Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka na českém trhu - DAKON DUA Plus

Nejoblíbenější kotel na českém trhu DAKON DUA se vyrábí již 10 let. Za tuto dobu technika pokročila dále. Přes snahu průběžně zlepšovat parametry a spolehlivost dosáhl kotel DAKON DUA již hranice svých možností.

Proto byl ve spolupráci s předními evropskými výrobci komponentů vyvinut nový kotel DAKON DUA Plus, který vychází ze svého předchůdce, ale využívá nové možnosti, především elektroniky. Elektronika kotle nyní zabezpečuje více funkcí, které zvyšují bezpečnost kotle, regulaci teplot topné i užitkové vody, diagnostiku poruch. Rovněž další části byly navrženy s ohledem na vysokou spolehlivost kotle.

Kotel DAKON DUA Plus se vyrábí ve třech provedeních:
C - průtočný ohřev teplé užitkové vody, výkon 24 kW
B - se zásobníkem teplé užitkové vody o objemu 60 l a výkonem 28 kW
R - pouze pro vytápění s možností připojení externího zásobníku TUV, výkon 24 kW
ve verzích s otevřenou spalovací komorou a přirozeným odvodem spalin komínem nebo s uzavřenou spalovací komorou a nuceným odvodem spalin, nazývaným turbo.

Společným znakem všech provedení kotlů je nový desing, menší rozměry oproti původnímu DUA. Ovládání kotle je soustředěno na panelu ve spodní části kotle. Nastavení všech uživatelských požadavků je pomocí otočných ovladačů, nastavení je přesné a jednoduché.

Veškeré funkce kotle jsou řízeny řídicí jednotkou s výkonným mikroprocesorem. Oproti kotli DUA byly významně rozšířeny možnosti a funkce kotle DUA Plus. Řídicí jednotka kotle zajišťuje automatický provoz kotle bez nutnosti zásahu obsluhy. Při provozu kotle snímá hodnoty jednotlivých čidel, vyhodnocuje je a podle požadavku na provoz kotle řídí jednotlivé výkonové členy - plynový ventil, čerpadlo, zapalování hořáku atp. V případě poruchového stavu - např. přerušení dodávky plynu, ztráta tlaku vody v topném systému, přehřátí kotle apod. zajistí bezpečné přerušení provozu kotle. Porucha je identifikována pomocí kódu blikáním svítivých diod teploměru kotle.

Druh provozu kotle umožňuje nastavit letní nebo zimní provoz kotle, provoz kotle s vypnutím ohřevu užitkové vody. Při vypnutí požadavku na ohřev je kotel chráněn protizámrazovou funkcí topení i užitkové vody.

Kotel je vybaven ekvitermní regulací teploty topné vody. Tato regulace umožňuje automaticky řídit teplotu topné vody v závislosti na venkovní teplotě. Pro aktivaci ekvitermní regulace je pouze nutno připojit ke kotli čidlo venkovní teploty a nastavit minimální venkovní teplotu, při které bude dosažena maximání nastavená teplota topné vody.

Měření teploty topné vody i TUV je pomocí teploměru ze sloupce svítivých diod, které zobrazují měřenou teplotu s dostatečnou přesností.
Pomocí těchto diod je zobrazen kód případné poruchy, servisní pracovník má usnadněnou práci při vyhledání a odstranění poruchy.

