Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotlíkové dotace se chýlí ke konci

Ministerstvo životního prostředí navýšilo prostředky ve 3. vlně kotlíkových dotací o další 1,5 mld. Kč. Na koupi tepelného čerpadla lze zatím stále čerpat až 127,5 tis. Kč.

Aktuálně se tak nabízí poslední příležitost pro majitele rodinných domů, kteří chtějí vyměnit staré kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy za ekologičtější zdroje vytápění – kotle na biomasu, kondenzační plynové kotle nebo tepelná čerpadla. Na tepelná čerpadla NIBE, která tvoří celý environmentálně šetrný systém na vytápění, chlazení, větrání a ohřev vody, je možné získat nejvyšší příspěvek až 127,5 tis. Kč. Ten lze navíc v některých krajích spojit se státní bezúročnou půjčkou.

Tepelné čerpadlo systému vzduch-voda NIBE F2120 dosahuje energetické třídy A+++ a snižuje náklady na vytápění až o 80 %
Tepelné čerpadlo systému vzduch-voda NIBE F2120 dosahuje energetické třídy A+++ a snižuje náklady na vytápění až o 80 %

Navýšení finančních prostředků o 1,5 mld. Kč je reakcí na obrovský zájem, který vzbudily všechny tři vlny kotlíkových dotací. Tyto příspěvky, jež krajům poskytne Státní fond životního prostředí alokací peněz z podprogramu Nové zelené úsporám – tzv. Adaptačního a mitigačního opatření, budou využity na proplacení dotací u dosud neuspokojených žádostí. Podle Ministerstva životního prostředí přitom v Praze, Kraji Vysočina a Královehradeckém kraji ještě nejsou zcela vyčerpány původní prostředky z oficiálních výzev kotlíkových dotací.

„Již od 1. září 2022 bude platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy a jejich využívání po tomto datu bude pokutováno. Zájemci o nové ekologické zdroje tepla, včetně tepelných čerpadel, by si proto měli pospíšit a seznámit se se situací ve svém kraji i s výhodami, které jim nová environmentálně šetrná zařízení nabízejí. Například tepelná čerpadla NIBE, jejichž prodej stoupl od zahájení programu kotlíkových dotací v r. 2015 o 160 %, neslouží jen jako ekologický a energeticky úsporný zdroj vytápění, ale také jako efektivní systém pro chlazení, větrání nebo ohřev vody. Jejich využití tak přispívá ke zdravějšímu životnímu prostředí i vnitřnímu mikroklimatu a v neposlední řadě k výrazné úspoře provozních nákladů,” vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ, divize skupiny NIBE.


NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZ Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...

 
 
Reklama