Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Online komunikace se stavebními úřady se pomalu, ale jistě stane nutností

Stav ekonomiky se díky vládním opatřením na její podporu zavedeným na jaře daří zatím udržet v přijatelných mezích.

Stav ekonomiky se díky vládním opatřením na její podporu zavedeným na jaře daří zatím udržet v přijatelných mezích. Jaké škody napáchá druhá vlna pandemie, bude ale jasné zřejmě velice brzy. První odezvu lze očekávat již na přelomu roku. S největší pravděpodobností bude spojena se snižováním cen nemovitostí.

 

Pokles cen nemovitostí je nevyhnutelný

Stejně jako v průběhu krize v roce 2008 můžeme očekávat největší snižování hodnoty u starších bytů v okrajových částech měst. Naopak stavební pozemky a rodinné domy budou na hodnotě ztrácet nejpomaleji. Pokles cen nemovitostí bude souviset s nižší koupěschopnou silou obyvatel v produktivním věku, kteří přijdou o práci či budou jinak postiženi negativními ekonomickými důsledky krize. Tu může mimo jiné zažehnat také výstavba nových nemovitostí pro bydlení, ale i komerci. Ta je však v současné době brzděna zdlouhavým schvalovacím procesem, v rámci, něhož musí stavebník absolvovat kolečko po úřadech, které se často protáhne i na roky.

Na stavební povolení si ve velkých městech počkáte i několik let

Právě pandemie koronaviru, která výrazně zasáhla i do fungování úřadů, upozornila na potřebu rychlé digitalizace nejen v případě stavebního řízení, ale také v oblasti územního plánování. O tomto kroku se v minulosti již diskutovalo, aktuální situace by jej ale mohla urychlit. Současný legislativní rámec stavebního řízení dovoluje stavebníkům a developerům vyřízení všech dokumentů nejrychleji v řádech měsíců. Ve velkých městech, v Praze a Brně se, ale často dočkají úspěšného vyřízení své žádosti až v průběhu několika let.  

Trh s nemovitostmi je stále napjatý

„V současné době zaznamenáváme v Brně vyšší zájem o domy na prodej, protože stavební řízení je z důvodu krize extrémně pomalé,“ konstatuje Petr Broža, obchodní ředitel oddělení bydlení a rekreace realitní společnosti REAL SPEKTRUM. Mnoho zájemců o nové bydlení řeší svoji situaci alespoň dočasně podnájmem. „V Brně je bytů k pronájmu prozatím dostatek,“ dodává Broža. „Pokud se ale zásadním způsobem nezkrátí doba schvalovacího řízení v oblasti nové výstavby, mohou za 10 let chybět byty až pro statisíce lidí,“ uzavírá realitní makléř.
 
 
Reklama