Významnou novou funkcí elektroniky je možnost spolupráce s modulačním termostatem systému OpenTherm/+. Takto je možno řídit výkon kotle v závislosti na teplotě v místnosti. Regulátor pracuje na principu datové komunikace s elektronikou kotle. Regulátor čte potřebné údaje z kotle - např. teplotu topné vody, venkovní teplotu, maximální povolenou teplotu topné vody a podobně. Tyto údaje spolu s požadovanou a skutečnou teplotou v místnosti zahrne do výpočtu požadované teploty topné vody, který odešle do kotle. Elektronika kotle svým regulačním programem zabezpečí požadovanou teplotu topné vody. Pokud je rozdíl požadované a skutečné teploty v místnosti velký, topí kotel maximálním výkonem, až dosáhne požadovanou teplotu topné vody. Zároveň se ale zvýší teplota v místnosti, takže regulátor na toto zvýšení reaguje snížením požadavku na teplotu topné vody. Pro elektroniku kotle to znamená snížení výkonu kotle. Takto dojde k dosažení a udržení požadované teploty v místnosti nezbytně nutným výkonem kotle, plynulým provozem bez zbytečných startů při snížení emisí škodlivin ve spalinách. Jako doplňkové funkce termostatu jsou zobrazení některých údajů o kotli nebo poruchové hlášení.

Hlavní díl hydraulického okruhu kotle je bitermický výměník. V tomto výměníku se ohřívá od spalin topná i užitková voda. Jeho výhodou je účinnější ohřev TUV a zkrácení doby mezi požadavkem na TUV a jejím dodáním. K další úspoře TUV slouží termostatický omezovač průtoku, který při teplotě vody pod 38°C omezí průtok TUV na cca 3 l/min. Po dosažení této teploty je průtok daný požadavkem nastaveným uživatelem. Vznik požadavku na TUV je dán snímačem průtoku, kdy je pomocí jazýčkového relé magneticky snímána poloha kuželky snímače. Toto řešení je spolehlivější než snímání rozdílu tlaku na vstupu a výstupu TUV.

Při provozu TUV je topný systém odpojen od kotle pomocí trojcestného ventilu s elektrickým pohonem. Potom je celý výkon kotle možno využít pro ohřev TUV, topná voda přitom cirkuluje v kotli, což přispívá k lepší účinnosti ohřevu TUV a k delší životnosti výměníku.

Oběhové čerpadlo má zabudovaný automatický odvzdušňovací ventil, nastavení jedné ze tří rychlostí umožní optimalizovat průtok topné vody systémem při minimální hlučnosti.

Vlastní srdce kotle tvoří spalovací komora s hořákem. Rozměry a konstrukce spalovací komory jsou navrženy s ohledem na maximální účinnost a nízké emise škodlivin ve spalinách. Zapalování hořáku je elektrickou jiskrou pomocí dvou zapalovacích elektrod, kontrola plamene je snímáním ionizačního proudu.

Pro komínovou verzi kotle je nutný správně navržený komín, s dostatečným tahem a průřezem. Nezbytností je přivedení dostatečného množství spalovacího vzduchu do prostoru kotelny.

Pro provedení kotle se spalinovým ventilátorem a uzavřenou spalovací komoru toto omezení neplatí. Spalovací vzduch je přiváděn do kotle samostatným potrubím, spaliny jsou odváděny z kotle rovněž samostatným potrubím. Tato potrubí mohou být souosá nebo samostatná. Vyústění může být provedeno na obvodovou zeď domu, na střechu šikmou i vodorovnou, nebo může být provedeno do speciálního komínu systému LAS. Takto je možno napojit i více kotlů na jeden komín, např. ve vícepatrových domech.

Topný systém může být radiátorový, podlahový nebo kombinace obou. Pro řízení podlahového vytápění je nutno použít samostatnou regulaci napájecí vody. Výkon kotle do topení je možno nastavit podle velikosti topného systému a tepelných ztrát. Ve spojení s modulačním termostatem je tak dosaženo plynulého chodu kotle bez zbytečných startů.

Objem vody v topném systému v principu nemá na vytápění přímý vliv. Systémy s menším obsahem vody mohou pružně reagovat na potřebu změn teplot, systémy s větším obsahem vody vykazují velkou tepelnou setrvačnost. Potřebná expanzní nádoba je již zabudována v kotli, pro velké objemy vody v systému je však nutno kontrolovat její velikost.

Kotel DUA Plus je důstojným nástupcem kotle DUA, moderními konstrukčními prvky byl zvýšen komfort kotle, možnosti řízení, účinnost a spolehlivost.

 
 
Reklama