Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Karel Papež: Vzduchotechnika a větrání v budovách nabylo v poslední době na důležitosti

Další osobností, která poskytla rozhovor pro seriál TZB-osobnosti je Doc. Ing. Karel Papež, CSc. (nar. 1939), vedoucí Katedry TZB, Fakulty stavební ČVUT.

Můžete zhruba popsat obor, který je v současné době pro Vaši práci dominantní?
Moje zaměření v oblasti technických zařízení budov se týká větrání a vzduchotechniky v budovách. Dlužno však říci, že jsem pro zabezpečení výuky nucen zvládat i ostatní obory, tj. zdravotní techniku (kanalizace, vodovod), plynovod a vytápění. Je to proto, že naše konzultace ve studentských projektech musí být komplexní. Abych se vrátil ke svému zaměření uvedenému na počátku: vzduchotechnika a větrání v budovách nabylo v poslední době na důležitosti. Prakticky všude musíme zabezpečit odvod znehodnoceného vzduchu a náhradu novým. V řadě případů se u větších soustav bude jednat navíc o komplexní úpravu vzduchu (soustavy teplovzdušného vytápění, klimatizace).

Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
K oboru technická zařízení budov jsem se dostal již jako student 3. ročníku při studiu na Fakultě architektury a pozemního stavitelství ČVUT Praha v roce 1960 a posléze jako pomocná vědecká síla na katedře technických zařízení budov jmenované fakulty.

Kdo byl pro vás největším vzorem a učitelem?
Rozhodně pan profesor Vojtěch Krch, který byl v době mého počátečního pobytu na fakultě vedoucím katedry. A pokud se týká učitelů? Nelze tuto otázku zprovodit uvedením jednoho jména. Bylo jich řada, vážím si jich a děkuji za vše co pro mě udělali.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Moje pracovní náplň je rozdělena do dvou oblastí. Jsem vedoucím výše citované katedry a myslím, že úspěšně spolupracuje s praxí. Snažím se, aby se dostala co nejvíce do povědomí veřejnosti. V odborné (profesní) oblasti to byl např. projekt zařízení pro úpravu vnitřního mikroklimatu v kapli sv. Kříže na státním hradě Karlštejn.

Co vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?
Ve spolupráci s praxí mi velmi vadí, že v některých případech se hledí na oblast systémů technických zařízení budov poněkud povrchně s malým porozuměním. Dále mi vadí, že někdy v praxi obchodníci společně s výrobky našeho oboru prosazují výrobky své firmy s velmi malými znalostmi, mnohdy až naivními důvody a matou laickou veřejnost; dále pak neochota některých firem akceptovat připomínky uživatelů našich zařízení.

Změní se něco významného ve Vašem oboru do roku 2010?
Jsme sice v roce 2002, ale jsem přesvědčen, že v našem oboru bude pokračovat rozvoj a využití výpočetní techniky na jedné straně a na druhé straně pak docela určitě se změní, respektive musí změnit postoj k respektování parametrů prostředí. Chybí sice řada předpisů a pravidel, ale docela určitě do té doby budou na světě.

Měly by se pro tento rozvoj angažovat státní orgány ČR?
Státní orgány musí živě reagovat na požadavky společenské praxe a to zejména fundovaně. Musí být vybaveny pro tento účel především odborníky a ne jenom úředníky.

Pokud Česká republika vstoupí v r. 2004 do EU, bude tento fakt pro Váš obor přínosný?
Myslím si, že určitě získá daleko více preferencí než doposud. I když z hledisek předpisů a norem nejsme k našim soustavám příliš benevolentní. Spíše naopak. Naše normy a předpisy jsou dle mého názoru daleko tvrdší a konkrétnější.

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo svou práci?
Být mezi lidmi, se kterými si rozumím a v rámci rodiny dobudovat rozestavěné ...

Sledujete nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Snad ani ne, ale přece: během další doby na vlastní katedře udržet přátelskou a tvůrčí atmosféru a dále pak být nápomocen svým mladším kolegům.

 
 
Reklama