Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaroslav Peterka: TZB bylo dříve na stavbách vždy "na chvostu", dnes už "dělá" dům

Můžete zhruba popsat obor, který je v současné době pro Vaši práci dominantní?
Ani vlastně nevím, jestli to můžeme nazývat samostatným oborem. Jsou to OZE - obnovitelné zdroje energie, každý zvlášť a společně v širokém kontextu. "Pracuji" s nimi denně na třech frontách: vyučuji je na Fakultě architektury TU Liberec (plus ještě TZB), píši o nich do časopisu Alternativní energie a projektuji je jako OSVČ. Je v nich mnoho krásného, nepoznaného, určitá jistota přežití (množství decentralizovaných energetických zdrojů je při možných budoucích krizích centrálních energetických zdrojů výhodou) i cesta dalšího vývoje civilizace po vytěžení všech fosilních paliv.

Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
Od roku 1961 projektuji TZB, později i objekty zdravotního inženýrství. Přes přípravu TUV jsem v roce 1976 poznal, že existuje energie slunečního záření, která se dá využívat. Měli jsme k dispozici kolektory, naučili jsme se navrhovat systémy, ale nerozuměli jsme slunečnímu záření. O něm jsme se nikde neučili. Proto jsem se mu v externí aspirantuře věnoval šest let a vydržel s ním (nebo ono se mnou?) až do současnosti. Od sluneční energie je jen "krok" k ostatním obnovitelným zdrojům a samozřejmě k úspoře energie, jako prvotnímu počinu u všech stávajících zdrojů.

Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
V každé profesi někdo jiný, ale dominantní přes sluneční energii a energeticky úsporné budovy byl Doc. Ing. Jaromír Cihelka, Ing. Milan Ogoun, Doc. Ing. Karel Ondroušek, Ing. arch. Karel Hubáček (ten vždycky říkával: iniciativou roste projektant), Jaromír Sum, Ing. Ladislav Michalička, Doc. Ing. Jaroslav Valášek, Ing. arch. akad. arch. Jiří Suchomel, Doc. Bohumil Nábělek, Ing. Jindřich Baloun, Miroslav Matuška a další. Nerad bych se některého nejmenovaného dotknul. Všichni jsou stále vzory i učiteli, jejich postoje formovaly i další kolegy, ta éra se nedá vymazat z paměti.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Těžko říci, to ať posoudí jiní. TZB bylo dříve na stavbách vždy "na chvostu", dnes už "dělá" dům. Snad i to se dá považovat za přínos, že studenti architektury na nízkoenergetické domy a OZE "slyší", že se začala vydávat Alternativní energie, která "vyučuje" obyvatelstvo již 6. rok, že snad ještě pracuje většina z asi 80 malých i těch největších navržených solárních systémů v ČR a dnes i v SR.

Co Vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?
Několik vět na to nestačí. Pomalý nástup OZE ve srovnání se západní Evropou, menší vztah lidí k hodnotám, přírodě, nepravdivá reklama, nekvalitní předražená práce, lhostejnost, užívání si "dnes" bez myšlenek na "zítra". Takové informace dokáží "přebít" desítky informací dobrých. To určitě platí obecně.

Co se podle Vás významného v oboru změní do roku 2010?
Raději bych popsal svoji ideální vizi. Aby firmy podnikající v OZE byly na stejné personální i odborné úrovni jako kterékoliv jiné, aby je zdravá konkurence stále kultivovala k lepšímu, a aby uvědomělejší lidé jejich služby běžně využívali. Není to příliš odvážné?

Co by měly pro tento rozvoj udělat státní orgány ČR?
Další legislativa podle zkušeností Rakouska a Německa, osvěta (které není nikdy dost) od základních škol počínaje, vzorové akce nejen v každém městě, ale i v obci, plošné dotace i vstup cizího kapitálu atd. Někdo musí být podle naší národní povahy první i v OZE, aby se potom přidali další.

Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?
Určitě. Větším cestováním po EU (a opačně oni k nám) se běžné věci v zahraničí daleko lehčeji "přenesou" domů. Nejen myšlenkově, ale i fyzicky. Obavy mám z toho, aby zahraniční firmy nenasadily u OZE dumpingové ceny nebo velké reklamní akce a řízenou konkurencí neznepříjemnily život našim firmám. Díky jim tu máme kontinuitu v OZE od roku 1989 až do dneška. Přitom mnohé z nich neživí jen přiměřený zisk, ale i pocit sebeuspokojení z každé nové realizované akce. Bude jim to stačit na pořízení nového vybavení, růst odbornosti, reklamu, udržení kroku se "západem", když už do něho budeme také patřit?

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?
Fotografování, chalupaření, historie kraje "od Ještědu k Troskám", výstřižky z novin i časopisů tříděné podle oborů, na více není čas.

Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Přispět alespoň částečně k tomu, aby vzdělanost v OZE byla na stejné úrovni jako u jiných běžných oborů - na to nás ale musí být mnoho, setřídit svůj velký solární archiv a zakázky od světové ropné krize 1973 do dneška a dokončit v bytě i na chalupě to, co jsem rodině slíbil.


 
 
Reklama