Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bytový dům Pribina je dobrá ukázka toho, jak by developeři měli přistupovat k výstavbě

Bytový dům, který jde příkladem

Bytový dům Pribina v Malackách je dobrá ukázka toho, jak by developeři měli přistupovat k výstavbě. Nejlépe tak, jakoby tam sami bydleli. Pětipodlažní bytový dům je jen pár minut chůze od centra města Malacky. Architektonické ztvárnění respektuje charakter okolní zástavby a zároveň oživuje ulici svěžím barevným akcentem. Kromě bytů se v přízemí domu nachází obchody a služby.

V bytovém domě na Pribinově ulici je padesát převážně dvoupokojových bytů s různými dispozičními řešeními. Průměrná plocha dvoupokojového bytu čítá přibližně 50 m2, přičemž každý byt má vlastní balkon anebo lodžii.

Důraz na kvalitu

Investor přistupoval ke stavbě od začátku s maximálním úsilím o zajištění co nejvyššího komfortu pro budoucí obyvatele. „Kladli jsme důraz na reprezentativnost budovy. Naším cílem bylo, aby se dům líbil nejen obyvatelům, ale i kolemjdoucím, a hlavně také, aby se v něm dobře bydlelo,“ říká Miroslav Fabian ze společnosti Alanis spol. s r.o., která je developerem projektu.

Stavět s kvalitními materiály se vyplatilo. Všechny byty včetně obchodních prostor byly předané do tří měsíců od kolaudace. Stavbu se přitom podařilo zrealizovat v průběhu jednoho roku. „V Malackách je poptávka po kvalitním bydlení. Lidé ocenili nejen dobrou a zároveň klidnou polohu v blízkosti centra města, ale i kvalitu stavby,“ dodává Miroslav Fabian.

Konstrukční řešení

Dle návrhu architekta byla stavba rozdělena chodbou na dvě obytné části. Díky tomuto řešení jsou byty orientovány buď na západní, nebo na východní stranu. Cílem tohoto předělení bylo poskytnout plnohodnotný výhled a zajistit maximální přísun denního světla do každého bytu.

Pro stavbu zvolil investor železobetonovou konstrukci s výplní z obvodového cihelného zdiva s tloušťkou 25 cm. Vnitřní příčky jsou postaveny z pórobetonu. Zateplení budovy se realizovalo s ohledem na orientaci stavby na světové strany tak, aby bylo dosaženo požadovaných tepelně izolačních parametrů a vysokého komfortu bydlení. Východní a západní strana jsou zatepleny vrstvou tepelné izolace ze skelné vaty o tloušťce 14 cm. Jižní a severní strana pak skelnou vatou o síle 18 cm. Vytápění si reguluje každý obyvatel individuálně prostřednictvím vlastního kotle. „Nejen v návrhu, ale i při procesu výstavby jsme dbali na to, abychom přispěli k lepšímu pohodlí při bydlení. Zřejmě i díky tomu jsou reakce obyvatel nad naše očekávání,“ dodává Miroslav Fabian.

Příkladem ukázkového přístupu developera je i konstrukce střechy. Investor trval na zateplení ploché střechy systémem EPS o síle 45 cm oproti původním 25 cm. Cílem bylo ochránit střechu před přehříváním, aby byla zajištěna tepelná stabilita v bytech v posledním patře i během letních měsíců.





Antracit je trendem

Na bytovém domě jsou okna důležitým prvkem fasády. Antracitové provedení plastových okenních profilů evokuje hliníkové okno. Na vnitřní straně jsou okenní profily v neutrální bílé barvě, aby obyvatelé měli větší možnost variability při zařizování interiérů.

Investor neměl o výběru oken konkrétní představu. Na počátku stál jen požadavek na kvalitní šestikomorový profil v barevném provedení antracit s trojitým zasklením. Dodavatel oken, Karol Hegedüs ze společnosti STARBEC s.r.o., Tvrdošovice, navrhl profil Inoutic Prestige, který splnil vysoké nároky kladené na tuto reprezentativní stavbu. Díky stavební hloubce 76 mm a konstrukčnímu řešení je profil vhodný pro osazení trojsklem.

Okna pro vyšší úspory

Výborné tepelně izolační parametry okenního profilu Inoutic Prestige v kombinaci s trojitým zasklením zajistily koeficient prostupu tepla celým oknem Uw = 0,95 W(m2.K). Okna tak splňují přísné požadavky na tepelně izolační vlastnosti. Trojité zasklení navíc zajišťuje úspory při vytápění a zvyšuje komfort bydlení. Lze ho tak použít nejen do pasivních domů. „Trojskla váží až o 50 % více v porovnání s dvojsklem, a proto je možné je zasadit jen do kvalitního profilu,“ vysvětluje Ondřej Fridrich, marketingový manažer společnosti Inoutic.

Z hlediska technické náročnosti osazení oken do obvodového pláště musela realizační společnost STARBEC s.r.o., věnovat speciální pozornost zejména konstrukčnímu řešení rohových oken u některých balkónových sestav. „Montážníkům se s profilem pracovalo dobře, takže i přes technickou náročnost se zakázku podařilo zrealizovat hladce a v průběhu pouhých tří měsíců,“ dodává Karol Hegedüs.

Díky vhodně zvolené kombinaci zateplení fasády a kvalitním oknům je dům zařazen do energetické třídy B.





Bytový dům Pribina

Autor návrhu: Ing. arch. Miroslav Mesároš
Místo: Pribinova ulice, Malacky
Realizace: 2012–2013
Zastavěná plocha: 750 m2
Typická plocha podlaží: 800 m2
Počet bytů: 50
Počet obchodních jednotek: 6
Počet parkovacích míst: 92
Konstrukční systém: železobetonový skelet s cihelným zdivem o tloušťce 25 cm a izolace z minerální vaty o síle 14 cm (na západní a východní straně) a o síle 18 cm (na severní a jižní straně)
Okna: plastová okna Inoutic Prestige v barvě antracit s trojsklem
Energetická třída stavby: B (celková spotřeba energie 63 kWh/m2 za rok)

 
 
Reklama