Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář - Vzít rozum do hrsti - aneb švýcarské postřehy (IV)

Je tomu právě rok, kdy jsem pod pseudonymem V.J.Švejcar napsal první příspěvek na téma Vzít rozum do hrsti (I). Poté následovaly ještě další dva příspěvky (II a III) a sem tam nějaká diskuzní poznámka nebo rada na dotaz z řad čtenářů TZB-info. A potom dlouhá pauza zapříčiněná kritickým nedostatkem času pro psaní.

Myslím, že tato pauza nebyla na škodu. Pečlivě jsem sledoval dění na stránkách portálu TZB-info, četl komentáře kolegů, dotazy a odpovědi, diskuzní příspěvky na různá témata - biomasa, peletky, nízkoenergetické domy, tepelná čerpadla, srovnávání cen různých paliv, legislativa ....... Některé odpovědi na diskuzní příspěvky byly mnohdy značně hrubého kalibru, bohužel i ke škodě celé profese.

Problematika staveb z energetického hlediska je fascinující záležitostí. Všichni někde bydlíme a všichni máme rádi tepelnou pohodu. Všichni také víme, že za tuto tepelnou pohodu musíme platit. Nejen penězi, ale pozvolným a dlouhodobým poškozováním životního prostředí.

Dlouhodobým cílem je tedy snižování energetické potřeby na absolutní minimum. Nejen stavebně technicky, tj. pokud možno ideálním izolováním objektů, ale i správnou volbou elektrických spotřebičů a v neposlední řadě volbou topného média.

Zkušenosti ze Švýcarska ukazují, že u předpisově izolovaných a nízkoteplotně vytápěných objektů (energetický zákon), nehraje cena zvolené energie téměř žádnou roli. Záleží na přístupu a finančních možnostech každého stavebníka, jaký energetický zdroj si zvolí. Tam, kde je k dispozici zemní plyn, se většina stavebníků rozhoduje pro kondenzační kotle, eventuálně kombinované se solárním ohřevem teplé užitkové vody. Tam, kde zemní plyn není zaveden (topografie, ekonomický "nezájem" plynárenských společností), je i nadále velice rozšířeno vytápění extra lehkým topným olejem, opět částečně v kombinaci se solárním ohřevem TUV. Značně rozšířené, zvláště u zemědělských usedlostí, je vytápění kotli na kusové dřevo. Stále výrazněji se začínají prosazovat kombinace modulačně výkonově řízených kotlů na peletky a solární ohřevy TUV.

Počet každoročně nově instalovaných tepelných čerpadel (vysoce technicky vyspělých), má sice stoupající tendenci, ale rozhodně ne v takovém měřítku, jak je v Česku prezentováno veřejnosti.

Poznámka na okraj (pro srovnání s českými poměry):

  • Provoz tepelných čerpadel ve Švýcarsku je skutečně "ekologický", neboť elektrická energie je vyráběna z velké části vodními elektrárnami. Pořízení tepelného čerpadla není ve Švýcarsku státně dotované, jejich provozovatel však může uzavřít smlouvu o ceně el. energie s příslušným dodavatelem.
  • 1 litr extra lehkého oleje, včetně dovozu, má k dnešnímu dni (22.12.2002) cenu 0,46 Fr vč. DPH. 1 litr benzinu Natural 95 má cenu 1,28 Fr. vč. DPH, 1 litr motorové nafty 1,32 Fr.
  • Co na to český cenový regulační úřad? Proč je topný olej v ČR tak cenově nedostupný? Z výše uvedených cen topného oleje profitují jak švýcarský stát, tak dodavatel i spotřebitel. Spalování extra lehkého topného oleje zatěžuje ovzduší pouze nepatrně více než spalování zemního plynu.












  • Hezké Vánoce a úspěšný rok 2003 Vám přeje
    Vladimír Říha (alias V.J.Švejcar), Švýcarsko



     
     
    Reklama