Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energy Performance Contracting a Energy Contracting na konferenci EEBW: Energie efektivně 2002

Loňský osmý ročník konference EEBW: Energie efektivně 2002 symbolicky ukončil první dekádu historie EPC v České republice. V roce 1992 se na prvním ročníku EEBW prezentovali odborníci z USA a přednesli své zkušenosti, názory a představy o využití metody splácení projektů energetických projektů z dosažených úspor. Tímto byl položen základ k používání metody EPC v ČR.

Vznik první firmy energetických služeb (ESCO) působící na území ČR, první podepsané smlouvy, první realizované a z dosažených úspor postupně splácené projekty prokázaly, že metoda EPC je životaschopná i v našich podmínkách. Další ESCO vstupovaly na český trh s energetickými úsporami a přinášely další přístupy k řešení, jiné koncepty financování a splácení. Postupně se nabídka energetických služeb rozšířila z projektů, které nabízely úspory koncové spotřeby energie, tepla, vody a s nimi souvisejících provozních nákladů, na projekty, které řešily opačný "konec" energetického cyklu, totiž její výrobu a distribuci, téměř výhradně se jedná o teplo. Tyto projekty, které dnes nazýváme energetickým kontraktingem, nabízejí zákazníkům modernizaci jejich výrobních a distribučních zařízení (kotelny, rozvody) a splácení těchto projektů se děje dlouhodobě nasmlouvanými dodávkami tepla za předem stanovenou cenu tohoto tepla.

Firma energetických služeb vždy financuje veškeré náklady projektu, zákazník tedy nemusí investovat ze svých prostředků. Obě metody jsou také založeny na splácení vynaložených prostředků v průběhu trvání dlouhodobého kontraktu, ale každá garantuje zákazníkovi něco jiného.

Projektem EPC se rozumí takový projekt, ve kterém se ESCO smluvně zaváže, že zákazník bude po dobu trvání smlouvy dosahovat provozní a energetické úspory v takové výši, kterou ESCO před zahájením projektu stanoví. Hlavní zákazníkova odpovědnost je za zachování způsobu provozu předmětu projektu a za zachování provozních a energetických nákladů ve výši "před projektem", což je nezbytná podmínka ke splácení projektu.

V energetickém kontraktingu dává ESCO záruku za to, že zákazníkovi bude za dohodnutých podmínek dodávat energii (nejčastěji teplo) v množství a kvalitě předem dohodnuté, za dohodnutou cenu. Zákazník se zaváže, že po dobu trvání kontraktingu bude platit tzv. základní složku ceny tepla, ve které jsou obsaženy veškeré splátky investice, bez ohledu na to, zda odebere teplo. Druhá část ceny tepla, kterou se zákazník zavazuje platit, tzv. pracovní složka ceny tepla, pokrývá skutečně vynaložené provozní náklady nezbytné k zajištění dodávky tepla.

Každá z uvedených metod je vhodná k řešení odlišných záměrů a je na zákazníkovi, aby si pečlivě uvážil, co od spolupráce s ESCO očekává a který z nabízených způsobů umožní efektivně vyřešit předkládané zadání. Pokud bude chtít např. zmodernizovat zdroj tepla a rozvody, zajistit dlouhodobě provoz tohoto i stávajícího zařízení a chce mít garanci za technické i ekonomické parametry navrhovaného řešení, nabízí se využít služeb energetického kontraktingu. Pokud je zamýšlený projekt zaměřen na dosažení úspor ve spotřebě tepla spočívající v instalaci úsporných zařízení v místech konečné spotřeby energie (regulace dodávek tepla, rekonstrukce osvětlení, utěsnění oken, úspory teplé vody, atd.), je vhodné uvažovat o projektech EPC.

 
 
Reklama