Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Začlenění externě zpracované dokumentace do systému ISO 9001 dodavatelské stavební firmy

Pokud stavební firma nemá u konkrétní zakázky kapacitu své projekční kanceláře a je-li taková služba nakoupena zvenčí, není toto automaticky důvodem k vyloučení ze systému jakosti.

Zpracování rozsáhlé dokumentace pro zdravotně technické instalace zejména u rozsáhlých objektů a technologických celků může být zadáno specializované projekční kanceláři a při dodržení požadavků systému jakosti stavební firmy dle ISO 9001 začleněno do kompletní stavební dodávky. Příkladem mohou být například i projekty v rámci rekonstrukce panelových domů a stavby s různými formami a zdroji dotací.

V praxi velmi snadno může nastat situace, kdy stavební organizace, která je způsobilá k provádění projekčních, inženýrských a stavebních prací, získala velkou zakázku s rozsáhlými požadavky na projekční práce a zároveň s požadavkem na certifikaci jakosti podle ISO 9001. Pro takto velkou zakázku však nemá dostatečnou kapacitu své projekční kanceláře. Je-li taková služba nakoupena zvenčí, není toto automaticky důvodem k vyloučení ze systému jakosti. Organizace musí být schopna předložit důkazy, že účinně řídí všechny předvýrobní a výrobní fáze procesu a disponuje vhodným systémem měření a monitorování jeho výstupů. Složitost postupů má přitom zohledňovat míru rizika, kterou organizace podstupuje. Módně takovému procesu říkáme "outsourcing". Umíme jej však správně aplikovat?! Pro každý konkrétní výrobek nebo technologii není nutno vypracovávat dokumentovaný postup, může postačovat popis řešení a návrh měření či monitorování procesu, který je součástí příručky jakosti. Dále musí existovat důkazy o tom, že takové činnosti byly ověřeny a že jsou o tom vedeny záznamy. Jak na to?

Pokud organizace nemá dostatečnou kapacitu své projekční kanceláře, smí za omezených podmínek návrh a vývoj výrobku (čl. 7.3) zajistit externě. Pro tyto účely musí být stanovena odpovědnost vedoucího projektu, který je oprávněný převzít subdodávku prací (čl. 7.4).

Pokud jsou uplatněny základní principy projektového řízení, musí být vedoucí projektu účasten všech pracovních jednání dodavatele, kdy jsou prováděny verifikace (čl. 7.3.5) a validace návrhu (čl. 7.3.6). Takovým způsobem může generální dodavatel prezentovat, že plní požadavky čl. 7.3 na vývoj a že projekční práce dodavatele jsou součástí jejich systému jakosti! Zvolený postup umožňuje certifikačnímu orgánu vydat certifikát, kterým dává organizaci způsobilost pro návrh a vývoj.

 
 
Reklama