Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Miloslava Veselá: Doprovodný program letošního FOR ARCHu byl nejbohatší ze všech ročníků

TZB-info: Od skončení 14. ročníku mezinárodních stavebních veletrhů FOR ARCH uplynul týden. Jak byste s tímto krátkým časovým odstupem zhodnotila letošní ročník?

Miloslava Veselá: Ráda Vám odpovím, i když k celkovému hodnocení je třeba provést ještě některé průzkumy. Z čeho však mohu již dnes vycházet, jsou názory profesantů, kteří mezi téměř 108 000 návštěvníky veletrhu převažují. Zástupci profesních organizací, HK ČR, MPO ČR a ti všichni, pro něž vystavovatelé v hojném počtu právě v Praze prezentují svoji produkci - a letos dokonce 87 novinek, nepočítám-li desítky prezentací v Salónu inovací a investic - shodně potvrzují vzrůstající úroveň veletrhu, kterého se letos opět účastnilo více než 1 000 firem z 15 států světa. Skutečnost, že jsme plně vyprodali krytou výstavní plochu a nemohli umístit další zájemce o velké expozice, hovoří jistě za mnohé.
Samozřejmě jsem v průběhu veletrhu navštívila některé z významných expozic a tam zaznělo hodnocení vzrůstající úrovně areálu, který jim dokáže nabídnout daleko lepší komfort než na svém počátku. Doufám, že se vystavovatelům podařilo udělat dobré obchody, protože Praha soustřeďuje 65% stavebního trhu ČR. Obchodní úspěšnost bude zajisté hlavním hodnotícím kriteriem pro vystavovatele, a proto je seriózní, abychom podrobný průzkum názorů vystavovatelů dělali s jistým časovým odstupem.

TZB-info: Který obor z širokého spektra stavebnictví byl na letošním ročníku stavebních veletrhů preferován?

Miloslava Veselá: FOR ARCH je všeobecným stavebním veletrhem, a proto žádný z oborů preferován být nemůže a není. Ovšem jsou určité periody vývoje stavebnictví, kdy sami vystavovatelé rozhodují o určité preferenci - podle počtu přihlášených firem. Mohu-li ohodnotit z tohoto pohledu letošní veletrh, pak obrovský zájem jsme zaznamenali o nomenklaturu výplně otvorů, tedy oken, dveří a vrat. Haly č. 3 a 5 byly vyprodány nejdříve a dost firem zůstalo takzvaně "na čekačce". Další oborem, který však zaznamenává každoroční pravidelný nárůst, a to nás samozřejmě zvláště těší, je vytápění, topenářství, úspory energií a s tím navazující řemeslné odborné služby. V hale č. 6 to letos bylo opravdu výrazně znát.

TZB-info: Součástí veletrhu je i bohatý doprovodný program. Předpokládáte, že v budoucnu se bude jeho podíl zvyšovat a chystáte v tomto směru nějaké změny?

Miloslava Veselá: Skutečně letošní doprovodný program byl nejbohatší ze všech ročníků. Snažíme se jej koncipovat rozmanitě v několika uzavřených programových blocích. V tomto roce jsme se zaměřili na Energetiku ve stavebnictví a úspory energií, Fórum krajů měst a obcí bylo věnováno rozvoji regionů a sídel a zejména investičním příležitostem v nich, ve spolupráci se Svazem podnikatelů v oboru technických zařízení jsme pořádali konferenci a seminář se vztahem k normám v Evropské unii apod. Ovšem bylo toho mnohem víc, snad postačí pro ilustraci, že doprovodné programy probíhaly po všech pět dnů veletrhu doslova od rána do večera a konaly se celkem na šesti místech nejen v areálu PVA, ale po celé Praze. Musím připomenout, že pod doprovodnými programy si nelze představovat jen konference, ale prioritou veletrhu FOR ARCH byla i letos už po jedenácté prestižní soutěž o "stavebního oskara" STAVBA ROKU, jejíž slavnostní vyhlášení se spolu s předáním GRAND PRIX za nejlepší výrobky a expozice konalo ve Smetanově síni Obecního domu. Připravit budoucí odborníky pro stavebnictví si klade za cíl mezinárodní Soutěž učňů stavebních oborů, kterou s MPO ČR vypisujeme již sedmým rokem.
Pokud jde o budoucnost, nehodláme už zvyšovat rozsah, ale zaměřit se především na kvalitu doprovodných programů tak, aby oslovovaly širokou odbornou veřejnost a účast na nich byla pro posluchače velkým přínosem. A v tom je pro nás prioritní participace odborných a profesních sdružení a svazů.

TZB-info: Součástí stavebnictví je i obor technického zařízení budov (TZB). Tento obor dnes zahrnuje široké spektrum profesí (vytápění, větrání, elektroinstalace, ...), které jsou do značné míry určující pro užitnou hodnotu budovy. Domníváte se, že je takto vnímán i ze strany architektů?

