Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mirek Topolánek se vrací po tříleté pauze do pozice šéfa Teplárenského sdružení

Bývalý premiér Mirek Topolánek se vrací na místo činu. Po tříleté přestávce bude opět předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, v této funkci nahradí Tomáše Drápelu.

Zmíněné sdružení sice oslabilo poté, co z něj vystoupil ČEZ, avšak stále se jedná o mocnou organizaci s vlivem na směřování české energetiky.

Proč tedy musel Topolánek v závěru roku 2018 ve vedení Teplárenského sdružení skončit? Dobře informované zdroje se shodují, že Topolánek neměl šanci za éry premiéra Andreje Babiše cokoli prosadit. Obecně se vědělo, že ho Babiš nenávidí. Teplárníci přitom v čele potřebovali někoho, kdo jim zajistí pomoc vlády v době, kdy skokově zdražují emisní povolenky a kdy se hraje o holé přežití centralizovaných teplárenských soustav v českých městech.

Nyní je vše jinak, hlavní silou v české vládě je opět ODS, k níž má expremiér Topolánek stále blízko. „Cena povolenky se blíží ke 100 eurům a teplárenství je v nejsložitější situaci za dobu svojí existence. Na výběr je buď řízená transformace nebo neřízený rozpad se všemi důsledky pro 4 miliony lidí, kteří tento ekologický způsob vytápění využívají. Můj úkol je jasný, prosadit první možnost a rozpad teplárenství nepřipustit. Času je ale velmi málo, bez konkrétních kroků vlády je ohrožena již příští topná sezóna,“ uvedl Topolánek v oznámení na webu Teplárenského sdružení.

Mirek Topolánek dnes zastupuje hlavně zájmy miliardáře Daniela Křetínského, spolumajitele a šéfa Energetického a průmyslového holdingu (EPH). V této skupině Topolánek zastával několik významných manažerských pozic; dodnes je ředitelem pro zahraniční rozvoj a vztahy s veřejným sektorem ve slovenských plynovodech eustream. Širší veřejnosti je však dodnes známý hlavně jako bývalý předseda ODS a premiér české vlády v letech 2006 až 2009.

Tomáš Drápela byl po dlouhé roky generálním ředitelem Plzeňské teplárenské, Teplárenské sdružení vedl od prosince 2018. Oproti Topolánkovi měl tu výhodu, že jeho názorům naslouchali politici napříč politickým spektrem. Drápela se proslavil svérázným humorem a také razantními výroky na adresu „zelených teroristů“ a „legislativního teroru z Bruselu.“ Navzdory těmto radikálním postojům podporoval řízený odchod tepláren od uhlí k ekologicky přijatelnějším palivům.

Teplárenské sdružení ČR je oborové sdružení s pověstí vlivné lobbistické síly, která má značný vliv na směřování české energetiky. Zmínit lze třeba prosazení dotací na udržení uhelných tepláren, které se daňovým poplatníkům značně prodraží. Například na ministerstvu průmyslu a obchodu mají jeho reprezentanti takříkajíc dveře vždy otevřené. Od chvíle, kdy z Teplárenského sdružení v na jaře 2020 vystoupil ČEZ, tato organizace hájí hlavně zájmy Křetínského skupiny EPH.

Článek vyšel v Ekonomickém deníku
 
 
Reklama