Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - bude Špidlův Temelín v severních Čechách?

Zpráva ČTK (PLZEŇ 24. října) "...Česká republika bude stavět elektrárny na pevná paliva. Na dnešním setkání s plzeňskými podnikateli to uvedl premiér Vladimír Špidla."

Minulý týden jsem slíbil, že tématem dnešního editorialu budou webové strány vlády České republiky. Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek vydala ČTK citovanou zprávu, rozhodli jsme se změnit toto téma na aktuální. Dalším důvodem pro volbu tohoto tématu je blížící se datum významné konference Energie efektivně 2002 (EEBW - energy efficiency business week) pořádané 5. - 7. listopadu v pražském kongresovém centru.

Ve čtvrtek proběhl v Olomouci velmi zajímavý odborný seminář Využití biomasy jako zdroje tepla pořádaný v rámci výstavy EKOENERGIE. Zajímavě volená témata přednášek, osobnosti přednášejících, ale především přednesená fakta o konkrétních výsledcích využívání biomasy v České republice i v evropských zemích ukazovala trend, kterým se vyspělé západoevropské země ubírají. Je zřetelný především u zemí, které jsou podobné naší republice svou velikostí. Tyto země se zcela zřetelně a s plnou podporou vlád orientují na postupné zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie. Např. sousední Rakousko, které v roce 1997 mělo podíl obnovitelných zdrojů bez velkých vodních elektráren 10,7%, tento podíl plánuje v roce 2010 ve výši 21,1%. Pro zajímavost, nikoliv pro srovnání s podmínkami České republiky, je možno uvést aktuálně stanovený cíl Finska. To chce v roce 2010 dosáhnout pokrytí 50% celkové spotřeby z obnovitelných zdrojů.

Podle současných prognóz Ministerstva životního prostředí může do roku 2010 vzrůst v naší republice podíl energie z obnovitelných zdrojů ze současných necelých 2% na 5,9% celkové spotřeby energie. Každého jistě napadne otázka. Proč Rakušané, Finové, Dánové a další oproti nám a dalším bývalým socialistickým zemím tolik preferují obnovitelné zdroje energie?

Myslím si, že hlavní důvod je v informovanosti a aktivním přístupu skutečně velké části občanů těchto zemí. Tato velká skupina občanů - voličů pak jako své zástupce volí politiky, kteří jejich zájmy na všech úrovních řízení státu zastupují. Výsledek se pak projevuje samozřejmě po mnohaleté systematické práci v oblasti vzdělávání a přesvědčování.

Jak je to u nás? Určitě je i v ČR skupina občanů, která má dostatek informací o výhodnosti a nezbytnosti zvyšování podílu obnovitelných zdrojů v našem hospodářství. Tito lidé se často angažují v různých ekologických hnutích a iniciativách, vydávají časopisy, provozují internetové stránky, poukazují na nedostatky, snaží se jít ve svém bydlení i způsobu života příkladem a přesvědčit další spoluobčany.

Proti nim ale stojí dvě skupiny jejich protivníků. V té první skupině jsou tzv. "militantní ekologisté". Jejich základním cílem je jakoukoliv formou se zviditelnit. Možností na výběr je bezpočet. Od "právních" kliček, při blokování výstavby některých investic (např. obchvatu Plzně), až po pózování před televizními kamerami v Temelíně nebo na kmenech šumavských smrků. S určitou nadsázkou lze efekt činnosti těchto lidí pro prosazování obnovitelných zdrojů energie srovnat s efektem včera skončené akce čečenského komanda v moskevském divadle pro ukončení války v Čečně.

Druhou skupinu protivníků bych nazval "lobistickou". Jejich zájmem je všemi prostředky blokovat prosazování obnovitelných zdrojů v energetickém mixu primárních energetických zdrojů ČR, neboť je to v přímém rozporu s jejich podnikatelskými aktivitami a tudíž i finančními požitky. Je to přirozené. Pokud se manegment a zaměstnaci plynárenských společností, nebo uhelných společností budou chovat loajálně ke svým zaměstnavatelům, tak nemohou být příznivci rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Jestliže má pravdu Vladimír Verner, který vybudoval z bývalé Strojní traktorové stanice v Červeném Kostelci nejvýznamnější firmu na výrobu kotlů na spalování biomasy, pak by se při zvýšení podílu biomasy na reálných 20% spotřeby primárních energetických zdrojů dalo ušetřit cca 25 mld. Kč za dovoz zemního plynu. O marži z této částky (uvažujme 5 mld.Kč) by se samozřejmě zhoršil hospodářský výsledek akciové společnosti Transgaz a distribučních plynárenských společností.

Ale proboha, od toho máme přece zde, v demokratické České republice vládu a obě komory parlamentu. Aby ani exibicionisté ani lobisté nemohli prosazovat svoje zájmy na úkor těch ostatních (ať už aktivních nebo lhostejných), kterých je ale zdrcující většina. Uvědomuje si to vláda představovaná premiérem Špidlou? Další část zprávy ČTK mnoho nadějí nedává.

"Naše země musí využívat domácí energetické suroviny. Současné elektrárny na hnědé uhlí dožívají a během pěti až sedmi let začnou odpadat," dodal premiér.
Nyní zpracovává expertní tým ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka koncepci dlouhodobého rozložení energetických zdrojů, která by měla být hotova nejdéle do jednoho roku. Podle premiéra bude koncepce hledat rozumnou směs atomových, vodních a tepelných elektráren. Nové tepelné zdroje, které bude Česká republika využívat, budou o dvě až tři generace výše než současné a nebudou znečišťovat životní prostředí, řekl premiér.
Premiér svými výroky reagoval na dotaz plzeňského podnikatele, který se ho zeptal, zda má smysl v současné moderní době uvažovat o výstavbě nových elektráren na hnědé uhlí. Dotaz opřel o vyjádření americké společnosti Appian Group, která chce koupit plzeňskou Škodu Holding a od roku 1999 vlastní Mosteckou uhelnou společnost. Spolu se Škodou chtějí Američané začít v roce 2006 se stavbou tepelné elektrárny 2 x 300 megawatů v severních Čechách. Tato investice si má vyžádat jednu miliardu dolarů.

O evropském trendu zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie ani slovo. Věřme, že expertní tým ministra Rusnoka vedle atomových, vodních a tepelných elektráren vezme v úvahu i možnosti získávání tepelné i elektrické energie z biomasy, slunce, větru a dalších obnovitelných zdrojů. A nenechá se ovlivnit oblíbeným argumentem lobistů (mnohdy i "ekonomů"), o naprosté bezvýznamnosti těchto zdrojů energie.




Příjemný příští týden
Vám přeje Milan Bechyně


 
 
Reklama