Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stotisící plynový kotel PROTHERM vyroben v roce 2002

Jen málo tuzemských výrobních závodů se dokázalo v průběhu deseti let vypracovat z "garážové" manufaktury kusové výroby na evropskou špičku. Firma PROTHERM spol. s r.o. patří k těmto úspěšným výjimkám a právě 30. října tohoto roku vyjel z výrobní linky stotisící kotel stejnojmenné značky PROTHERM.

Tato hranice se v Evropě považuje za "vstupenku do klubu" největších výrobců na kontinentě. Firmu založili ve své garáži a později v pronajaté dílně dva podnikatelé z Prahy. Nebyli však spokojeni s kvalitou práce a vysokými náklady v Praze a tak s pomocí starých přátel zahájili výrobu ve spolupráci se skalickým družstvem Didaktik. Kvalita, ceny a nadšený přístup slovenských partnerů umožnil dynamický rozvoj firmy a už v roce 1994 první exporty na Ukrajinu a do Ruska. V průběhu deseti let firma investovala ve Skalici téměř 200 miliónů korun a součástí moderního závodu je špičkově vybavená vývojová laboratoř, ve které slovenští vývojoví pracovníci společně s partnery ze západní Evropy vyvíjejí kotle dnes už pro 25 zemí, počínaje Českou republikou, přes Velkou Británii, Španělsko, Itálii, Maďarsko, Polsko až k takovým exotickým a nelehkým trhům jako Čína, Kazachstán, Alžírsko a Arménie.

"Zima je téměř všude a každý rok", říká Ing. Hlavsa, spolumajitel firmy a generální ředitel. Důležité je vyvinout kvalitní výrobky za cenu, kterou očekávají jednotlivé trhy a potom najít spolehlivé partnery, kteří se postarají o servis a řádně zaplatí. Není to jednoduché, ale pokud partneři cítí podporu a technické zázemí, dají se dosáhnout neuvěřitelné nárůsty". Úspěchy PROTHERMu přilákaly západoevropský kapitál, který nabídl strategické partnerství a další investice. Od roku 2001 je PROTHERM součástí největší evropské výrobní skupiny Vaillant-Hepworth (Německo,Francie). Výsledky PROTHERMu jsou v rámci tohoto celku vysoce uznávané.

Informace o firmě v TZB-adresáři firem

 
 
Reklama