Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž "Slunce před tabulí" zaujala a letošní ročník byl ukončen slavnostním vyhlášením vítězů

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek dne 2.6.2003 slavnostně ocenil v sídle MŽP ČR výherce soutěže "Slunce před tabulí". První místo obsadila skupina studentů ze SPŠ E. Beneše z Břeclavi jen těsně následovaná studenty SOŠ Strážnice. Jako třetí se umístili studenti SOŠ, SOU a U Brno. Ocenění obdrželi finanční odměnu a všechny školy sadu podkladů pro vedení přednášek o obnovitelných zdrojích energie.

O soutěži
Úkolem soutěže bylo získání informací o zařízeních využívajících obnovitelné zdroje energie, se zaměřením na solární, v okolí dané školy a zpracování projektu na jejich co nejefektivnější využití na škole. Projekt měl být zakončen jeho veřejnou prezentací studenty.

Soutěž, která byla určena pro studenty středních škol, vyhlásilo Sdružení CALLA na konci roku 2002, postupně se do ní přihlásilo celkem 37 pracovních skupin ze škol celé ČR. Cílem soutěže "Slunce před tabulí" bylo, aby studenti sami získali, zpracovali a vhodným způsobem šířili informace o možnostech využití obnovitelných zdrojů energie, zejména energie sluneční. Akce se uskutečnila v rámci česko-rakouského projektu SOLAR NET/ Solární síť zaměřeného na podporu využití sluneční energie v podmínkách ČR. V projektu je zapojena též Veronica Brno a rakouské Arbeitsgemeinschaft ERNEUERBARE ENERGIE a Arsenal Research. Více informací o soutěži lze najít na www.calla.ecn.cz.


O tiskové konferenci
Milada Podpěrová ze Sdružení CALLA k výsledkům sdělila: "Velmi nás potěšilo, jak si studenti kreativně poradili s prezentací svých projektů na veřejnosti. Některé skupiny využily nástěnky školní budovy a někteří se dokonce rozhodli prezentaci na veřejnosti spojit s Dnem Země."

Gertraud Grabler-Bauer z organizace AEE, která je součástí česko rakouského projektu Solární síť, uvedla: "Dnešní mládež vytváří podobu toho, jak bude vypadat budoucí svět. S ohledem na to prosazujeme pomocí této soutěže důležité poznatky pro budoucnost - chceme studentům a učitelům zprostředkovávat informaci, že využívání sluneční energie je možností, jak si zajistit energii takovou cestou, která je přátelská k životnímu prostředí". Dále paní Grabler-Bauer uvedla, že projekt je podporován z prostředků Rakouska i EU. Součástí projektu jsou semináře, doprovodné akce a tvorba prezentačních a informačních materiálů. Slunce poskytuje energii bez účtu, bez škodlivin a havárií. Dnešní studenti jsou experti zítřka, proto jsme je pozvali spoluvytvářet názory. Letošní soutěž je prvním impulsem pro využití solární energie do budoucnosti. Zástupce Sdružení CALLA dále uvedl, že soutěž byla vyhlášena koncem roku 2002 a předpokládala se účast středních škol, které mají již nějakou zkušenost s obnovitelnými zdroji. Přihlásilo se překvapivě velké množství škol, včetně 1 školy základní, která v celkovém pořadí zaujala 6. místo. Studenti měli za úkol zmapovat obnovitelné zdroje v okolí školy co do druhu, velikosti, spokojenosti uživatelů a úspor energií. Druhým úkolem bylo zhodnotit energetický systém jejich školy, opět se zaměřením na obnovitelné zdroje a třetím důležitým úkolem byla propagace obnovitelných zdrojů ve škole a v okolí. V květnu 2003 se sešla porota, která hodnotila obsah, kvalitu a originalitu prací a řešení s ohledem na prezentaci a kolektivní práci.

