívají, protože se bojí, že kdyby na ní trvali, nezískali by zakázku.

Evropské organizace zastupující "malé" stavebnictví vyzývají své národní členy, aby usilovali o řešení problémů MSP ve stavebnictví především na národní úrovni. Současně je však nutné, aby se národní organizace zastupující MSP ve stavebnictví zapojovaly aktivně do činnosti evropských organizací zastupujících zájmy MSP ve stavebnictví. Díky takovým organizacím, jako je UEAPME, E.B.C. a CEETB, mají MSP ve stavebnictví větší lobbovací sílu na úrovni EU než na národních úrovních. Ukazuje se, že některé životně důležité problémy MSP ve stavebnictví lze uspokojivě řešit pouze na úrovni EU.

Evropská zkušenost potvrzuje to, že MSP ve stavebnictví si musí budovat vlastní zastupitelské organizace, které budou hájit a prosazovat jejich zájmy v sociálním dialogu a při tvorbě právních předpisů. Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení ČR jako první otevřel otázku vykořisťování MSP ve stavebnictví v ČR a postavil se do čela budování podnikatelské samosprávy zastupující zájmy MSP ve stavebnictví v ČR.

 
 
Reklama