Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová zabezpečovací zařízení pro kotle na pevná paliva

Během vytápění v kotlích na pevná paliva může dojít při poruše nebo chybné obsluze k přetopení kotle a následně k poškození otopného systému. Aby k tomu nedocházelo, začali všichni výrobci ke kotlům na tato paliva, vyráběným v roce 2003, nově dodávat tzv. dochlazovací smyčky, které slouží jako pojistný výměník tepla pro odvádění přebytečného tepla a zajišťují nepřekročení teploty topné vody v kotli nad hodnotu 110°C.

Požadavek na vybavování těchto kotlů pojistným zařízením vyplývá z Nařízení vlády ČR č. 182/1999 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na tlaková zařízení a podle § 3 odstavce (3) tohoto nařízení se daný požadavek vztahuje i na sestavy určené pro výrobu teplé vody při teplotách do 110°C, do kterých se ručně přikládá pevné palivo, tedy právě na kotle určené pro spalování pevných paliv.

Výše uvedená norma specifikuje dané zařízení jako pojistný výměník pro odvádění přebytečného tepla, který musí zajistit, aby nebyla překročena teplota vody v kotli 110°C. Může být v provedení zásobníkovém nebo průtokovém s tím, že tyto výměníky nemohou být použity jako provozní, např. pro přípravu teplé vody, ale musí sloužit výhradně jako pojistné pro případ přehřátí. Navíc je nutno před výměník tepla na vstupu chladící vody zabudovat tepelnou ochranu spínáním, tzv. termostaticky ovládaný ventil.

U výrobků DAKON se tato změna týká kotlů řady DOR, FB a KP PYRO.

Kotle řady DAKON DOR vybavené ocelovým kotlovým tělesem a patentovanou soustavou otočných roštů umožňují spalování i méněhodnotných paliv v nepřetržitém cyklu, s bezprašným roštováním jsou určeny pro spalování hnědého uhlí, černého uhlí a koksu, dřeva. Tato řada kotlů vyráběná ve výkonu 7 až 45 kW je opatřena chladící smyčkou zabudovanou přímo v kotlovém tělese.

Litinové kotle DAKON FB vyznačující se především dlouhou životností v nízkoteplotním provozu jsou určeny pro spalování černého uhlí, koksu, dřeva, dřevěných briket, pelet a štěpků. Tyto kotle s výkonem 6 až 42 kW díky své konstrukci neumožňují vestavbu dochlazovací smyčky do kotlového tělesa, proto je k nim dodáván samostatný výměník, který se připojí při montáži do systému za kotel.

Speciální kotle určené pro pyrolytické spalování dřeva s označením DAKON KP PYRO nabízené ve výkonech 8 - 36 kW jsou vybaveny vestavěnou chladící smyčkou obdobně jako typy DAKON DOR. Mezi hlavní přednosti pyrolytických kotlů DAKON patří velký zásobník paliva zaručující dlouhodobý provoz, jednoduchá regulace primárního vzduchu, vybírání popela 1x za 3 - 7 dnů, možnost spalování polen o průměru až 130 mm a délce podle velikosti kotle 430 až 580 mm, keramická tryska s horkou spalovací komorou zaručující dokonalé spalování.

Kotle na pevná paliva firmy DAKON s vestavěnou chladící smyčkou nebo se samostatným dochlazovacím výměníkem splňují veškeré požadavky vyplývající z výše uvedeného vládního nařízení (č. 182/1999) dle podmínek kladených SZÚ Brno.

 
 
Reklama