Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jiří Frýba: Pojem Technická Zařízení Budov má již svou tradici a za krátký čas se všichni naprosto nenásilně a bezbolestně pod touto střechou sejdeme

TZB-info: Jak dlouho působíte v oboru vzduchotechniky a na co jste se v průběhu své praxe orientoval?

Jiří Frýba: V oboru vzduchotechniky působím od začátku roku 1963, kdy jsem nastoupil po absolvování strojní fakulty ČVUT do konstrukčního oddělení tehdejšího n.p. JANKA ZRL. Své ukotvení v oboru jsem nalezl v roce 1970, kdy jsem začal pracovat jako provozovatel technických zařízení budov, jehož nejsložitější a nejobsáhlejší částí bylo v té době právě zařízení vzduchotechnické. Především v této problematice se pohybuji doposud.

TZB-info: Jaké je podle vašeho názoru místo STP v rozvoji oboru vzduchotechnika?

Jiří Frýba: Společnost pro techniku prostředí je, podle mého názoru, nejkompetentnějším profesním sdružením, které trvale eviduje a šíří všechny novinky, které v oboru vzduchotechniky vznikají. Myslím, že tak úzké profesní propojení akademické, projekční, výrobní, provozní i obchodní sféry jiný další subjekt v naší republice neposkytuje.

TZB-info: Jak se díváte na úroveň absolventů učilišť, středních a vysokých škol? Můžete srovnat situaci s dobou, kdy jste nastupoval do praxe Vy?

Jiří Frýba: Domnívám se, že kvalitativní úroveň vědomostí a dovedností současných absolventů je srovnatelná s tou, se kterou jsme vstoupili do praxe v šedesátých letech minulého století my. Rozdíl je ovšem v šíři a zaměření záběru. Současnou generaci absolventů považuji i za samostatnější, myšlenkově svobodnější a samozřejmě zejména jazykově vybavenější, než byla generace naše. Zásadní výhoda současné generace spočívá v prakticky neomezeném přístupu k informacím všeho druhu.

TZB-info: Jak nahlížíte na současný stav technické legislativy v ČR?

Jiří Frýba: Současná technická legislativa nese všechny rysy legislativy obecně: mnohé opakované změny, novely, nejasné výklady předpisů různé právní síly, změna způsobu používání normativních pomůcek. Myslím, že tato oblast se uklidní až za několik let po vstupu naší republiky do Evropské unie.

TZB-info: Domníváte se, že se obor vzduchotechniky stále více sbližuje s příbuzným oborem vytápění a dalšími souvisejícími (instalace elektro, plynu, vody, ...) a vzniká tak zcela nový obor, který bychom mohli označit např. Technická zařízení budov (TZB)? Nebo se naopak tyto technické disciplíny stále více specializují a odklánějí od sebe?

Jiří Frýba: Samozřejmě, že sbližování dříve dosti striktně oddělovaných oborů je na denním pořádku. S tímto jevem se praxe již velmi rychle smířila - ať jde o projektování, výstavbu či provoz budov. Pojem Technická zařízení budov má již svou tradici a za krátký čas, jak soudím, se všichni naprosto nenásilně a bezbolestně pod touto střechou sejdeme.

TZB-info: Jaký vývoj oboru vzduchotechniky předpokládáte, kterým směrem se bude podle Vašeho názoru obor rozvíjet?

Jiří Frýba: Podle mého názoru se rozvoj oboru vzduchotechniky, s ohledem na to, co bylo výše řečeno, zařadí do oblastí, které jsou založeny na uplatňování principů projektového řízení s maximálním využitím výpočetní techniky a dalších nástrojů informatiky. Vše bude směřovat k uchopení metodiky Facility Managementu.

TZB-info: Příští týden začíná odborná konference Klimatizace a větrání 2004, jejímž jste odborným garantem a portál TZB-info mediálním partnerem. Můžete vybrat nějakou zajímavost z programu konference?

Jiří Frýba: Hlavní zajímavostí nadcházející vzduchotechnické konference je zejména skutečnost, že zde odezní nebo budou vystavovány jen samé zajímavosti z oboru. Těžko říci, která je více či méně zajímavá - to vychází samozřejmě ze stanoviska a zaměření posuzovatele.
Mohu jen všechny účastníky tohoto profesního setkání i čtenáře materiálů konference, které budou následně uveřejňovány, ujistit, že v žádném případě nepůjde o ztracený čas.

TZB-info - Milan Bechyně: Děkuji za rozhovor.

 
 
Reklama