Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Regulace vytápění - programová regulace teploty

Programová regulace teploty

Na základě zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií, který nabyl účinnosti 1.1.2001, musí vlastník budovy vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům a to podle Hlavy VI, §14 do 4 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, tj. do konce roku 2004. Nedodržení této povinnosti lze pokutovat až do výše 1 milionu Kč.

Jinými slovy vlastník budovy nebo společenství vlastníků je povinno zajistit do 31.12.2004 minimálně osazení všech otopných těles termostatickými ventily a hlavicemi.

Samozřejmě pokud se chce dosáhnout vyšších úspor a vyššího komfortu je vhodné zavést zvláště v rozsáhlých budovách - školy, nemocnice, hotely, administrativní budovy - programovou regulaci teploty jednotlivých místností s možností řízení přes PC.

Naše firma TRASCO, spol. s r.o. od roku 1992 vyrábí systémy umožňující programovou regulaci vytápění při současném poměrovém měření spotřeby tepla a vody nebo systémy pouze pro poměrové měření spotřeby tepla a vody. Od roku 1990 neustále rostly a rostou ceny tepelné energie, ať přímo u centrálního vytápění nebo nepřímo zvyšující se cenou plynu, elektřiny nebo pevných paliv. Nárůst cen byl způsoben postupným odbouráváním státních dotací na výrobu tepla a na dodávky plynu a elektřiny, inflací a zvyšujícími se náklady dodavatelů energie.


Způsoby snižování spotřeby tepelné energie

1. Pasivní způsoby snižování spotřeby energie
Mezi pasivní způsoby snižování spotřeby tepla pro objekt patří v první řadě zabezpečení objektů proti nežádoucímu úniku tepla, ať již přídavnou izolací stěn, střech, suterénu, utěsnění oken či dveří, eventuálně jejich výměna za nové, zabezpečující minimální únik tepla.

Dalším pasivním prvkem je zdroj tepla (kotel, výměník), jeho rozvody a vlastní otopná tělesa. V této oblasti byl učiněn značný pokrok, na trh jsou dodávány moderní zdroje tepla (kotle) s vysokou účinností, a snižuje se tak množství paliva na výrobu jednotky tepla. Stejně tak rozvody se provádí trubkami měděnými nebo plastovými malého průřezu, čímž se snižují ztráty tepla rozvody a soustava s malým objemem teplonosné kapaliny je úspornější. Pasivní způsoby samy o sobě snižují ztráty vyrobeného tepla, ale ještě nemusí znamenat podstatné snížení spotřeby tepla a tím i nákladů za teplo, pokud dodávku tepla aktivně podle potřeby neovlivňujeme, protože jinak budeme nadbytečné teplo získané zamezením ztrát nebo vyrobené kotlem s vyšší účinností vypouštět ven otevíráním oken.


2. Aktivní způsoby snižování spotřeby energie

2.1 Ekvitermní regulace
tj. regulace teploty otopné vody v závislosti na venkovní teplotě.
V současné době přicházejí na trh stále inteligentnější "kotle", ve kterých elektronika zabezpečuje plynulou změnu výkonu kotle na základě vyhodnocení venkovní teploty a teploty v referenční místnosti, dokonce s určitým stupněm předvídavosti potřebného výkonu pro následující den nebo na základě vyhodnocení teploty výstupní případně vratné vody.

Nevýhodou ekvitermní regulace je problém s umístěním venkovního teplotního čidla a problém regulace teploty otopné vody bez ohledu na momentální požadavek na teplotu v jednotlivých místnostech.

Výhodou výše uvedené regulace jsou relativně nižší pořizovací náklady, které však při použití programovatelných digitálních programátorů, nejsou zanedbatelné a přitom nedokáží vyřešit požadavek regulace teploty jednotlivých místností, stejně jako to nedokáží vyřešit kotle posledních generací, jejichž cena většinou neodpovídá dosaženému efektu.

2.2 Intermní regulace
spínání kotle podle prostorového termostatu v jedné referenční místnosti.
Výhodou této regulace, která je vhodná především pro objekty s menším počtem místností a s jedním uživatelem jsou nízké investiční náklady.

Nevýhodou intermní regulace je opět problém, do které místnosti prostorový termostat umístit, spínání kotle se řídí pouze podle jedné místnosti, v ostatních místnostech je prakticky nemožné udržet komfortní nebo útlumovou teplotu v určenou dobu.

