Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hodnocení soutěže Zlatý@TZB-info odbornou porotou

Prestižní soutěž o nejlepší internetové stránky z oboru TZB - Zlatý@TZB-info probíhá v rámci doprovodného programu k mezinárodnímu odbornému veletrhu Aqua-therm Praha 2003. Hodnocení soutěže bude v letošním ročníku nově provádět odborná porota složená z doktorandů technických vysokých škol.

Do soutěže o nejlepší internetové stránky Zlatý@TZB-info bylo přihlášeno celkem 20 soutěžních prezentací. Uzávěrka přihlášek proběhla dne 6.11.2003 a seznam přihlášených byl zveřejněn na portálu TZB-info dne 8.11.2003 současně s možností hlasování pro všechny čtenáře (článek Hlasování čtenářů do soutěže Zlatý@TZB-info o nejlepší firemní internetové stránky z oboru TZB). Kromě hodnocení čtenářů bude nejlepší prezentace vybírat také odborná porota.

Odborná porota pro letošní ročník soutěže je složena z nezávislých zástupců českých vysokých škol a tvoří ji 6 doktorandů. Jmenný seznam porotců bude zveřejněn po vyhlášení výsledků soutěže. Hodnocení porotou probíhá ve dvou kolech. V prvním kole provede každý porotce zcela samostatně bodové hodnocení jednotlivých prezentací podle následujících kritérií:

1. Informační obsah
Poskytované informace jsou považovány za absolutně nejdůležitější kriterium. Hodnotí se zejména množství, uspořádání, přehlednost, aktuálnost a užitečnost informací z pohledu uživatele. Je přihlíženo k tomu, jakým uživatelům je prezentace určena a tedy jaké informace může tato skupina návštěvníků potřebovat.

2. Služby
Většina prezentací poskytuje kromě obsahu i další služby - např. možnost objednávání výrobků, vyžádání dalších informací o výrobcích nebo službách pomocí formulářů, výpočtové pomůcky, přihlášení se k odběru novinek, formátování stránek pro tisk, atd. Služby nejsou hodnoceny podle jejich množství, ale především podle užitečnosti z pohledu uživatele.

3. Navigace
Hodnotí se přehlednost, zvolený způsob třídění informací, rychlost nalezení nejčastěji vyhledávaných informací (např. kontaktní informace a jiné důležité). Kladně může být hodnoceno např. fulltextové vyhledávání nebo umístění odkazů na důležité části přímo na titulní straně.

4. Rychlost
Rychlost stránek ovlivňuje zejména vhodný způsob navigace, množství používaných obrázků a jejich velikost, zvolená technologie a optimalizace zdrojového kódu. Při hodnocení je přihlíženo k možnému ovlivnění rychlosti faktory, které přihlašovatel nemůže v danou dobu ovlivnit.

5. Design
Design se hodnotí opět z pohledu okruhu uživatelů. Tedy nejen jeho líbivost na první pohled, ale i vhodné zvolení a cílení na uživatele. Je hodnocena nejen titulní stránka, ale i detaily umístěné hluboko v prezentaci a také vhodné sladění jednotlivých částí.

6. Technologie
Jedná se o okrajové kriterium, u kterého jsme si vědomi, že je obtížné jej hodnotit bez konzultace se zpracovatelem stránek. Hodnoceno je tedy zejména vhodné zvolení technologií, které přímo ovlivňují funkčnost prezentace.

Každý porotce provede samostatně bodování všech přihlášených prezentací a přidělí 0 - 10 bodů každému hodnocenému kriteriu. Abychom zajistili porovnatelnost hodnocení od jednotlivých porotců, je dodržováno následující pravidlo. Nula bodů přidělí každý porotce nejslabší prezentaci v hodnoceném pohledu, deseti body ohodnotí prezentaci nejlepší v daném kriteriu. To znamená, že 10 bodů může obdržet prezentace, která není úplně dokonalá v daném ohledu, ale je nejlepší z přihlášených. Obdobně 0 bodů například za "informace" neznamená, že žádné informace prezentace neposkytuje, ale znamená to, že je nejhorší z přihlášených. Jedině takto lze zajistit snadnou porovnatelnost hodnocení jednotlivých porotců.

Druhou část prvního kola samostatného hodnocení porotců tvoří slovní kritika. Každý porotce zpracuje pro hodnocené prezentace krátké a výstižné slovní hodnocení celkového dojmu. Hodnocení obsahuje zejména hlavní přednosti a hlavní nedostatky prezentace, které považují za klíčové při bodovém hodnocení. Slovním hodnocením mohou být také zdůrazněny přednosti a nedostatky, které nelze vyjádřit bodovým hodnocením v tabulkách.

Výše uvedené hodnocení probíhá každým porotcem zcela samostatně a porotci vzájemně neví, jak hodnotí ostatní. Po shromáždění bodovacích tabulek od všech porotců a tím ukončení prvního kola hodnocení jsou porotci seznámeni s hodnocením svých kolegů.

Ve druhém kole hodnocení navrhne opět každý porotce samostatně jednu nejlepší prezentaci, která by měla dostat ocenění Zlatý@TZB-info, a dvě další prezentace, které by měly obdržet čestná uznání. Návrh na ocenění dává porotce po prostudování bodového a slovního hodnocení ostatních porotců.

Jak bude vybrána vítězná prezentace?
Celkový vítěz soutěže bude určen na základě hodnocení porotou ve druhém kole. Prezentace navržené na ocenění Zlatý@TZB-info jednotlivými porotci obdrží 2 body, prezentace navržené na čestná uznání obdrží 1 bod. Prostým součtem bodů budou určeny tři nejlepší vítězné prezentace. Při shodném počtu bodů bude rozhodovat tabulkové hodnocení podle kriterií (1. kolo hodnocení porotou), přičemž budou sečteny body všech porotců za jednotlivá kritéria a celkový výsledek bude určen váhově podle důležitosti kriterií (informační obsah 6, služby 5, ... technologie 1).

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Zlatý@TZB-info a předání ocenění se bude konat na veletrhu Aqua-therm Praha v úterý 25.11.2003 ve 14.15 hod v Křižíkových pavilonech - hala D.

 
 
Reklama