Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Investiční byty – poměr investorů a běžných kupujících při prodeji novostaveb

Do developerských firem i realitních kanceláří přichází stále více klientů, kteří chtějí uložit své vlastní prostředky do nově vznikajících projektů.

Ceny nemovitostí jsou letos po svém několikaletém růstu na svém vrcholu. I přesto zájem drobných investorů, kteří kupují byty za účelem následného pronájmu nijak neubývá, spíše naopak.

Do developerských firem i realitních kanceláří přichází stále více klientů, kteří chtějí uložit své vlastní prostředky do nově vznikajících projektů. U Čechů, kteří vyhledávají příležitost k dlouhodobé a stabilní investici vede totiž stále na prvním místě nákup nemovitosti. Pořízení investiční nemovitosti vnímají jako zajímavou a bezpečnou alternativu, jak zhodnotit naspořené finanční prostředky a zajistit si v budoucnu pasivní příjem. Přibývá i klientů, kteří nakupují investiční nemovitosti prostřednictvím hypotečních úvěrů a výnosem z nájmu pak splácí své závazky bance. Podle statistik tvoří investoři více jak 30 % ze skupiny zájemců o koupi nového bydlení. Ve většině případů poptávají malometrážní byty, které se následně objevují v nabídce pronájmů. Nejvýše dosažitelné ceny pronájmů bytů a největší poptávka je v universitních metropolích.

Nejzajímavější poměr mezi vstupní investicí při koupi bytu a následného ročního výnosu vykazují novostavby v Brně. Navíc investoři vidí v nákupu nově postavených bytů hned několik dalších výhod. Kromě toho, že u novostaveb je osvobozena 4 % daň z nabytí nemovitosti, platí také několikaletá záruka na vady. Při včasném výběru novostavby se také nabízí možnost výběru zařizovacích předmětů a dalších klientských změn.

 
 
Reklama