2.3 Individuální regulace teploty jednotlivých místností (systémy IRC)
Je dosud jedinou známou cestou pro dosažení maximálního komfortu vytápění při maximálně možných úsporách tepla. Prakticky je realizovatelná dvěma způsoby:

2.3.1 Manuální regulace teploty
Manuální regulace je nejznámější individuální regulací teploty jednotlivých místností pomocí ručního přestavování termostatických regulačních ventilů. Nasazení těchto regulačních ventilů ovládaných termostatickými hlavicemi, na kterých lze nastavovat požadovanou teplotu v místnosti přináší dílčí úspory, ale daleko menší než si jejich výrobci a uživatelé slibovali. Důvodem je lidská pohodlnost. Statisticky je zjištěno, že 90% uživatelů těchto termostatických ventilů časem zapomene, že vůbec nějakou regulaci má a většinou tyto ventily zůstanou v nějaké nastavené poloze celou dobu používání. Výsledek jejich používání je potom téměř stejný jako s obyčejnými radiátorovými ventily stylu otevřeno - zavřeno.

2.3.2 Programová regulace teploty
Programová regulace teploty jednotlivých místností je jedinou skutečně efektivní metodou pro dosažení maximálního komfortu vytápění při maximálně možných úsporách.
Principem této regulace je, že v každé místnosti, kterou chceme teplotně-časově regulovat je umístěno teplotní čidlo. Otopná tělesa (panelová, článková, konvektory, podlahové plochy apod.) jsou elektronicky ovládané podle dosažené požadované teploty místnosti, která se programuje individuálně pro 1 místnost (zónu) nebo centrálně pro více místností (zón).

Existují firmy v České republice (TRASCO, ETATHERM, BMR, MER, PEVEKO a další) nebo v zahraničí (HONEYWELL, JOHNSON & CONTROLS, SIEMENS, HEIMEIER, DANFOSS, HERZ a další), které programovou elektronickou regulaci teploty místností vyvíjí a nabízí na našem i zahraničním trhu.

Firma TRASCO z Rožnova pod Radhoštěm patří k průkopníkům systémů IRC nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Dá se říci, že její poslední regulační systémy snesou z hlediska komfortu srovnání se systémy nejznámějších světových firem, přičemž jsou cenově dostupné pro většinu uživatelů.

Firma TRASCO od roku 1998 jako jediná nejen v České republice nabízí "inteligentní" řízení nejen celé otopné soustavy do 28 místností z jedné řídící jednotky nebo přímo z PC, ale může současně regulovat chlazení nebo topení v rozmezí 0-95°C a časově regulovat libovolné elektrické spotřebiče.

Prokazatelné úspory tepla se při použití systému TRASCO pohybují v rozmezí 15 - 50%.
Návratnost investice se pohybuje v rozmezí 2-4 let.

Tato regulace otopného systému umožňuje použití kotlů a čerpadel bez jakékoliv další nadřazené regulace, jako je regulace ekvitermní nebo intermní.

Systému TRASCO-HELIA nevadí vysoce "inteligentní" kotle a čerpadla, ale systém TRASCO-HELIA je nepotřebuje, protože dodá kotli a čerpadlu vyšší "inteligenci", než mají zatím známé kotle s nejdokonalejší elektronickou regulací.

Systém TRASCO-HELIA lze také využít pro časoteplotní řízení jednotlivých místností (zón) velkých objektů z PC. Dosud největší aplikace systémů TRASCO-HELIA je regulace 498 místností v nemocnici v Kroměříži.

Tyto systémy se také s úspěchem využívají ve školách, např. v Chotěboři, Vidči, Plzni a řadě dalších, kde jsou individuálně řízeny místnosti školy podle rozvrhu vyučovacích hodin a podle charakteru a využívání jednotlivých místností.

Systémy TRASCO jsou využitelné nejen pro teplovodní otopné systémy, lze je použít pro libovolný zdroj tepla (teplovodní, elektrický nebo kombinovaný, solární nebo tepelné čerpadlo), dokonce i pro samotížné otopné soustavy s kotlem na pevná paliva. Navíc firma TRASCO je schopna přebudovat libovolné funkční termostatické hlavice na hlavice elektronicky ovládané, čímž se podstatně sníží náklady na zakoupení regulačního systému.

Firma TRASCO nevyžaduje, aby montáž systémů TRASCO-HELIA do 28 místností (zón), prováděla vyškolená firma. Montáž může provádět nejen elektrikář, ale i kutil, což dále může pozitivně ovlivnit celkové náklady na pořízení těchto systémů.

Pro stávající zástavbu je nejlevnější a nejrychlejší cestou k úsporám tepla instalace systémů programové individuální regulace teploty jednotlivých místností.

Podle našeho názoru budoucnost patří kombinaci pasivních způsobů snižování potřeby tepla se současnou instalací systémů IRC. Oba tyto způsoby pro novostavby by měly být nejen samozřejmostí, ale přímo povinností.


Kontakt:
TRASCO, s.r.o.
1. máje 1000
756 61 Rožnov pod Radhoštěm
tel.: 571 845 484
e-mail: trasco@trasco.cz

Informace o firmě v TZB-adresáři firem
Vyžádat další informace nebo podklady

 
 
Reklama