Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vánoce - doba obalová. Jak po Vánocích dobře roztřídit obaly?

Ekologové připomínají, že vánoční svátky se nepříznivě projevují na špatné ekologické stopě. Problémem je nejen plýtvání potravinami, ale i zvýšené množství obalů.

Během Vánoc se zvýší množství odpadu, které domácnosti produkují. Jen loni prodeje elektroniky tvořily celých 40 % celkových tržeb internetových prodejů. Právě toto zboží bývá nejčastěji baleno do pěnového polystyrenu.

Podle aktuálního průzkumu Sdružení EPS koupí zboží v polystyrenovém obalu několikrát za rok téměř každý (97 %). ,,Polystyren je kvůli svým vlastnostem, jako je velmi nízká hmotnost, vysoká pevnost, schopnost tlumit nárazy a tepelná izolace. Velmi oblíbený nejen ve stavebnictví, ale i jako obalový materiál pro křehké zboží i potraviny, které uchovává déle čerstvé. Nejlepší variantou je odnést čisté odpadní obaly z polystyrenu do sběrného dvoru, kde jsou sbírány odděleně od ostatních plastů a následně znovu využity“, vysvětluje předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Polystyrenový obal vraťte výrobci

Můžeme využít systém separovaného sběru odpadních obalů. Jeho činnost se řídí podle zákona, který ukládá obcím a městům povinnost třídit a využívat komunální odpad, jehož součástí jsou i obaly z pěnového polystyrenu. „Stejně tak dovozci, distributoři a maloobchody, uvádějící na trh nebo do oběhu obaly, mají podle zákona povinnost obaly odebírat zpět,“ upozorňuje František Vörös ze SEPS ČR .

Po uši v papíru

Existuje několik druhů papíru a s každým je potřeba nakládat jinak. Obyčejný novinový papír, nebarevné balicí papíry apod. můžeme vyhodit do modrého kontejneru. Lesklé papíry, povoskované papíry nebo barevné papíry musíme vyhodit do směsného odpadu.

Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama