Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - obor TZB se prosazuje jako informační propojení mezi stavebnictvím a energetikou

Obor TZB, který se stále zřetelněji prosazuje jako samostatná technická disciplína, je opravdu těžké popsat a začlenit mezi ostatní technické disciplíny. Ostatně jako je tomu vlastně u většiny nově vzniklých a dynamicky se rozvíjejících technických odvětví. Těžko se začleňují do tradičních "šuplíků" třídění knihoven, protože jsou vždy průnikem několika disciplín, které spolu zdánlivě nesouvisí.

Ještě před 20 lety stačilo projít pár knihoven a většina informací, která byla k danému problému k dispozici, se dala nalézt. Informace v knihovnách jsou řazeny podle dohodnutého a všeobecného systému - desetinného třídění. Přestože tiskárny chrlí miliony tun papíru potištěného těmito informacemi, ony krásné i méně krásné tiskařské výtvory zastarávají často dříve, než jim stačíte vybudovat nový regál ve své knihovně. Hledaly se jiné technologie na archivaci informací. Jednou z těch dnes již zapomenutých byly např. tzv. mikrofiše. V posledních několika letech ale v informačních technologiích stále rozhodněji přebírá vedoucí roli internet. Na vyhledávání informací zde zpočátku plně vyhovovalo tzv. fulltextové vyhledávání.

S geometricky rostoucím množstvím informací rostou ale i zde problémy s jejich vyhledáváním. Vyhledávací nástroje se stále zdokonalují, přesto má jistě každý, kdo internet pravidelně používá, bohaté zkušenosti z denního boje s touto kaší, která jak v té pohádce stále nabývá a valí se. Jak často je dnes potřebné hledání zákonů, vyhlášek, směrnic, norem, informací o výrobcích, nových poznatcích a jak dlouho toto vyhledávání trvá.

Především pro potřeby profesionálů v jednotlivých oborech je tedy i na internetu nutné budovat a stále dynamicky přizpůsobovat systém zatřiďování a hledání informací.

Problémem je z jakého pohledu zatřiďování informací provádět. Zkusme se podívat jako na příklad jen na jednu technickou disciplínu - vytápění.

Můžeme ji zařadit jako samostaný obor, jako jednu část oboru stavebnictví, jako jednu část rozsáhlého oboru strojírenství, jako součást samostaného oboru technika prostředí, nebo jako jeden segment energetiky v oblasti spotřeby. Všechna tato a jistě řada dalších zatřídění, která není problém vymyslet, je správných vždy z pohledu "zatřiďovatele".

Dalším příkladem může být systém organizace informací v oboru, který je tradičně pojmenováván jako technická zařízení (myšleno ve vztahu k "výrobě", distribuci a spotřebě energie, vody, odpadů, apod.). Jedno možné dělení ukazuje levý obrázek. Má jistě svoji logiku i svoji tradici. Ale je tento systém zatřiďování informací užitečný i pro "zákazníka", tedy pro toho, kdo informace hledá?

Domnívám se, že asi moc ne. Pokud k třídění informací přistoupíme ze skutečně zákaznického hlediska, je daleko lepší řadit podle pravého obrázku. Toto třídění vyjadřuje totiž daleko lépe tři hlavní skupiny "odběratelů" informací. Pro další zatřiďování pak už není účelné používat kategorie vytápění, vzduchotechnika, plyn, ... , ale kategorie konkrétnější (nižší) jako např. CENY PALIV A ENERGIÍ, ÚSPORY ENERGIE, OHŘEV TEPLÉ VODY, SOLÁRNÍ SYSTÉMY, TEPELNÁ ČERPADLA, ...

Portál TZB-info se snaží poskytovat informace z oblasti spotřeby energií v bytové a komunální sféře a logicky z toho vyplývá úzká souvislost této informační oblasti s budovami a jejich stavbou - tedy se stavebnictvím. Ohraničení oboru TZB jsme se pokusili nastínit ve volné definici, která je přístupná z titulní strany (Co je vlastně TZB?)


 
 
Reklama