Ministr životního prostředí v úvodu uvedl, že v době, kdy je nutné čelit hrozbám změny klimatu, je využívání solární energie důležité. Zároveň využívání obnovitelných zdrojů umožňuje posílení energetické samostatnosti měst a regionů. Zajímavé je v současné době zaměření na biomasu, jejíž energetické využití umožňuje zároveň řešit problémy využití půdy a zaměření zemědělců. Na západ od ČR je využívání obnovitelných zdrojů důležitým bodem státní politiky a procentní zastoupení využití obnovitelných zdrojů v zemích EU stále roste a stává se významným druhem podnikání. Každý krok, který v tomto směru podnikne i ČR, je důležitý a to i v souvislosti s plánovaným vstupem do EU.


O vítězných řešeních

1. místo
SPŠ Břeclav - solární kolektor s náplní speciální směsí písku a grafitu
Studenti představili návrh slunečního kolektoru, který je naplněn směsí speciálního písku a grafitu. Grafit zajišťuje větší absorpci slunečního záření a usnadní prostup směsi kolektorem. V tomto provedení je možné ohřátí až na 400°C, 1 m3 směsi může vytvořit až 240 kWh tepla. V počítačové animaci bylo možno vidět nejen složení kolektoru (násypka, trubice, pec, šroubovice pro zpětnou dopravu směsi), ale také napojení na speciální parní pohon. Díky lepší absorpci než u tradičních kolektorů je možné počítat s vyšším výkonem a vzhledem k vysokým teplotám je možné ohřívat vzduch i uvažovat s přeměnou vody na páru. Kolektor je nyní ve stadiu výroby. Práce byla rovněž přihlášena do soutěže SOČ a i zde obsadila 1. místo. Gratulujeme k vítěznému řešení, ale i perfektní prezentaci.

2. místo
SOŠ Strážnice - uplatnění obnovitelných zdrojů

Studenti zpracovali údaje o energetické náročnosti jednotlivých provozů školy (kuchyň 40%, internát 20%, škola 15%, dílny 15%, tělocvična 10%) i efekt zateplení fasády a výměny oken do snížení spotřeby elektřiny a plynu. Obnovitelné zdroje se v současné době podílejí na zajištění osvětlení v interiéru budovy. Více informací na školním serveru www.sosstr.cz.

3. místo
Ekoteam SOŠ, SOU a U Brno - úspory energie

Ve škole je funkční fotovoltaický článek a letos v říjnu bude zprovozněn i článek fotochemický. Studenti oboru elektro zpracovali přehled obnovitelných zdrojů v Brně a zajímavý přehled realizovaných úsporných opatření ve škole. V práci jsou zmíněna úsporná opatření v komplexu a je tím vytvářen celkový obraz možností úspor v budově jako cesta ke zdravému životnímu prostředí. (Úspory vody automatickými splachovači, úsporné žárovky, vliv zateplení střechy a výměny oken, praktické zkušenosti z provozu a úspory s kotlem na dřevní odpad, solární ohřev TUV, separace odpadu.) Studenti nápaditě využili možnosti prezentace svého projektu v prostorách školy, ve školním časopise, školním TV okruhu a zorganizovali rovněž veřejnou besedu na téma obnovitelných zdrojů a výsledků svých zjištění. Ačkoliv propagaci této veřejné diskuse se studenti maximálně věnovali, proběhla bez zájmu veřejnosti, což je rozhodně škoda. Asi by se nad tím měli zamyslet především ti, kteří mají neustálou kritiku na adresu -náctiletých i my všichni ostatní, kterým není lhostejné, jak budoucí generace budou rozhodovat o osudu naší přírody.


Děkujeme všem studentům, kterým životní prostředí není lhostejné a kteří se soutěže "Slunce před tabulí" zúčastnili a děkujeme i pedagogům a rodičům, kteří v nich tyto hodnoty podporují.

Děkujeme sdružení CALLA, které přizvalo portál TZB-info (www.tzb-info.cz) jako mediálního partnera. Oslovili jsme všechny tři oceněné kolektivy a jejich vítězná řešení průběžně zveřejníme.

 
 
Reklama