Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vinotéka RockWine v Brně

Vinotéka vrátila rotundě z 11. století život. Tentokrát s rockovým nádechem.

V novostavbě na rušné brněnské ulici Vídeňská vznikl podnik, kde se vášeň a láska k dobrému vínu snoubí s uměním a rockem. Pojetím interiéru ale zároveň ctí a rozvíjí historický odkaz, který má doslova ve svých základech. Při stavbě bytového komplexu odhalili dělníci pozůstatky raně středověkého sídliště s rotundou a právě fragmenty jejího zdiva mohou návštěvníci vinotéky obdivovat skrz prosklené průzory v podlaze. Nejde však jen o zajímavou atrakci nebo úlitbu archeologům. Kruhový půdorys sakrální stavby se stal středobodem interiéru a společným jmenovatelem, který prochází všemi jeho prvky.

Dominantu celého prostoru tak tvoří centrální ostrůvek se sezením pro hosty, lemovaný obloukovými fragmenty pochůzí vitríny. Na stropě jej zrcadlí podsvětlený prstenec vsazený do podhledu sytě červené barvy, která se opakuje jak na zdech a na segmentech podlahy, tak i na čalounění židlí či pohovek a dalších detailech, jako jsou například skříňky pod regálovou stěnou pro prezentaci vína. Ta spolu s barem ohraničuje pobytový prostor vinotéky ze západní strany a zároveň jej odděluje od zázemí podniku a sociálního zařízení.

Dynamickou, ale zároveň intimní atmosféru vinotéky dotváří nejen fotografie na stěnách, ale zároveň i přírodní materiály použité jak pro ostění nebo podlahu, tak i pro barovou desku, vinný kabinet a další části mobiliáře. Hlavní slovo mezi nimi má dřevo, konkrétně dub. Ten nalezneme i na palubovce či květnících letní zahrádky, přístupné dveřmi v prosklené fasádě stavby.

Více na www.habina.cz


Atelier Habina s.r.o.
logo Atelier Habina s.r.o.

Naše domy vyrůstají ze svého prostředí a místo, volná krajina či složitá městská proluka je jejich kořenovým systémem i hlavním zdrojem energie. Synergie místa a stavby je vlastně tím hlavním, co našemu klientovi přinášíme. Věříme v úspornou řeč krásné ...

 
 
Reklama