Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vánoce - doba obalová

Vánoce se nepříznivě projevují na špatné ekologické stopě. Problém je nejen plýtvání potravinami i zvýšené množství obalů.Průzkum Sdružení EPS ukázal, že téměř každý pátý Čech neumí třídit polystyren.

Během Vánoc se zvýší množství odpadu, které domácnosti produkují. Jen loni prodeje elektroniky tvořily celých 40 % celkových tržeb internetových prodejů. Právě toto zboží bývá nejčastěji baleno do pěnového polystyrenu.

Polystyren je kvůli svým vlastnostem, jako je velmi nízká hmotnost, 98 % tvoří vzduch, vysoká pevnost, vynikající schopnost tlumit nárazy a samozřejmě skvělá tepelná izolace velmi oblíbený nejen ve stavebnictví při zateplování domů, ale i jako obalový materiál pro křehké zboží i potraviny, které uchovává déle čerstvé. Nejlepší variantou je odnést čisté odpadní obaly z pěnového polystyrenu do sběrného dvoru, kde jsou sbírány odděleně od ostatních plastů a následně znovu využity pro nové výrobky“,vysvětluje předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Polystyrenový obal vraťte výrobci

Pokud nechceme hodnotnou surovinu nechat bez užitku uložit na skládku, nebo ji dát zlikvidovat jiným způsobem, můžeme využít systém separovaného sběru odpadních obalů. „Stejně tak dovozci, distributoři a maloobchody, uvádějící na trh nebo do oběhu obaly a balené výrobky, mají podle zákona povinnost obaly odebírat zpět a postarat se o jejich další využití,“upozorňuje František Vörös ze Sdružení EPS ČR.

Po uši v papíru

Většina dárků pod vánočním stromečkem je zabalena do papíru. Obyčejný novinový papír, televizní programy, nebarevné balicí papíry nebo ručně vyráběný papír můžeme vyhodit do modrého kontejneru.Lesklé, povoskované nebo barvené papíry ale musíme vyhodit do směsného odpadu.
Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama