Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Walter Schmees: Rozhodujícím kritériem musí být spokojenost zákazníka

TZB-info: Koncern RWE v Německu i po celém světě zahrnuje širokou paletu podnikatelských aktivit. Mohl byste našim čtenářům firmu stručně představit?

Walter Schmees: Z mého pohledu, jako vedoucího projektu Tržní partnerství v České republice, je koncern RWE dynamicky se rozvíjející společnost působící v celém světě. Původně vznikla z Porýnsko - Vestfálských elektroenergetických závodů, které v 60. letech začaly zajišťovat komplexní energetické služby v rozvinuté průmyslové oblasti západního Německa. Podrobné informace o historii i současnosti společnosti najdete na www.rwegas.com. Tak jako i v jiných oblastech Německa vznikla firma spoluprací a postupným přirozeným sloučením výrobců, distributorů a odběratelů energií a souvisejících služeb. Původně se firma zabývala jen elektroenergetikou a postupně přešla i na distribuci tepla a zemního plynu. Musíme si uvědomit, že ve Spolkové republice Německo již v 60-tých letech došlo k přechodu od svítiplynu k zemnímu plynu a tím i k rychlému rozvoji plynárenství. V rozvoji firmy byl významný vstup společnosti do oblasti vodního hospodářství a to nejen v Německu, ale například i v Anglii. Důležitým segmentem podnikání firmy je i oblast ochrany životního prostředí, kde firma výrazně investuje do obnovitelných zdrojů energie i do rozsáhlé a perspektivní oblasti recyklace odpadů.

TZB-info: V České republice je činnost firmy zaměřena na podnikání v oblasti zemního plynu. Chcete u toho zůstat, nebo uvažujete do budoucna s rozšířením záběru?

Walter Schmees: Jak jste jistě zaznamenali z médií, v současné době probíhá v Německu rozsáhlá restrukturalizace celého koncernu. Její základní myšlenkou je zajistit u všech služeb, které koncern poskytuje, aby byl zákazník tím ústředním bodem, ze kterého se všechny činnosti a aktivity odvíjejí. To znamená, že veškeré řídicí i následné prováděcí procesy musí být této filosofii přizpůsobeny. A to se v Německu týká všech služeb od elektroenergetiky, přes dodávky vody, tepla, plynu až po odvoz odpadů. To je základní principiální model, který symbolizuje i naše logo (ruka). Tento model bude samozřejmě postupně aplikován na všechny země, kde koncern RWE působí. V jakém časovém horizontu začne být uplatňován i v České republice ale dnes nemohu předpovědět. To záleží na strategickém rozhodnutí vedení koncernu. V současné době jsou podnikatelské aktivity koncernu v České republice soustředěny výlučně na oblast zemního plynu.

TZB-info: Jaká je historie a současnost využívání zemního plynu v Německu?

Walter Schmees: Jak jsem se již zmínil, proběhl v západním Německu již v koncem šedesátých let přechod od všeobecně používaného svítiplynu vyráběného z domácího uhlí na z 80% dovážený zemní plyn, a to nejen díky dostatečným zdrojům plynu, ale i díky technickému rozvoji. Po tomto přechodu došlo k navýšení podílu plynu požívaného pro vytápění budov ze 40% na 60%. A to na úkor topného oleje. Ve východním Německu se tento přechod uskutečnil až na počátku devadesátých let. Oproti západnímu Německu měly ale východní země podobně jako Česká republika jednu výhodu. Podíl použití topného oleje pro vytápění byl velmi malý, téměř zanedbatelný. Přednosti plynu oproti všeobecně používaným tuhým palivům v převážně zastaralých spalovacích zařízeních byly tedy velmi výrazné. V současné době se dá říct, že zemní plyn je v Německu palivem číslo jedna a je například u novostaveb využíván v 90% případů. Při jeho využívání je ale třeba mít vždy na paměti, že se jedná o "síťovou" energii a jeho rozvod je samozřejmě otázkou ekonomickou. Není tedy možné počítat s tím, že bude všude k dispozici. Jako příklad je možno uvést, že za 10 let investovala Středoněmecká distribuční společnost MITGAS v nových spolkových zemích (bývalá NDR) do distribuce zemního plynu více jak 1 miliardu německých marek.

TZB-info: Co vidíte v současné době jako klíčový problém pro využívání zemního plynu v České republice?

Walter Schmees: Možností co zlepšit vidíme samozřejmě mnoho. Problémem je skutečnost, že část provozovaných sítí je dosud neekonomická. K často rozsáhlým sítím je připojeno málo zákazníků.

