Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Právě dnes běží projekt Machři roku 2018 v Praze na Letné

Tento projekt vznikl v reakci na dlouhodobě se prohlubující problémy v odborném školství, které vyústily v alarmující nedostatek kvalifikovaných řemeslníků.

Machři roku 2018

13. 9. 2017 (čtvrtek) – Praha 7 – Letná, Letenská pláň
Projekt celostátních setkání učňovské mládeže, jehož cílem je popularizovat, zviditelnit a zlepšit celospolečenské renomé českého odborného školství, byl vyhlášen v říjnu roku 2008. Součástí projektu je řada vzájemně provázaných aktivit, které směřují ke zlepšení stavu a podmínek v tomto důležitém segmentu školství.
Neinformovanost a mylné představy vzbuzují u mnoha lidí dojem, že jít do učení je jakési východisko z nouze

Centrálním bodem projektu Machři roku je pak každoroční setkání učňů, učňovských zařízení, ale i odborných cechů a dalších subjektů z odvětví, kde mohou žáci poměřit své schopnosti v soutěži Machři roku, školy vyměnit své zkušenosti a poznatky, navázat nové spolupráce, či představit jednotlivá řemesla. To vše před zraky široké veřejnosti a medií, neboť právě neinformovanost a mylné představy vzbuzují u mnoha lidí dojem, že jít do učení je jakési východisko z nouze.

Technické obory na přehlídce Machři roku 2018 byly vidět

Cech topenářů a instalatérů ČR (CTI ČR) přivedl na přehlídku topenářské i instalatérské řemeslo pro moderní domy, pro komfort obyvatel a dnes tolik žádané úspory energií.








Tento projekt vznikl v reakci na dlouhodobě se prohlubující problémy v odborném školství, které vyústili v alarmující nedostatek kvalifikovaných řemeslníků. Formou celostátní soutěže a setkání odborných škol bychom proto chtěli seznámit veřejnost a především mládež s možnostmi uplatnění, náplni práce a perspektivy odborného vzdělání. V návaznosti na to ale také zlepšit podmínky a vybavenost zařízení, ve kterých se řemeslným dovednostem vyučuje.

Pro 11. ročník soutěže Machři roku 2018, jsou vyhlášena soutěžní klání v těchto oborech:
  • ELEKTRIKÁŘ (SILNOPROUD)
  • STROJNÍ MECHANIK
  • TRUHLÁŘ




"V loňském roce byla přehlídka v centru Prahy na Palackého náměstí, ale byla tam hodně složitá logistika. Tady na Letné je přeci jen větší prostor", hodnotí umístění letošního ročníku Václav Marek, ředitel projektu Česká hlava a pokračuje: "s účastí jsme spokojeni, dnes dopoledne zde bylo plno, přišlo se podívat hodně lidí a dětí." TZB-info: Co je při organizaci nejtěžší? Václav Marek: "Přesvědčit školy, aby si daly práci a vymysleli něco zajímavého ze své činnosti. Náborové letáčky jsou k ničemu, ty nezaujmou a neosloví. A pak samozřejmě peníze. Ty nás limitují v tom, co si můžeme dovolit. Děkujeme současným partnerům a věříme, že bude ještě lépe."
Zavést nový obor, který si žádá trh, je bohužel nesmírně složité, posteskl si v reportáži Mgr. Valenta.

Střední odborné učiliště plynárenské je jediná škola svého druhu v ČR. Na přehlídce jsou již tradičními účastníky. Poslechněte si představení školy a oborů přímo od Mgr. Martina Valenty, ředitele školy a i jeho pohled na současné školství.

Přehlídky Machři roku se účastní samozřejmě i celá řada řemesel a oborů mimo stavebnictví




Jídlo, kadeřnice, ale i pro Česko tak tradiční sklo - obory, které samozřejmě také poutají pozornost
 
 
Reklama