Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Další vlna liberalizace

Otevírání trhu s elektřinou přešlo k 1. lednu 2003 do nové etapy, kdy se počet oprávněných zákazníků zvýšil z cca 80 na cca 450, tedy na všechny subjekty se spotřebou elektřiny vyšší než 9 GWh ročně. Zdá se, že jak spotřebitelé, tak dodavatelé jsou s otevíráním trhu spokojeni, konkurence přináší do někdejšího "přirozeného monopolu" čerstvý vítr změn.

I když valná většina oprávněných zákazníků, kteří již mají možnost vybrat si svého dodavatele elektrické energie, zůstala i tento rok u dodavatele původního, všichni se těší zvýšenému zájmu jednotlivých obchodníků s energií. Podle údajů Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE), jehož členové reprezentují 70% spotřeby elektřiny všech oprávněných zákazníků a 20% spotřeby celé ČR, k 31.12. 2002 změnilo svého dodavatele 5 z 58 členů sdružení. K 1.1. 2003 to bylo 47 členů z celkového počtu 300.

První vlna liberalizace trhu pro zákazníky s roční spotřebou nad 40 GWh přinesla celkové úspory ve výši 0,5 mld. Kč. Odhaduje se, že letošní úspory přesáhnou 1 mld. Kč. Přineslo je snížení cen elektřiny pro oprávněné zákazníky, které v roce 2002 představovalo cca 6%. Jan Kanta, ředitel divize Obchod s energiemi u Západočeské energetiky (ZČE) předpokládá, že i druhá vlna liberalizace přinese snížení cen pro oprávněné zákazníky, konkrétně o 7 - 9%. Jak upozorňuje Jan Slabý, analytik společnosti Wood and Company, firmy, které v minulém roce těžily z nižších cen, tvořily asi 20% celkové domácí spotřeby. Letošní etapa otevírání trhu představuje dalších asi 10% domácí spotřeby elektřiny.

Snížené ceny pro oprávněné zákazníky jsou výsledkem konkurenčního boje mezi regionálními distribučními společnostmi a také novými obchodníky s energií. V jeho dosavadním průběhu například Jihočeská energetika získala devět nových zákazníků a dva ztratila, Pražská energetika jednoho zákazníka ztratila a rovněž i získala a Středočeská energetická dva zákazníky získala a osmnáct ztratila. Elektrárenská společnost ČEZ podle zveřejněných údajů šest zákazníků získala a jednoho ztratila. Jan Kanta uvádí, že v souhrnu plánuje ZČE v roce 2003 prodat o 100 GWh více oproti předchozímu období.

Jako podmínku zabezpečení další funkčnosti trhu SVSE považuje úplné osamostatnění a nezávislost přenosové soustavy, nezávislost regulačního úřadu, přehledné a spolehlivé legislativní prostředí a nevytváření administrativních překážek přeshraničnímu obchodování. Představitelé SVSE za úspěch považují například změnu vzorce pro ohodnocování odchylek, která omezí podkupování diagramů spotřeby, a také změnu definice základního zapojení linek 110 kV mezi spotřebiteli a dodavateli energie.

Jaký vývoj je možné v této souvislosti očekávat? Luděk Piskač, představitel SVSE, předpokládá, že i ve druhé vlně liberalizace elektroenergetiky se většina oprávněných zákazníků nestane subjektem zúčtování, tedy že se svěří do péče věrohodnému a korektnímu obchodníkovi, zvolí si režim přenesené odpovědnosti za odchylky a čas od času si ověří, jestli nabídka jejich dodavatele je stále ta nejvýhodnější. Na půdě Evropské komise se už ale navíc připravuje návrh směrnice, která by urychlovala a sjednocovala postup otevírání trhu v rámci EU.

Co se cen elektřiny týče, Jan Kanta předpokládá v krátkodobém horizontu pokles cen, související s dalším otevíráním trhu a vstupem nových obchodníků na něj. V delším období je možné očekávat růst cen kopírující inflaci, což je podle něho důsledek skutečnosti, že výroba v naší republice nezávisí na dovozu primární energie, ceně ropy a téměř ani na kurzu koruny a také skutečnosti, že významné investice do energetické soustavy ČR již byly provedeny. Jiří Zeman ze SEVEn dodává, že dalším faktorem bude výše cen v zemích EU, protože s postupující liberalizací trhu se sníží význam státních hranic. "Na druhé straně bude ovšem zajímavé sledovat poměr mezi cenami elektrické energie a snižující se nadbytečnou výrobní kapacitou v ČR i dalších zemích", dodal Jiří Zeman.

 
 
Reklama