TZB-info: To mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. Zvláště na vesnicích dochází v posledních letech k výraznému snižování odběrů. To se daří díky "úsporám" plynu, které vznikají neekologickým a vůči spoluobčanům bezohledným spalováním uhlí, dřeva nebo dokonce odpadů v technicky nevhodných topeništích.

Walter Schmees: Právě to je pro nás velkou výzvou a vlastně i jedním z hlavních důvodů pro založení Sdružení pro racionální a ekologické využívání plynu (SREP) jako zastřešující organizace pro regionální plynárenská sdružení postupně vznikající z iniciativy distribučních společností, ve kterých má RWE majoritní podíl. O vzniku první vlaštovky, kterou je Pražské sdružení pro zemní plyn, jste ostatně informovali i na portálu v rozhovoru s předsedou představenstva tohoto sdružení panem Manďákem. Další sdružení, Středočeské sdružení pro zemní plyn, bylo založeno v uplynulém týdnu. Naším cílem je, aby proces zakládání regionálních sdružení byl do konce roku ukončen. A dalším velkým úkolem je připravit založení centrálního sdružení SREP tak, aby mohla být tato organizace ustavena na slavnostním zasedání, které je plánováno na čtvrtek 27. listopadu jako součást tématického dne "Zemní plyn ve vytápění" doprovodného programu mezinárodního odborného veletrhu Aqua-therm Praha 2003.

TZB-info: Při zpracování SEK bylo vytvořeno 5 scénářů. Podle informací z MPO je dnes ale jednoznačně favorizován scénář modrý, podporující uvolnění limitu pro těžbu hnědého uhlí, výstavbu další jaderné elektrárny a podporu obnovitelných zdrojů energie. Předpokládáte, že případné schválení této koncepce vládou může mít negativní vliv na Vaše podnikání v ČR a neobáváte se ho?

Walter Schmees: My se rozhodně žádné konkurence ostatních energií neobáváme. Přestože v České republice jsou naše aktivity zaměřeny výlučně na zemní plyn, v Německu je činnost koncernu podstatně rozmanitější. Například těžíme hnědé uhlí, vyrábíme elektřinu apod. A naše zkušenost je taková, že žádný druh energie by neměl stát administrativně potlačovat nebo naopak prosazovat na úkor jiné. Každá nechť se prosadí ve svobodné soutěži a každá energie má určitě na trhu místo. Samozřejmě, že je nutno brát v úvahu hlediska ekologická a strategická. Ale tím rozhodujícím kritériem musí být spokojenost zákazníka. K němu je celá naše činnost zaměřena a on musí být v centru naší pozornosti.

TZB-info: Při přípravě tohoto rozhovoru jsem chtěl získat informace o společnosti na internetu. V českém jazyce se mi to ale nepodařilo. Připravujete zkvalitnění informací v této oblasti?

Walter Schmees: Tento určitý nedostatek si plně uvědomujeme a samozřejmě, že připravujeme i v této oblasti řadu kroků. Všechno ale souvisí s rozsáhlou restrukturalizací koncernu, která probíhá v Německu. S ní souvisí i řada změn po stránce celkového image firmy, loga apod. A je pochopitelné, že pokud tento proces nebude ukončen v Německu, není možné například zadat zpracování internetových stránek v českém jazyce. Považujeme ale tento úkol za mimořádně důležitý právě ve vztahu k našim zákazníkům - instalatérům, servisním pracovníkům i konečným zákazníkům a budeme ho řešit okamžitě, jak jen to bude možné.

TZB-info: Žijete v Praze sám, nebo s rodinou a jak se Vám v Praze líbí?

Walter Schmees: Pocházím z krásného Münsterlandu v severozápadním Vestfálsku, před příchodem do Prahy jsem však v letech 1991 - 2002 pracoval v nových spolkových zemích a bydlel v Halle nad Saalou. Tento byt jsme již vypověděli a bydlím s manželkou v Praze v bytě na Národní třídě. Ve stejné budově, kde je i sídlo firmy. Máme čtyři již dospělé děti, které žijí v Německu. Praha je mimořádně krásné město, opravdu se nám velmi líbí a cítíme se zde již téměř jako doma. Já jsem poměrně hodně časově vytížený a na Prahu ani na kulturu mi mnoho času nezbývá. Ale manželka se o českou historii a kulturu velmi zajímá a má již v tomto směru velmi solidní znalosti. Předsevzali jsme si, že nechceme poznávat jen Prahu, ale samozřejmě i její okolí a pak i další regiony České republiky. Doufejme, že se nám to podaří.

TZB-info - Milan Bechyně: Děkuji za rozhovor.

 
 
Reklama