Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O Vánocích roste množství odpadu z EPS, recyklaci komplikuje absence sběrných míst

O Vánocích vznikne až 20 % ročního odpadu z EPS. Skvělé recyklační vlastnosti materiálu ovšem komplikuje znečištění jinými plasty. V rámci pilotního projektu tak vznikly kontejnery na separovaný sběr.

Recyklační nádoba

EPS (pěnový polystyren) se jako obalový materiál využívá zejména pro své tepelně izolační vlastnosti. Materiál tvoří z 98 % vzduch, proto má dobré předpoklady k recyklaci, záleží ovšem, v jakém stavu je vytříděn. Ideální je odpadní obalový polystyren dovést do sběrného dvora, kde je na něj vyhrazený samostatný kontejner. Z průzkumu1, který Sdružení EPS ČR realizovalo letos na jaře vyplynulo, že tak činí zhruba čtvrtina Čechu. „Dle našeho průzkumu třídí necelé dvě třetiny Čechů odpad z obalového polystyrenu do žlutého kontejneru. Uvědomujeme si, že občané často nemají jinou možnost, jelikož ve svém okolí nemají sběrný dvůr, nebo se jim kvůli jednomu obalu nevyplatí cestu podnikat,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Z průzkumu dále vyplynulo, že by 8 z 10 tázaných uvítalo samostatný kontejner na pěnový polystyren v okolí svého bydliště.

Řešení v podobě speciálního kontejneru

Ve spolupráci s Technickými službami města Kralupy nad Vltavou a místní radnicí spustilo Sdružení EPS ČR pilotní projekt, s cílem umožnit občanům žijících v bytových domech třídit odpadní obalový polystyren samostatně. Na sídliště v Kralupech nad Vltavou tak byla umístěna speciálně zkonstruovaná nádoba. Měsíčně do ní obyvatelé vytřídí přibližně 40–45 kg odpadu, který se následně sváží do sběrného dvora. Vzhledem k lehkosti materiálu se v objemu jedná o velké množství odpadu. „Pokud by odpadní polystyren místo toho končil ve žlutém kontejneru, bylo by jich na takové množství potřeba cca jedenáct. Díky speciální nádobě je tak možné žlutý kontejner využít ke sběru ostatních plastových obalů,“ říká Zemene.

Na úspěch pilotního projektu, který ukázal, že separovaný sběr polystyrenu na sídlišti je možný, navázalo sdružení letos na podzim instalací dalších dvou nádob v Kralupech na Vltavou. „Aktuálně jednáme o možnosti rozšíření sběrných nádob do dalších měst a obcí. Do budoucna bychom chtěli napodobit nizozemské sdružení, kterému se již v roce 2013 podařilo separovaný sběr obalů z polystyrenu implementovat do celostátního systému sběru odpadu. V současnosti se v Nizozemí zrecykluje zhruba 70 % odpadního obalového polystyrenu, přičemž po celé zemi je přes 400 sběrných míst pod obecní správou, kam jej mohou obyvatelé vytřídit,“ uzavírá Zemene.

Podrobné informace o pěnovém polystyrenu naleznete na www.epscr.cz a o jeho recyklaci na www.recyklujemepolystyren.cz.

(1Průzkum byl realizován na vzorku 800 respondentů v březnu 2022 skrze online nástroj Instant Research od agentury Ipsos.)

Více informací o recyklaci polystyrenu


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama