Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Západočeský lázeňský trojúhelník je nově na seznamu UNESCO

Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Karlovy Vary rozšíří seznam tuzemských památek zapsaných na prestižním listu UNESCO.

Západočeský lázeňský trojúhelník je nově na seznamu UNESCO. Kolonáda Mariánské Lázně, foto redakce
Západočeský lázeňský trojúhelník je nově na seznamu UNESCO. Kolonáda Mariánské Lázně, foto redakce

11 lázeňských měst společně

Lázeňská města ovlivnila rozvoj Evropy mezi 18. a 20. stoletím. Přítomnost pokrokových myslitelů a prostor k diskuzím znamenaly rozvoj vědy, medicíny a umění.

Žádost o zápis slavných lázeňských měst mezi památky světového dědictví UNESCO připravily společně Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika, která projekt zaštítila a koordinovala.

11 lázeňských měst společně představuje jednu položku na Seznamu světového dědictví. Kromě západočeského lázeňského trojúhelníku jde o města Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen v Německu, Spa v Belgii, Vichy ve Francii, Montecatini Terme v Itálii, Baden u Vídně v Rakousku a City of Bath v Anglii.

Přečtěte si také Vřídlo s mísou od Liaporu - zahájení lázeňské sezóny 2016 v Karlových Varech Přečíst článek

Great Spas of Europe (Slavné lázně Evropy) jsou výjimečný mezinárodní projekt, který vznikl z iniciativy starostů významných lázeňských měst v několika zemích. Jejich vzájemná spolupráce a snaha všech dotčených aktérů postupně vede k prokázání mimořádné hodnoty evropské lázeňské tradice.

"Velmi si vážím podpory starostů a primátorů dotyčných měst, kteří neúnavně tento projekt podporovali i finančně zajišťovali po dlouhou dobu jeho náročné přípravy,“ komentoval rozhodnutí výboru UNESCO ministr kultury Lubomír Zaorálek

Efekt zhruba za dva roky

  • Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová: "Byl to dlouhý proces, který trval déle než deset let. UNESCO je obrovská značka a velký závazek.Těšíme se na to, že to pro nás bude nový start a nový začátek.“
  • Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina: „Nechceme podporovat jednodenní turistiku, lázeňský pobyt je dlouhodobý prožitek. Aby někdo docenil, co lázně přinášejí, potřebujeme, aby k nám jezdil aspoň na dva týdny.“
  • Starosta Františkových Lázní Jan Kuchař očekává vyšší turistickou návštěvnost, zájem o místní lázeňství i podporu širšího městského byznysu.
 
 
Reklama