Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Porota vybrala vítěze 28. ročníku Mezinárodní studentské soutěže Xella pro akademický rok 2022/2023

V ikonickém zámečku Větruše v Ústí nad Labem zasedla ve dnech 25. a 26. dubna 2023 mezinárodní porota, složená z významných českých a slovenských architektů (Jakub Cigler, Juraj Hantabal, Pavel Jiroudek, Peter Moravčík, Imrich Pleidel, Peter Richtárik, Miroslav Stach, Jana Stachová, Jaromír Veselák, Ľubomír Závodný). V sále ústeckého zámečku bylo v průběhu zasedání poroty vystaveno všech 56 soutěžních projektů studentů z České republiky, Slovenska a Polska.

Soutěž byla určena studentům a studentkám (samostatně nebo v pracovních kolektivech) studijních oborů Architektura a Pozemní stavitelství na českých a slovenských vysokých technických a uměleckých školách a univerzitách. Tématem letošního zadání byla ideová urbanistická a architektonická studie „MARINA ÚSTÍ NAD LABEM, PŘÍSTAV A KOTVIŠTĚ MALÝCH VODNÍCH PLAVIDEL A VÝLETNÍCH LODÍ“.

Cílem 28. ročníku, organizovaného pod mottem „Příroda vytváří – člověk dotváří", byla podpora samostatné tvůrčí práce vysokoškolských studentů prostřednictvím soutěžní konfrontace architektonických idejí a myšlenek. Byla to také příležitost k zamyšlení, jak by teoreticky bylo možné změnit současnou nevzhlednou plochu ústeckého přístaviště a překladiště všeho možného v důstojný soubor staveb, který by vhodným způsobem navázal na stávající tři významné městské dominanty v čele s výletním zámečkem Větruše a dotvořit panoráma jižní části města v tomto kontextu. Odborným garantem 28. ročníku soutěže byl Pavel Jiroudek.

Porota měla letos vzhledem k vysokému zájmu a úrovni přihlášených projektů nelehký úkol. Nakonec vybrala z 56 projektů šest nejlepších, přičemž první tři v pořadí získali finanční odměny (za 1. místo 4000 €, za 2. místo 2000 € a za třetí místo 1000 €). Studenti na 4. až 6. místě si odnesli věcné odměny.

První cenu získal student Fakulty architektury ČVUT Praha Denis Cheryn pod vedením Prof. Ing.arch. Jána Stempela a Doc. ing.arch. Ondřeje Beneše, Ph.D. Jeho práci ohodnotil posudkem člen poroty, Ing. arch. Miroslav Stach, takto: „Porota letos ocenila první cenou návrh, který svou architekturou splnil nejenom formální stránku zadání, ale posouvá příběh nové maríny do kontextu místa-města. Vytváří protipól přísné urbanistické struktury a přináší pro obyvatele důvod místo dlouhodobě užívat. Návrh přináší formu lázeňské kolonády k řece a zcela logicky umisťuje jednotlivé funkce pod střešní krajinu (částečně i nad ni) a zároveň je tím agilně odděluje. Myslí i na sezónní využití a celou koncepci doplňuje o funkci letního baru. Tvarové řešení umožňuje vytvářet otevřená a zároveň průchozí zákoutí a tím dovoluje jednotlivé části využít různým způsobem, a to nejenom pro potřeby přístavu, ale i pro návštěvníky a obyvatele města. Diskutabilní je kapacita přístaviště, ale vizuální a technické řešení je pro dané místo legitimní. Návrh zároveň uvažuje o širším kontextu místa a jeho pěším/cyklistickém propojení s městem. Za důležité považovala porota přirozené umístění parkování, zeleň, zachování stávají vlečky a ekonomický a udržitelný materiálový koncept. Vizuální stránka prezentace byla na profesionální úrovni."

Více informací


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.

 
 
Reklama