Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dávky na bydlení by stát v budoucnu posílal rovnou do fondu oprav

Vláda schválila návrhy na zlepšení situace lidí žijících v ghettech a okolí. mimo jiné by dávky na bydlení stát v budoucnu posílal rovnou do fondu oprav a na úhradu nákladů, ne majitelům a pronajímatelům bytů.

"V České republice žije 95.000 až 115.000 sociálně vyloučených osob, tedy lidí potýkajících se s chudobou, koncentrovaných v 606 sociálně vyloučených lokalitách," uvedl ministr pro lidská práva Dienstbier, který návrh na zlepšení situace v ghettech předložil. Podle ministra se problém takzvaného obchodování s chudobou začíná z ubytoven přesouvat i do bytů.

Dávky na bydlení a stavební a hygienické standardy

Opatření by měla zabránit narůstání dluhů nájemníků za byt a zhoršování vztahů v domě. Lidé totiž často s pomocí příspěvků od státu nájem platí majitelům či pronajímatelům, ti úhrady pak ale už neposílají.
Stavební a hygienické standardy by se měly týkat například počtu bydlících na plochu bytu, kvůli výskytu hmyzu a hlodavců možnost vstupu hygieniků bez přítomnosti majitele a zajištění úhrady nákladů za dezinsekci či deratizaci.

Vláda schválila návrhy, co bude dál?

Jednotlivé resorty, kterých se opatření týkají, mají do 31. 10. 2016 zpracovat návrh řešení problémů včetně časového harmonogramu a odhadu finančních nákladů.

 
 
Reklama