Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Několik zásad a tipů pro ty, co už mají dost šetření energií

Držte se těchto zásad:

Nešetřete s energiemi, plýtvejte jimi každý den! Šetřete jenom svoji energii, nenamáhejte se fyzicky a ani moc nepřemýšlejte.

Každá pěkně promrhaná kWh, m3 i kg vám udělají velkou radost (možná i díru v peněžence).

Když přijdete odpočatí z práce, otevřete doma všechna okna, dveře (pivo nebo víno, nebo něco podle chuti), přiložte do kotle, přivřete dvířka, ať to krásně čmoudí, pusťte vodu, zapněte všechny plotýnky, motory a elektromotůrky, ať to krásně doma vrčí a pusťte si rádio a televizi. Nezapomeňte otevřít chladničku s mrazničkou, protože pohled do jejich dobře nasvícených útrob je kouzelný.

Potom pravidelně kontrolujte, jestli se hodně rychle točí plynoměr, elektroměr, vodoměr a jestli ubývá uhlí a dříví.

Jenom tak si můžete plně vychutnat neskonalou radost z úniku energií.

Pro ty z vás, kterým toto nestačí, lze doporučit tzv. dodatečné snížení tepelně-izolačních vlastností budov, a to:
  • vysklením (lze provádět svépomocně kladivem nebo prakem)
  • vybouráním obvodových zdí (zajistí odborná firma Demolnamol)
  • sundáním střechy (provádí firma Tornádo)
Jestli i přes tato doporučení vám kazí radost topný systém svojí nepřiměřeně velkou účinností, poraďte se s firmou Nemakaterm, která vám systém účinně zdereguluje a zajistí vám nefunkčnost topení.

Určité komplikace jsou ale v panelových domech, kde už žádná opatření na plýtvání energií nemůžete provádět, protože se o ně postaraly v minulých slavných dobách renomované a státem placené firmy.

Bohužel se ale našly firmy, které nám tyto krásně energeticky náročné stavby zateplují (a to prosím dodatečně), vrtají se i v topných systémech, snaží se zvyšovat jejich účinnost, ale naštěstí se jim to u nás moc nedaří, protože je u nás pořád století páry.

 
 
Reklama