Miloslava Veselá: To je otázka pro architekty samé. Ovšem jasné je, že podíl technického vybavení budov je v současné době velmi významný, až snad zásadní, i pro architektonické pojetí a stavební provedení jakéhokoliv objektu. Proto také tolik firem právě z oblasti TZB na FOR ARCH vystavuje, proto veletrh navštěvuje takové množství architektů.
My jsme se letos pokusili i o krok kupředu. Jako pilotní projekt jsme připravili satelitní výstavu pod názvem IDT - Inteligentní dům a telekomunikace, která se setkala se značným ohlasem a již dnes firmy projevují zájem o svoji prezentaci v příštím roce.

TZB-info: V minulém týdnu vyšel v HN článek, který popisoval určitá fakta o pražském výstavišti v Holešovicích, které je ve vlastnictví společnosti INCHEBA. V článku se mimo jiné zpochybňuje budoucnost výstavního areálu v Letňanech. Můžete se k tomu vyjádřit?

Miloslava Veselá: ABF, a.s. s HMP do jisté míry spojila svoji budoucnost uzavřením smlouvy o výstavbě Pražského veletržního areálu Letňany. Praha je přirozeným geografickým centrem Evropy, navíc překrásným městem s bohatou historií a kulturou a je tudíž logický předpoklad, že se stane i kongresovým a veletržním středobodem Evropy po vstupu ČR do EU. Projekt PVA je připravován od roku 1998, což se na první pohled může zdát dlouho. Proto uvedu kroky, kterými projekt již prošel. Území u Letňan bylo zakotveno územním plánem v roce 1999, podrobná regulace celého území se však vlivem změny trasy metra dokončuje a schvaluje až nyní. To znamenalo kompletní přepracování původní koncepce z roku 1998. Pozitivem je dořešení silničního připojení dvěmi mimoúrovňovými křižovatkami. Nová koncepce je na doporučení zástupců HMP synchronizována s výstavbou metra.
Co však považuji za nejdůležitější, je skutečnost, že Letňany jsou již dnes centrem výstavnictví v Praze, jak dokládá meziroční vývoj statistických ukazatelů PVA 2001/2002:

  Organizátorů Vystavovatelů Výst. plocha m2 Návštěvníků
2001 9 4 482 165 340 343 181
2002 14 5 358 241 275 415 945

Do areálu PVA přenesly své velké akce kromě ABF, která areál plně zainvestovala, další významné veletržní správy a agentury, a to o budoucnosti výstavnictví v Praze mnohé vypovídá.
Pražské výstavnictví dnes řídí náměstek primátora Petr Hulinský. Jsem s panem náměstkem i s panem Mgr. Klímou, dlouholetým ředitelem v Holešovicích, v těsném pracovním kontaktu a umím ocenit profesionalitu. Obrovským pozitivem, kterým HMP projektu PVA Letňany prospělo, je vybudování a zprovoznění mimoúrovňové křižovatky v blízkosti areálu a zájem na dobudování infrastruktury. To jsou konkrétní kroky HMP, ze kterých já i naši partneři a vystavovatelé mohou dovodit podporu HMP projektu PVA. Členové pražského zastupitelstva mají na zřeteli všestranný rozvoj Prahy a tím samozřejmě i ČR. Pokud se týká ekonomického rozvoje zemí a měst, pak zajisté vědí, že právě výstavnictví se svými synergickými efekty je akcelerátorem rozvoje všech dalších komodit ekonomiky.
Ono zpochybnění budoucnosti Letňan jako centra pražského výstavnictví v Hospodářských novinách, o němž mluvíte, bylo citací výroku pana radního Igora Němce. Ten má ale od ledna tohoto roku k dispozici statistiku PVA za rok 2002, stále více zaplněný kalendář PVA 2003 a také informace o neustálém zlepšování výstavnického komfortu v Letňanech. Nejen jako předkladatel "Koncepce rozvoje a integrace výstavnictví hl. m. Prahy", ale hlavně jako představitel města by měl ctít usnesení ZHMP jako závazná. Jsem přesvědčena, že názory radního Němce jsou jen jeho subjektivním vyjádřením a nevyjadřují stanovisko rady ani zastupitelstva HMP. Zastupitelé se výstavnickou koncepcí Prahy zabývali dlouhodobě a seriózně. S maximální odpovědností bylo řešeno zejména umístění této důležité funkce velkoměsta. A Praha na doporučení Útvaru rozvoje hl. m. Prahy jednoznačně určila Letňany. Vím, že Holešovice z tohoto posuzování vyšly jako nevhodné z důvodů ekologických, zejména vysoké dopravní zátěže centra města. Pochybuji, že na tomto faktu lze něco změnit.

TZB-info - Milan Bechyně: Děkuji za rozhovor.

Informace o ABF a.s.

 
 
Reklama