Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Developeři připravují více bytů, kanceláří i průmyslových hal, než kolik postavili loni

Ekonomika roste, nálada soukromých osob a firem je v posledních měsících výrazně proinvestiční. Podle nejnovějších údajů přibude v letošním i příštím roce nových bytů, kanceláří, průmyslových a logistických hal díky zvýšené nabídce developerů.

Rizikovým faktorem, který by ale mohl ve střednědobém horizontu příliv nových projektů přibrzdit, je problematická nebo úplně chybějící legislativa a zdlouhavé schvalovací procesy ze strany úřadů. Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností Q2 2015 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

České stavebnictví v prvních čtyřech měsících roku 2015 výrazně posílilo. Přibližně šedesát procent objemu stavební produkce stabilně tvoří zakázky soukromých investorů. Těmi jsou i developeři v oblasti výstavby bytů, kanceláří a průmyslu, a jak jejich ředitelé v nejnovější Studii developerských společností Q2/2015 potvrzují, jejich investice do výstavby budou i nadále růst. „Nemovitostní trh je bezesporu v konjunktuře. Tato situace vychází především z přebytku volných peněz nad připravenými projekty. Tento přebytek je globální," říká partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

Bytový development, kromě několika málo větších měst, prakticky existuje jen v Praze (Praha tvoří cca 60‒65 % celého trhu s novými byty). „Ředitelé developerských společností předpokládají pro letošní rok růst nabídky nových bytů v hlavním městě o 6,2 procenta. V roce 2016 bude tento růst dále pokračovat, a to o 4,1 procenta. Poptávka po nových bytech by ale podle predikcí ředitelů firem měla být ještě mírně vyšší,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. V dalších částech České republiky poroste nabídka nových bytů o 2,0 procenta (v roce 2015) a o 1,9 procenta v roce 2016. Velký zájem kupujících se projeví i na ceně nového bydlení, jehož ceny porostou v letech 2015 i 2016 (2,3 %, respektive 2,2 %). „Uplynulé měsíce ukázaly, že se zvyšuje průměrná cena za m2 nabízených dostupných bytů ‒ v 1. kvartále 2015 byla meziročně o 3 % vyšší. Tento trend bude zřejmě dále pokračovat. Na trhu se stále více objevují nové projekty s průměrnou cenou nad 60 000 Kč s DPH/m2,“ komentuje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

 
 
Reklama