Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - Cena připojení na internet pro naše čtenáře je pro nás nesmírně důležitá

Cesta do kanceláře je přímo ideální příležitostí pro utřídění úkolů, stanovení jejich priorit a rozmyšlení začínajícího pracovního dne. Po příchodu je pak možné nejen se vrhnout rovnou do práce, ale ubránit se všem těm "nezbytné, důležité, s vykřičníkem" apod., které na Vás číhá v e-mailech, v poště a z úst spolupracovníků a z kterých minimálně polovina klidně počká.

Já jsem v pátek cestou vybírala mezi tématy pro nedělní editorial. Již jsem i pomyslně vyťukávala do počítače věty k problematice ekologie. O plastech a o tom, jak mnohá naše stanoviska na to, co je ekologické, jsou ne zcela správná, k čemuž mne mimochodem pobídl i nedávný článek o spalování obilí.

Do mých úvah však jako blesk zasáhla titulní stránka ranního tisku: Nečekané zdražení telefonů a internetu. A z dalších stránek se šklebila hesla typu:
  • Téměř všech rodin se však dotkne přesun telefonních služeb z nižší 5procentní do 22procentní sazby DPH. Domácnosti tak zaplatí za telefonování od ledna příštího roku stovky korun více.
  • Telekomunikační firmy zatím nechtějí prozradit, o kolik přesně své služby zdraží. Připouštějí však, že bit bude hlavně zákazník.
  • Mobilní telefon má dnes v Česku pro soukromé účely zhruba šest milionů lidí. Právě těch se zdražení dotkne nejvíce. Firmám totiž zaplacenou daň z přidané hodnoty vrátí finanční úřad.
  • Měsíčně tak může člověk zaplatit za mobil místo dnešních 630 korun na paušálu až o stokorunu více.
  • Ještě horší může být situace u pevných linek, kde nefunguje taková konkurence jako u mobilů.
  • "Bytoví zákazníci mohou po tomto zdražení omezit telefonování, protože na cenu jsou tady lidé hodně citliví," obává se šéf Contactelu Michal Čupa.
  • Člověk sice nemusí mít už dnes pevnou linku jen od Telecomu, ten však ceny na trhu stejně určuje.
Cena připojení na internet pro naše čtenáře je pro nás nesmírně důležitá. Rostoucí návštěvnost je motivem činnosti i měřitelným výsledkem. Podobné zprávy tedy vyvolávají otazníky.

Zdražení se očekává již od 1.1.2004 a poplatek za hodinu připojení k internetu v nejběžnějším tarifu Home standard mimo špičku se zvýší z 18 na 20,90 Kč.

Mezi otázkami, které výše uvedené informace vyvolávají, je příjemné slyšet ministra pro informatiku Vladimíra Mlynáře, který v Radiožurnálu ujistil posluchače, že do 1.1.2004 se ještě mnohé stane, že se oživí jednání o odpisu připojení na internet z daní a jednání o sazbách a spolu s konkurenčním prostředím mezi mobilními operátory se zdražení na počátku roku 2004 promítne jen velmi málo.

Stejně tak ministr financí Bohuslav Sobotka odmítá, že norma bude mít zásadní negativní dopad na občany: "Tato změna zákona zvýší celkovou hladinu cen v roce 2004 o půl procenta a to znamená, že vliv na celkovou inflaci nebude znatelný. Navíc u řady služeb nebude promítnutí do cen úplné, protože úroveň konkurence přinutí producenty ke snížení marže, zdůvodnil pro Český rozhlas Sobotka.

Ekonom Petr Zahradník ze společnosti Conseq finance očekává, že někteří obchodníci zavedení daňové změny krátkodobě zneužijí. "K té ´přirážce´ z titulu nové sazby daně si přidají něco ve svůj vlastní prospěch, ale ze zkušenosti víme, že tento efekt bývá krátkodobý, trvá řádově měsíce a potom se ta nafouknutá cena vrátí na úroveň té původní."

Různá on-line hlasování, např. i právě na stránkách Radiožurnálu, kde hovořil ministr Mlynář, však svědčí o tom, že přes 90% návštěvníků očekává, že se zdražení dotkne citelně jejich peněženky. Zřejmě ve srovnání s ministry jedí méně potravin, méně léků, méně čtou knihy, spí v hotelech a např. cestují, což jsou položky, které se zdražovat nebudou.

Všichni budeme určitě i dále sledovat vývoj a my věříme, že se v oblasti používání internetu podaří najít takové podmínky, které nezpomalí, ale naopak podpoří další rozvoj tohoto fenomenálního informačního prostředí.

A tak palcové titulky způsobily, že z psaní o ekologii sešlo. Ale protože se zdražení bude týkat také některých výrobků šetrnějších k životnímu prostředí (barvy a laky ředitelné vodou, sešity z recyklovaného papíru, ale i tepelná čerpadla), nakonec vše vybízí k tomu, že přeci jen je třeba se nad ekologií stále a více zamýšlet - ale to až někdy příště.


 
 
Reklama