Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rotana nabídne svým zákazníkům unikátní obráběcí nástroj s vnitřním chlazením

Rotana se specializuje na vývoj a výrobu nástrojů s ultratvrdou řeznou hranou. Spolu s ČVUT nyní modifikovala nástroj pro třískové obrábění s rozvodem chlazení do diamantových destiček.

Velkomeziříčská firma spojila síly s vědeckými pracovníky Fakulty strojní ČVUT v Praze v rámci projektu TRIO-IV, zaměřeného na vývoj řezných nástrojů s vylepšenými vlastnostmi. Jedním z úspěšných výsledků spolupráce je nový způsob chlazení nástrojů s ultratvrdou řeznou částí.

Patentované řešení je vhodné pro aplikace s vysokými mechanickými a tepelnými zátěžemi, především při obrábění titanových slitin a dalších pokročilých materiálů v medicíně, leteckém průmyslu, energetice nebo automotive.

Nový nástroj umožňuje efektivnější chlazení díky vnitřním mikro kanálkům pro rozvod chladiva, což zlepšuje stabilitu řezného procesu a prodlužuje životnost nástroje. Řešení, které lze přizpůsobit různým aplikacím, významně přispívá ke zvýšení konkurenceschopnosti zákazníků společnosti Rotana.

Nástroj lze aplikovat v rámci soustružnických vnějších, vnitřních, podélných, čelních, zapichovacích, tvarových a dalších operací různých moderních obráběných materiálů. Jeho využitelnost zahrnuje především polodokončovací a dokončovací operace.

Výsledkem modifikace je udělení patentu pro soustružnický nástroj disponující unikátním způsobem chlazení. Oddělení vývoje a výzkumu společnosti Rotana nyní pracuje na implementaci úpravy do výrobního procesu tak, aby daná technologie byla co nejdříve k dispozici klientům firmy.

Projekt navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci mezi firmou z Vysočiny a ČVUT, která se zaměřovala na výzkum pokročilých koncepcí v oblasti obrábění a využití nových materiálů.

Více informací


ROTANA a.s.
logo ROTANA a.s.

Rotana je přední český výrobce a poskytovatel nástrojových řešení ze slinutých karbidů, diamantu a kubického nitridu bóru. Nástroje vyvinuté, vyrobené nebo renovované v sídle firmy ve Velkém Meziříčí nalézají uplatnění jak ve standardních, tak ...

 
 
Reklama