Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Exploze zájmu o tepelná čerpadla?

pozvánka na seminář "Využití geotermální energie v ČR a SRN"

Seminář k energetickému hitu doby, který se koná 15.1.2004 v Praze, okoření diskuze horkých témat i premiéra CD Exploze zájmu o tepelná čerpadla?

Dle mnohých s ní opravdu máme co činit: z loni odhadovaných 2 400 instalací u nás má jejich počet podle Asociace pro využití tepelných čerpadel do roku 2010 vzrůst na 80 000! Jiní tuší spíš varovný trend: SFŽP v roce 2002 přijal 555 žádostí o podporu instalace, v loňském roce již ale jen 178 a pro letošní rok kuloáry straší, že přes papírové zvýhodnění podmínek pro přiznání příspěvku z fondu je kasa prázdná a tak dojde jen na pár "nějak?" vyvolených... Další namítnou, že oba trendy nemusí být v rozporu: už dnes nejsou prostředky ze SFŽP jediným impulsem těchto projektů - fond ostatně měl rozvoj této energetické alternativy jen nastartovat. Zdrojů financování přibývá a v motivech jejího využití se při stále šílenějším tempu doby může vedle snahy uspořit energii a časem tak i peníze víc prosazovat jak lákadlo uživatelského komfortu s minimem nároků na obsluhu čerpadel, tak i jejich proklamovaný přínos ekologický.

Právě tato, ale i další témata mají prolínat seminářem, který na čtvrtek 15. ledna chystá Liga ekologických alternativ (LEA) se zmíněnou asociací i německým partnerem Geothermische Vereinigung e.V. pod názvem "Využití geotermální energie v ČR a SRN". Konat se má díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti jako celodenní od 10.00 do 16.30 hod v Praze 1 v Klubu techniků na Novotného lávce. Záběr témat naznačuje podtitul fóra "Novinky a trendy oboru a různé pohledy na ekologičnost energetického hitu doby i očima sousedů". Podtitul koresponduje i s právě vydaným multimediálním CD LEA "Tepelná čerpadla - energetický hit doby?!", které při jeho veřejné premiéře získají v ceně PŘEDEM uhrazeného symbolického vložného 200,- Kč všichni účastníci semináře. U nás nebývale komplexní "osvětově-poradenský" titul, vydaný s podporou ČEA, obsahuje kontakty, reportáže, data, právní a ekonomické souvislosti i videoexkurze. Surfovat jím budou moci a rovněž ho i získat též účastníci akce prezentující se až na místě. Ukázky z něho si lze od 12.1. prohlédnout stejně jako aktualizovaný program semináře na www.lea.ecn.cz.

Na akci budou prezentovány nejen aktuální podmínky finanční podpory instalací tepelných čerpadel ze strany SFŽP pro tento rok, ale i diskutované loňské pozastavení příjmu nových žádostí fyzických osob zdůvodněné zjištěním své kontroly, že znepokojivě značný počet energetických auditů neodpovídá u těchto projektů skutečnosti! (Auditoři se tím ocitají v nedobrém světle a další neplánované horké téma k diskuzi na semináři je tak ve vzduchu - zvláště při avizované účasti zástupců České energetické agentury.)

Říkáme-li další, pak tím máme na mysli zejména představení zajímavých novinek v oboru (metoda tzv. horké suché skály ve světě!, u nás pak např. všestranné "vysávání" využitelných energií z provozu plaveckého bazénu v Litoměřicích či unikátní projekt v Opavě, kde je komplex víceúčelové městské haly vytápěn i chlazen pomocí 81 vrtů čerpadly o výkonu 455 kW!). Kromě toho v programu patrně zaujme - hlavně investory z rodinných domků - i výklad "patologie", tj. nejčastějších nemocí našich instalací, stejně jako alternativní možnosti financování, s nimiž přicházejí bankovní ústavy, příp. kombinace finančních nástrojů, s níž se lze setkat např. právě u našich bavorských sousedů.

Konečně - seminář chce, tak jak téma "rozehrál" i diskuzní blok na jmenovaném CD, reagovat na výhradu, že u tepelných čerpadel nelze hovořit o vpravdě ekologické alternativě, je-li v nich třeba k výrobě tepla elektřiny coby ušlechtilé formy energie, jejíž užívání k vytápění je už z principu hříšné. Organizátoři akce, jejímž mediálním partnerem je i portál TZB-info (s časopisy Chatař a chalupář a Alternativní energie), spektrum témat doplní i provokativním názorem příznivců nízkoenergetických či tzv. pasivních domů, že na úrovni doby zateplený dům drahé tepelné čerpadlo nepotřebuje...!

Program a přihlášku na seminář najdete zde.

 
 
Reklama